Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα της Κουμουνδούρου – Παρεμβαση Κασσελάκη: «Θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος»

Μήνυμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ η οποία αναμένεται να σφραγίσει τη διάσπαση - Κουνούν το μαντίλι και οι Φίλης, Βούτσης, Σκουρλέτης

Must Read

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την αποχώρηση της «Ομπρέλας», που απειλεί με διάλυση τον ΣΥΡΙΖΑ – Ένα ευρύ μέτωπο κατά των διαγραφών σχηματίστηκε εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής – Παρέμβαση μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη μιλώντας «Στο Κόκκινο»: «Δεν θα κάνουμε πίσω. Ο καθένας θα αναμετρηθεί με την ιστορία του».

Έτοιμα να διαβούν τον Ρουβίκωνα είναι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ οδηγώντας σε διάσπαση το κόμμα το οποίο περνά μια άνευ προηγουμένου κρίση, με την πολιτική επιβίωση του να είναι αμφίβολη αν επιβεβαιωθούν τα όσα λέγονται και εννοούνται.

Οι εξελίξεις είναι δραματικές, με κορυφαία στελέχη του κόμματος να ετοιμάζονται να αποχωρήσουν και να ακολουθήσουν τον Γιώργο Σταθάκη. Πρόκειται για τους Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους «με τη σημερινή ηγετική ομάδα και τη στρατηγική της μετάλλαξης», μέσω και του κειμένου που δημοσιοποιήθηκε χθες και που υπογράφουν 1.300 στελέχη, μέλη της Κ.Ε. και πρώην βουλευτές της μειοψηφίας.

Κοντά σε αυτούς και ο Νίκος Βούτσης, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής να ετοιμάζεται να ανακοινώσει την αποχώρησή του από το κόμμα, πριν από την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

.

Όπως εκτιμούν κορυφαίες πηγές της Κουμουνδούρου, τα… αντιμαχόμενα μέρη επιδίδονται ανηλεώς σε ένα παιχνίδι νεύρων και έχουν αποφασίσει να σπάσουν το σχοινί, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Η διήμερη συνεδρίαση της Κ.Ε. αυτό το Σαββατοκύριακο, πυροδοτεί τη «βόμβα» διάσπασης, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ευρύ μέτωπο κατά των διαγραφών

Στην κινούμενη άμμο της Κ.Ε., όπου η βόμβα της διάλυσης έχει τοποθετηθεί και μένει να βρεθεί, όπως λέει στην εφημερίδα «δημοκρατία» κορυφαίο στέλεχος, «αυτός που θα πατήσει το κουμπί», καταγράφεται ευρύ μέτωπο κατά των διαγραφών.

Κεντρικά πρόσωπα είναι οι Σωκράτης Φάμελλος, Όλγα Γεροβασίλη, Διονύσης Τεμπονέρας και Γιάννης Δραγασάκης. Ο τελευταίος, ειδικά με δραματικού ύφους επιστολή προς άπαντα τα εμπόλεμα μέρη, ζητά να κηρυχθεί το κόμμα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και προτείνει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται η ιδέα να τεθεί ο πρόεδρος υπό πολιτική κηδεμονία!

Κατά των διαγραφών τάσσεται και η Έφη Αχτσιόγλου, που φέρεται αποφασισμένη να δώσει τη μάχη, γνωρίζοντας ότι, αν αποχωρήσει η «Ομπρέλα», θα είναι ο επόμενος στόχος του πολακικού μένους.

Όσοι είναι κατά των διαγραφών, πάντως, αποδέχονται ότι:

  • Η στάση των «τεσσάρων» δεν ήταν πολιτική. Εξαντλήθηκε σε προσβλητικές προσωπικές επιθέσεις.
  • Ο Κασσελάκης λειτουργεί σαν ομαδάρχης, ενώ θα μπορούσε να αποδραματοποιήσει την ένταση προτού φτάσει στο απροχώρητο.

Η πλευρά Τεμπονέρα (που είχε προτείνει πρώτα συνέδριο και ανάλυση των αιτίων της ήττας και μετά ανάδειξη νέας ηγεσίας) δηλώνει υπαινικτικά ότι «δεν είναι πρώτη επιλογή η δημιουργία νέου κόμματος» και παρατηρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλυδωνίζεται, την ώρα που η Κεντροδεξιά, με… διευθυντή ορχήστρας τον Κώστα Σημίτη, οργανώνει την προοπτική της. Επιφυλακτικός ο Νίκος Παππάς και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, δηλώνει πως θα τοποθετηθεί στην αυριανή Κ.Ε.

Παρέμβαση Κασσελάκη: «Να μην μας υποτιμούν»

Με παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Πρόεδρος το ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έκανε μια (απέλπιδα;) προσπάθεια να στείλει ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, λίγο πριν τη διάσπαση του κόμματος που φαίνεται να αφήνει συντρίμμια στην Κουμουνδούρου.

«Κοινός στόχος να πάμε μπροστά την κοινωνία, την πατρίδα μας. Δεν θα κάνουμε πίσω. Ο καθένας θα αναμετρηθεί με την ιστορία του», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κασσελάκης, ο οποίος έκανε αναφορά και στις εκλογικές απώλειες του κόμματός του:

«Χάσαμε 600.000 πολίτες στην κάλπη και αυτόν τον κόσμο πρέπει να τον κερδίσουμε.  Ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι  ένα κόμμα με κοινωνικό πρόσημο και είναι στάση ζωής να παλεύουμε για τους εργαζόμενους, τα δικαιώματα των οποίων εξαϋλώνονται και στη συνέχεια έρχονται και οι υπουργοί και λαϊκίζουν …  Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  πρέπει να γίνει κυβέρνηση. Δεν θα κάνουμε πίσω. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  να σηκώσει ανάστημα και να ξανακερδίσουμε τους πολίτες που απογοητεύτηκαν από εμάς».

Ερωτώμενος για εκείνους που ισχυρίζονται ότι… ΣΥΡΙΖΑ τέλος, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Θα προχωρήσουμε. Να μην μας υποτιμούν. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στο κόμμα με λύσεις με πολιτικές με την ανάδειξη του έργου της ομάδας».

Σε ότι αφορά τα Τέμπη και τις υποκλοπές, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η αλήθεια θα λάμψει. Μπορεί οι κυβερνώντες να μας ειρωνεύονται αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα αφήσει να καταρρακώνεται το κράτος δικαίου και η εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση».

Σχολίασε ότι ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την άρση του απορρήτου για όλα τα στελέχη της ΕΥΠ και πρόσθεσε: «Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα υπήρχαν πολιτικές παραιτήσεις αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα».

Οι 1.300 (!) άνοιξαν την πόρτα!

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την αποχώρηση της «Ομπρέλας». Χθες το μεσημέρι δημοσιοποιήθηκε κείμενο, που υπογράφουν 1.300 στελέχη, μέλη της Κ.Ε. και πρώην βουλευτές της μειοψηφίας που πυροδοτεί τη δεύτερη, μετά το 2015, διάσπαση, και η οποία βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες στρατηγικής υποχώρησης.

«Πρόθεσή μας και στόχος μας», εξηγούν, «είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς». Αυτό, όπως ξεκάθαρα υπονοείται, είναι αδύνατον να συμβεί με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη και την ομάδα που τον περιβάλλει στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάμεσα στις υπογραφές ξεχωρίζουν αυτές των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη, Δημήτρη Βίτσα, Φωτεινής Βάκη, Κώστα Αθανασίου, Εφης Καλαμαρά, Κύρκου Δοξιάδη, Κατερίνας Κνήτου, Πάνου Λάμπρου, Χάριτος Ματσούκα, Ανδρέα Ξανθού, Χρήστου Καραγιαννίδη, Μάκη Μπαλαούρα και Παύλου Κλαυδιανού. Δεν υπογράφουν οι βουλεύτριες Πέτη Πέρκα και Μερόπη Τζούφη, που ανήκουν στον χώρο, όπως και η Σία Αναγνωστοπούλου.

Πρόκειται, όπως εκτιμούν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες, για το προοίμιο της διάσπασης. Στο κείμενο, τα μέλη της «Ομπρέλας» ασκούν δριμύτατη κριτική στην προεδρία Τσίπρα, στην οποία, μολονότι συμμετείχαν πολλοί από αυτούς σε καίριες θέσεις, καταλογίζουν έλλειμμα στρατηγικής που οδήγησε στις απανωτές ήττες…

Με σκληρές διατυπώσεις οριοθετούν το πλαίσιο της αντιπαράθεσης και αναφέρουν ως αυθεντικοί κληρονόμοι των «αριστερών τίτλων» αν και στήριξαν το 3ο Μνημόνιο:

«Η αντίθεσή μας με τη σημερινή ηγετική ομάδα και τη στρατηγική της μετάλλαξης δεν είναι μια συνηθισμένη εσωκομματική αντιπαράθεση, είναι ταυτοτικού χαρακτήρα. Η επίκληση της ενότητας δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της Αριστεράς».

»ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα του πνεύματος ιδιοκτήτη, που αποφαίνεται “όποιος διαφωνεί, να φεύγει”. Είμαστε όλοι/ες εμείς που τον ιδρύσαμε, τον πιστέψαμε, τον αναδείξαμε διεκδικητή της κυβέρνησης, αντίπαλο του ακροδεξιού λαϊκισμού που καιροφυλακτεί».

»Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη οδηγεί, με τη συναίνεσή του, τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε έναν απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του κόμματος».

Ο χρόνος και ο τρόπος της αποχώρησης δεν είχαν αποφασιστεί ακόμα και μέχρι χθες αργά που η «Ομπρέλα» συνεδρίαζε, προκειμένου να διαμορφώσει τη στάση της. Οι βασικές γραμμές είναι δύο:

  • Η σκληρή, που εκφράζεται από τους Ν. Φίλη, Π. Σκουρλέτη και Δ. Βίτσα, που προτείνουν να επιχειρηματολογήσουν προηγουμένως στην Κ.Ε., και
  • η σκληρότερη, στελεχών των «53», που καλούν σε αποχώρηση από τώρα.

Αν μιλήσουν, πάντως, θα ξεσπαθώσουν κατά του Στ. Κασσελάκη, ρίχνοντας ταυτόχρονα γέφυρες στο υπόλοιπο κόμμα. Όσο για τον Στέφανο Τζουμάκα, συνομιλητές του προϊδεάζουν ότι «θα είναι ισοπεδωτικός»!

.

Ενδιαμέσως κινούνται στελέχη όπως ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος την Τετάρτη με ένα μακροσκελές κείμενο αποχώρησε μόνος του, κάτι που θα ακολουθήσουν και άλλοι, που εξετάζουν να μην εμφανιστούν καν στην Κ.Ε.

Αμφιταλαντευόμενο εμφανίζεται και το μέτωπο των νεοπροεδρικών, όπου ο σκληρός πυρήνας των Παύλου Πολάκη, Θεοδώρας Τζάκρη, Δώρας Αυγέρη, Γιώργου Τσίπρα, Πέτρου Παππά και Ευάγγελου Αποστολάκη ζητά να πέσουν κεφάλια, προειδοποιώντας τον Στ. Κασσελάκη ότι αν υποχωρήσει «δεν θα έχει πού να σταθεί». Το ίδιο αναγνωρίζουν εξωδίκως και κορυφαία κομματικά στελέχη, που συμφωνούν ότι είναι καλύτερο η «Ομπρέλα», η οποία, όπως λένε, διαθέτει και εφεδρείες νέων υπογραφών, να αποχωρήσει γιατί «έχει παραλύσει το κόμμα».

Αφετέρου, άλλοι, προτείνουν να περιοριστεί το θέμα σε μια ισχυρά συμβολική πολιτική καταδίκη, δεδομένου ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας υπό τον Αντώνη Κοτσακά, σκοπίμως, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητα, απέφυγε να εισηγηθεί στην Κ.Ε., που έχει ρόλο γνωμοδοτικό, «ποινικό» πόρισμα για τους Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα, οι οποίοι κατηγορούνται για αντικαταστατική συμπεριφορά.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This