Να μάθουμε να ζούμε με τις κρίσεις, μας προτρέπει ο Νίκος Ταχιάος!

«Είναι πολύ εύκολο να ασκεί κανείς κριτική» μας κούνησε το δάχτυλο

Must Read

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, μίλησε στην ΕΡΤ για την κακοκαιρία Elias που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας.

Και όπως είπε «εμείς ανησυχούμε από πάρα πολλές μέρες και όχι μόνο για τις υποδομές. Καλό είναι και το θέμα με τις υποδομές, αλλά πρέπει να πούμε ότι αυτό που ανησυχεί κυρίως είναι ο κόσμος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε τους πολίτες. Γι’ αυτό και η Πολιτική Προστασία είναι η υπ’ αριθμόν ένα σκέψη μας, υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία μας. Πρέπει να σας πω ότι γνωρίζαμε ότι θα εξελιχθεί δύσκολα το φαινόμενο. Παρόλα αυτά, επειδή ήμουν σε όλες τις σκέψεις της Πολιτικής Προστασίας, μπορώ να σας πω ότι δεν ήταν πολύ σαφής η εικόνα ποιες περιοχές θα χτυπηθούν περισσότερο. Ίσως θα λέγαμε ότι το περιμέναμε και για τη Μαγνησία, όπως και έγινε, αλλά για το πώς ακριβώς και πότε ακριβώς θα χτυπηθούν οι υπόλοιπες περιοχές δεν ήταν εντελώς ξεκάθαρο».

Ανέφερε ακόμη πως είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος την ακριβή τοποθεσία που θα έχουμε τις ζημιές: «Και από την άλλη μεριά είναι επίσης πολύ εύκολο να ασκεί κανένας κριτική. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το πεδίο, οι δυνάμεις που επιχειρούν εκεί επί τόπου για να μπορέσουν να σώσουν ανθρώπινες ζωές – ευτυχώς δε μοιάζει να κινδυνεύει καμία- και βεβαίως σε όποιο βαθμό αυτό είναι εφικτό να σώσουμε και περιουσίες. Για πάρα πολλά χρόνια ήμασταν εφησυχασμένοι, για πάρα πολλά χρόνια θεωρούσαμε ότι αυτά ανήκαν σε άλλες γενιές και τελικά αποδεικνύεται ότι η δικιά μας η γενιά περνάει τη μία θεομηνία πίσω από την άλλη και τη μία κρίση πίσω από την άλλη και δυστυχώς πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις κρίσεις» επεσήμανε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Αναφερόμενος στην παρουσίαση που έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο για την αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel είπε: «Καταρχήν, εμείς μιλήσαμε μόνο για τις καταστροφές, οι οποίες αφορούν σε δημόσιες υποδομές. Δεν μιλήσαμε καθόλου για τις ιδιωτικές υποδομές. Δεν μιλήσαμε καθόλου για τα ιδιωτικά κτίρια, διότι δεν είναι αντικείμενο πλέον του υπουργείου μας, είναι της Πολιτικής Προστασίας. Εμείς πραγματοποιήσαμε αυτοψίες σε υποδομές, κυρίως οδικές, μεταφορικές και φυσικά σε σχολεία, κτιριακές δηλαδή. Εκεί διαπιστώθηκε ότι σε ένα σύνολο περίπου 470 αυτοψιών υπάρχουν αρκετά χιλιόμετρα του δικτύου –όχι κανένα συνταρακτικό νούμερο– αλλά αρκετά χιλιόμετρα σημειακά όμως, δηλαδή διάσπαρτα παντού σε όλη τη Θεσσαλία, τα οποία έχουν χτυπηθεί από την κακοκαιρία».

Είπε ακόμα ότι υπάρχουν φθορές σε τεχνικά έργα και κατάρρευση γεφυρών, ενώ στις γέφυρες που δεν έχουν καταρρεύσει θα γίνουν επανέλεγχοι.

Επιπλέον τόνισε ότι «μην ξεχνάτε ότι έχει 50 χρόνια που έχουμε κάνει και εμείς πολλές γέφυρες κι έχουν παλιώσει. Πρέπει να επιστρέψουμε και να τα ελέγξουμε. Ξεκινάμε τέτοια προγράμματα. Θεσμοθετούμε κανόνες για τις επιθεωρήσεις των γεφυρών, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε πραγματικά προβλήματα αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία. Είναι μία περιοχή που νομίζω ότι πονά η ψυχή όλων μας να βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες βδομάδες να ταλαιπωρούνται στο Βόλο, στα ορεινά της Καρδίτσας, ακόμα και στα πεδινά της Θεσσαλίας. Ακόμα και στη Λάρισα, το Σωτήριο είναι πολύ κοντά στη Λάρισα και είναι εκεί στον Δήμο Κιλελέρ, είναι στην πεδιάδα. Βλέπεις ότι οι άνθρωποι αυτοί πραγματικά χρήζουν προστασίας.

Πρέπει να γυρίσουμε και να στρέψουμε το ενδιαφέρον σε αυτούς και να φτιάξουμε τις υποδομές τους. Αυτό που κάναμε λοιπόν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι ότι αναλάβαμε ως Υπουργείο Υποδομών την εκτέλεση των έργων αποκατάστασης και θα το κάνουμε αυτό με ένα φαστ τρακ τρόπο εκεί όπου δεν έχουμε άμεση αρμοδιότητα. Πήραμε τις αρμοδιότητες ουσιαστικά της Περιφέρειας, όχι των Δήμων πάνω μας για το οδικό δίκτυο και τις αρμοδιότητες των Δήμων για κάποια σχολεία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This