ΣΥΡΙΖΑ: Τέσσερις πρωτοκλασάτοι βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου

Οι σκληροπυρηνικοί της «Ομπρέλας» (που η... μπογιά τους πέρασε) απαιτούν να συγκληθεί άμεσα συνέδριο ειδάλλως θα αποχωρίσουν από το κόμμα

Must Read

Η παρθενική εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Πέμπτη είχε όλες τις δυσκολίες της πρώτης επαφής μεταξύ αγνώστων. Ο νέος πρόεδρος προσπαθεί πυρετωδώς να κλείσει μέτωπα και ταυτόχρονα να χαρτογραφήσει την άγνοιά του, όπως και να βάλει σε διάταξη μάχης ένα κόμμα που δεν έχει ιδέα, όπως συχνά παραδέχεται κι ο ίδιος, πώς ακριβώς λειτουργεί.

  • Από Γιώργο Χατζηδημητρίου

Πίσω απ’ την πλάτη του εκτυλίσσεται μια λυσσαλέα μάχη μηχανισμών, η οποία, σύμφωνα με τα εμπόλεμα μέρη, τον έχει πετύχει εντελώς απροετοίμαστο. Ενδεικτικά, δεν έχει καταφέρει να συστήσει μέχρι στιγμής την ομάδα του «πρωινού καφέ», όπως ονομάζεται το ολιγομελές πολιτικό κέντρο στο οποίο θα εξετάζονται τα ζητήματα πολιτικής αιχμής και θα αποφασίζονται οι αντιδράσεις του κόμματος. Ο λόγος; Δεν ξέρει και συνεπώς δεν εμπιστεύεται κανέναν στο κόμμα…

Ο ίδιος, όπως μαθαίνουμε, δηλώνει στα στελέχη «εγώ δεν είμαι κανενός!», αλλά αυτό μαρτυρά περισσότερο μια θυμωμένη πρωτοβάθμια αντίδραση για το αδιέξοδο στο οποίο για την ώρα βρίσκεται, παρά κατασταλαγμένες απόψεις. Μοιραία στρέφεται στα εκλογικά του στηρίγματα. Τον μέντορά του Παύλο Πολάκη, ο οποίος τον ενέπνευσε, όπως λέει, να υπερβεί τους δισταγμούς του και να εισβάλει ορμητικά στην πολιτική, τη Θεοδώρα Τζάκρη, που βρέθηκε από νωρίς στο πλευρό του, και τον Νίκο Παππά, ο οποίος την κρίσιμη ώρα συντάχθηκε μαζί του, σώζοντας, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του, και τη δική του προσωπική παρτίδα…

Αυτοτελείς επιδιώξεις

Πρόκειται για μια ετερόκλητη ομάδα στελεχών με αυτοτελείς επιδιώξεις, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, αφού οι δύο από τους βασικούς του πυλώνες, Πολάκης και Παππάς, έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς από την προεκλογική περίοδο, όταν ο δεύτερος πρόλαβε τον πρώτο στη στροφή και ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την υποψηφιότητά του. Αυτή η ανάγκη όμως του Σ. Κασσελάκη να στηριχθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, σε αυτούς που ξέρει προκαλεί ήδη παρενέργειες… Η πρότασή του να αναλάβει επικεφαλής των εργασιών της Κ.Ο. ο σκαιός Π. Πολάκης, στον οποίο θα αναφέρονται εφεξής οι τομεάρχες, προκάλεσε μια διατασική αντισυσπείρωση, καθότι το αρειμάνιο ύφος του πρώην υπουργού δεν προάγει τις συναινέσεις. Απόδειξη, η άρνηση του συγκροτημένου Νάσου Ηλιόπουλου να παραμείνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την εποχή βρίσκεται σε φάση νευρικής ακινησίας, καθόσον όλοι τελούν εν αναμονή των αποφάσεων της νέας ηγεσίας, οι οποίες όλο και βραδυπορούν. Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν τις δυσκολίες του Σ. Κασσελάκη να ορίσει τον αχανή εσωκομματικό μικρόκοσμο, αλλά δηλώνουν την ίδια στιγμή ότι «κάτι πρέπει να κάνει», ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εσωκομματικής ανασύνταξης.

Το συνέδριο, που είχε αποφασιστεί να διεξαχθεί τον προσεχή Νοέμβριο, «πρέπει να γίνει σύντομα» υπογραμμίζουν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» στελέχη όλων των πλευρών. Δεν είναι μόνο η όχθη της «Ομπρέλας» που το θέτει επίμονα. Το ζητά και η πλευρά της ΡΕΝΕ, με σχετική αρθρογραφία των Α. Κοτσακά, Δ. Τεμπονέρα, Ν. Σκορίνη, Π. Ρήγα, της Κατερίνας Νοτοπούλου που είναι πολιτογραφημένη στους «προεδρικούς» και του Χ. Τσιόκα, η οποία κρίνει ότι στη φάση αυτή αναμετρώνται δύο αντιλήψεις: μία που επιδιώκει την ακινησία των μηχανισμών και μία δεύτερη που ζητά να διαμορφωθεί μια «νέα σύνθεση», όπως επιτάσσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Συσχετισμοί

Στους ευρύτερους κύκλους των στελεχών αυτών εκτιμάται ότι οι εσωκομματικές εκλογές έστειλαν το μήνυμα αλλαγής συσχετισμών. Διαβλέπουν όμως ότι η ομάδα περί τον πρόεδρο Ν. Παππάς και Θεοδώρα Τζάκρη μεταθέτουν στο αόριστο μέλλον τη διεξαγωγή του συνεδρίου, επειδή ακόμα δεν έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν επιθυμητούς συσχετισμούς για τον έλεγχο του κόμματος. Η σκόπιμη αυτή βραδυπορία, όπως προσθέτουν, συνιστά ύβριν για τους 140.000 πολίτες που πήγαν μέχρι τις κάλπες και έστειλαν μήνυμα ανανέωσης.

Ολοι βεβαίως, όπως και η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία έχει αποφασίσει να δώσει τις δυνάμεις της στα καθήκοντα εκπροσώπησης της Δυτικής Αθήνας, όπου εκλέχθηκε πρώτη βουλευτής, δίνουν τράτο στον νέο πρόεδρο. Ηχηρή εξαίρεση φαίνεται πως αποτελεί πλέον ένας σκληρός πυρήνας της «Ομπρέλας», υπό την ηγεσία του Νίκου Φίλη και τους Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Βούτση και Δημήτρη Παπαδημούλη, οι οποίοι αξιώνουν τη διεξαγωγή συνεδρίου μέσα στον Νοέμβριο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τους παρακολουθεί από απόσταση, έχοντας αντιληφθεί ότι η ρήξη στην οποία ωθούν τα πράγματα με εμπύρετες δηλώσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο αντίπαλος είναι η Ν.Δ. και οι νεοφιλελεύθερες επιλογές της, είναι αδιέξοδη. «Ο Ευκλείδης είναι έξυπνος», εκτιμούν κάποιοι, κι αν θελήσει να φύγει, θα το κάνει με τον τρόπο του – σίγουρα όμως, όπως έχει και ο ίδιος δηλώσει, θα δώσει προηγουμένως τη μάχη μέσα στα κομματικά όργανα.

Είναι κι αυτή μια ένδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και αντιμετωπίζει την απειλή της διάσπασης, μπορεί να περιορίσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό μεμονωμένων μελών ή και στελεχών της «Ομπρέλας». Μέχρι στιγμής η ομάδα που βγήκε μπροστά υπό τον Φίλη, με σκληρές δηλώσεις που αποκαλύπτουν πρωτοφανή ακαμψία και δεν αφήνουν χώρο εύσχημης υποχώρησης, δείχνει ανυποχώρητη. Προώθησαν άτεχνα ακόμα και το σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στην Ευρωβουλή με τους Σοσιαλδημοκράτες, κάτι εντελώς ανυπόστατο…

Ισως, όμως, όπως λένε όλο και περισσότεροι στην έρημη πλέον μετά τις εκλογές Κουμουνδούρου, ήρθε ο καιρός να παραδεχθούν ότι η μπογιά τους πέρασε… «Ο Φίλης βιάστηκε» ακούς από παντού. Το συνόψισε ο φίλεργος και απολύτως κομματικός ευρωβουλευτής Κ. Αρβανίτης (στον βαθμό που έχει τη σημασία του, ο Α. Τσίπρας πήγε και στάθηκε πλάι του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο.) με τη διαπίστωσή του (ΕΡΑ 1): «Ενας άγνωστος σε όλους μας προσπέρασε τους γνωστούς μας, που έχουνε ιστορική και πολιτική διαδρομή. Οποιος δεν το βλέπει κάνει λάθος»

Η χείρα φιλίας του Κασσελάκη και το μήνυμα για μαραθώνιο

Μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Πέμπτη, ο Σ. Κασσελάκης έτεινε χείρα φιλίας προς όλους. Μίλησε για κινηματικό κόμμα, κλείνοντας το μάτι στους «53+», αποδέχθηκε τη θέση Τσακαλώτου («δεν μπορούμε να είμαστε αρεστοί σε όλους»), αναφέρθηκε στην «πατριωτική Αριστερά», όπου οι θέσεις πολλών στην «Ομπρέλα» αλλά και της ίδιας της Ε. Αχτσιόγλου είναι πιο κοντά στη γραμμή Μητσοτάκη, και, τέλος, υπογράμμισε ξεκάθαρα ότι θα κριθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές και όχι στις ευρωεκλογές. Αυτό για όσους τον αμφισβητούν σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν αντοχές για μαραθώνιο…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This