Χρυσοχοΐδης: Απαλλαγή πληγέντων από συμμετοχή σε εξετάσεις και φάρμακα – Εφαρμογή για έλλειψη φαρμάκων

Τι είπε για την έλλειψη φαρμάκων, ΕΚΑΒ και προσλήψεις

Must Read

Θα απαλλαγούν από την συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel, προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μάλιστα, όπως τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, η συγκεκριμένη κίνηση θα γίνει για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για τον κίνδυνο υγειονομικής «βόμβας» από τις περιοχές της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες σημείωσε:

«Πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση, διότι δεν ξέρουμε που θα βγάλει όλη αυτή η κατάσταση. Είναι σημαντικό να προβλέπουμε τα ζητήματα. Σύσσωμο το υπουργείο Υγείας από την πρώτη στιγμή με τους αρμόδιους αναπληρωτές και τον υφυπουργό βρίσκεται στην περιοχή και κάνει ό,τι είναι δυνατόν». 

Δείτε βίντεο:

Το πρόβλημα με τα φάρμακα

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο παγκόσμιο -όπως το χαρακτήρισε- πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη, προτελευταία θέση, όσον αφορά τις χώρες που έχουν το προνόμιο να έχουν τις λιγότερες ελλείψεις στα φάρμακα και αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε παραγωγή γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα. Το 30% με 35% αυτών των φαρμάκων, των γενόσημων, υπάρχουν στη χώρα» τόνισε.

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα που αφορούν κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους συνεχίζονται.

Ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν τρεις αποφάσεις για απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών.

«Δεν θα παίξουμε με αυτά τα ζητήματα, καθώς για μας προέχει η υγεία των πολιτών», επεσήμανε.

Προανήγγειλε ακόμα πως θα ληφθούν μέτρα εάν υπάρξει εταιρεία που κάνει παράλληλες εξαγωγές, ενώ υπάρχουν ελλείψεις.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι σε τέσσερις εβδομάδες θα υπάρξει μία εφαρμογή (application) μέσω της οποίας, θα μπορούν από το κινητό τους οι γιατροί αλλά και οι πολίτες να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη.

Το ΕΚΑΒ

Για το ΕΚΑΒ είπε ότι υπάρχει ένα καινούργιο σχέδιο

«Ήδη προμηθευόμαστε στο υπουργείο Υγείας άλλα 50 ασθενοφόρα, τα οποία θα έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος του χρόνου.  Έχουν προσληφθεί 120 άτομα ως προσωπικό. Κανένας από τους επικουρικούς υπαλλήλους που εργάζεται στο ΕΚΑΒ δεν θα απολυθεί. Ωστόσο υπάρχει σχεδιασμός  και για άλλες 800 θέσεις, οι οποίες θα προκηρυχθούν μέσα στο 2024».

Για τις προσλήψεις ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι προχωρούν άμεσα οι 4.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ένα μεγάλο μέρος από τις οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και οι νοσηλευτές ήδη εργάζονται, καθώς ήταν επικουρικοί που συνεχίζουν, ενώ προχωρούν και οι προσλήψεις 1.000 γιατρών από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Υγείας είπε σχετικά με την αναβάθμιση 130 νοσοκομείων ότι «άρχισαν να εκσυγχρονίζονται κυρίως τα τμήματα επειγόντων περιστατικών» και προέβλεψε ότι το Νοέμβριο θα έχουμε από το υπουργείο Υγείας ένα νέο σχέδιο διαχείρισης των εφημεριών.

Δείτε βίντεο:

 

Τέλος ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο τραγικό δυστύχημα που είχε η ελληνική αποστολή στη Λιβύη, προσθέτοντας πως «είναι ελπίδα όλων μας όσοι επέστρεψαν να γίνουν όλοι καλά».

Δείτε βίντεο:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This