Χατζηδάκης για συντάξεις δικαστών: Νομοθετική ρύθμιση μπλόκο στις δικαστικές αποφάσεις

«Η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία»

Must Read

Με πρόσχημα την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος και τις «θυσίες των Ελλήνων πολιτών» ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε νομοθετικό μπλόκο στις δικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν αύξηση των συντάξεων δικαστών και εισαγγελέων.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει το ασφαλιστικό από νέα ελλείμματα, αναφερόμενος στην σημερινή ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις πρόσφατες αποφάσεις 1030, 1031 και 1032/2023.

«Βόμβα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συντάξεις των δικαστικών: Δεν αφορά μόνο στους τρεις προσφεύγοντες

Η δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη

«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται, όμως, και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες.

Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».

«Βόμβα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συντάξεις των δικαστικών: Δεν αφορά μόνο στους τρεις προσφεύγοντες

Στην διένεξη, που έχει ξεκινήσει για τις συντάξεις των δικαστών και εσαγγελέων και την επιστροφή τους στα επίπεδα πριν από το 2012, επεμβαίνει με ανακοίνωσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η Δικαιοσύνη αγνοείται

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, διευκρινίζει ότι η απόφαση της Ολομέλειας είναι πιλοτική και δεν αφορά μόνο στους τρεις προσφεύγοντες πρώην ανώτατους δικαστές. «Υπενθυμίζεται ότι με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων» αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η πιλοτική αυτή απόφαση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εφαρμόζει την απόφαση του Μισθοδικείου, το οποίο «όταν δικάζει μεταξύ άλλων διαφορές από συντάξεις δικαστικών λειτουργών, συγκροτείται κατά πλειοψηφία από μη δικαστικούς λειτουργούς».

Πυρ και μανία ο Γεωργιάδης: «Αναδρομικά προσωπικά δεν δίνω σε κανέναν»

Η δημοσιοποίηση των τριών αποφάσεων (1330 έως 1332/2023) ανοίγουν τον δρόμο για διεκδικήσεις εκατοντάδων δικαστικών λειτουργών, που έχουν ήδη προσφύγει ή και άλλων που θα το πράξουν το επόμενο διάστημα. Εκκρεμούν ήδη περίπου 400 παρόμοιες προσφυγές συνταξιούχων δικαστών.

Στην ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου διεκρινίζεται, επίσης, ότι «η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο».

Σύμφωνα με την άποψη της μειοψηφίας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ι. Σαρμάς, θα χρειαστεί προθεσμία ενός έτους ώστε η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην εκτέλεση της απόφασης, λόγω του δημοσιονομικού κόστους που αυτή θα επιφέρει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This