Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τη διάλυση και το πολιτικό περιθώριο επισφραγίστηκε χθες, όταν έσβησαν τα φώτα στις διήμερες επεισοδιακές εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής. Το κόμμα, που κατέλαβε την εξουσία το 2015 αξιοποιώντας την οργή των Ελλήνων για τα απάνθρωπα Μνημόνια, φαίνεται πως επιστρέφει ολοταχώς στην περιθωριακή αφετηρία των σχημάτων διαμαρτυρίας. Η τάση της «Ομπρέλας» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ανακοίνωσε την από καιρό αναμενόμενη αποχώρησή της, προαναγγέλλοντας την ίδρυση νέου κόμματος, ικανού να στεγάσει, όπως λέει, τις ιδέες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Οσοι απομένουν -βασικά οι μετρημένες δυνάμεις της Εφης Αχτσιόγλου και της νεότευκτης κίνησης με επικεφαλής τον Διονύση Τεμπονέρα– αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος, σε ένα «κόμμα Κασσελάκη», όπου οι διαθέσεις πλέον είναι εχθρικές για κάθε αντίθετη φωνή. Το διακήρυξε κλείνοντας τις εργασίες ο νέος πρόεδρος, ανακοινώνοντας πανηγυρικά το τέλος των τάσεων.
Οι εξελίξεις είναι δραματικές, και ήδη, με τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, που συνιστούν δικαίωση του ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», ο ΣΥΡΙΖΑ κλυδωνίζεται από τις επιλογές μιας αλλοπρόσαλλης ηγεσίας, που εμφανίζεται αποφασισμένη να επιβάλει σιδερένιους κανόνες ομοιογένειας, παραμερίζοντας αυτοκρατορικά, όπως καταγγέλλεται, τις ιστορικές παραδόσεις του ανανεωτικού χώρου.
«Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά, αντί για τον δρόμο της σύνθεσης, τον δρόμο της κατασκευής του εσωτερικού εχθρού. Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την πολιτική, τη δημοκρατία και την Αριστερά» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα στελέχη των «6+6» με τους Εφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Αλέξη Χαρίτση, Δανάη Κολτσίδα, Σία Αναγνωστοπούλου κ.ά., τα οποία έχουν αποφασίσει να παραμείνουν -εκτός απροόπτου- μέχρι το προσεχές συνέδριο.
Σε ανάλογο μήκος, αλλά από διαφορετική αφετηρία, ο κόσμος που απαρτίζουν οι δυνάμεις νεότευκτης κίνησης με μπροστάρηδες τους Διονύση Τεμπονέρα και Διάνα Βουτυράκου δηλώνει ότι παραμένει στο κόμμα, χωρίς όμως να δίνει «λευκή επιταγή» στον νέο πρόεδρο, από τον οποίο, φοβούμενος ότι σκοπεύει να μεταθέσει το συνέδριο για μετά τις ευρωεκλογές, ζητά επίσπευση των συνεδριακών διαδικασιών.
Είναι σαφές ότι όλα αυτά εμπεριέχουν τον σπόρο της επόμενης διάσπασης, η οποία προκαλεί ανησυχία ακόμα και στον αφανή πρωταγωνιστή Αλέξη Τσίπρα. Απτόητος ο Σ. Κασσελάκης απέσυρε χθες την πρότασή του για δημοψήφισμα, η οποία δυσαρέστησε πολλούς από αυτούς που τον στηρίζουν, στέλνοντας όμως αυστηρό μήνυμα ότι στο εξής «όλοι θα έχουν χώρο εδώ μέσα», αρκεί να μην υπερβαίνουν κάποια ανεκτά όρια…
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τους Ε. Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα να παραδώσουν την έδρα τους, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ηθική και πολιτική υποχρέωση που πηγάζει από το καταστατικό. Οι απαντήσεις που έλαβε, παρ’ όλα αυτά, ήταν αρνητικές. Η κυρία Πέρκα δήλωσε ότι εξελέγη με τις αρχές ενός κανονικού ανανεωτικού κόμματος της Αριστεράς, ενώ στην ίδια στάση προσανατολίζεται και ο Ε. Τσακαλώτος.
Στο κλείσιμο των εργασιών, χθες, ο Σ. Κασσελάκης ανακάλεσε την πρότασή του για δημοψήφισμα, αφού ο λόγος παρέλκει μετά την αποχώρηση των διαφωνούντων, επιβεβαιώνοντας ότι μοναδικό στόχο είχε να εξωθήσει στην έξοδο την «Ομπρέλα» και να επιβάλει ηγεμονική σιγή στο κόμμα. «Σήμερα αρχίζει η ενότητα. Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Οσοι θέλετε να δουλέψετε ελάτε!» είπε στο τέλος.
Τα λόγια του αποθεώθηκαν με εκδηλώσεις προσωπολατρίας από όσους βρίσκονταν στην αίθουσα, οι οποίοι δήλωναν ότι κουράστηκαν από ένα κόμμα γραφειοκρατικών μηχανισμών και νομής της εσωκομματικής εξουσίας που αγνοούσε τις λαϊκές ανάγκες και δεν μπορούσε να ανασάνει. Το στοίχημα της επόμενης μέρας θα είναι δύσκολο, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι πια ένα άλλο κόμμα». Αυτό δεν φαίνεται να τους ενθουσιάζει όλους. «Υπάρχει νοσηρότητα στο κόμμα, αλλά όχι μόνο σε όσους αποχώρησαν από την αίθουσα ή το κόμμα, αλλά και σε πολλούς από όσους μείναμε. Ας κοιταχτούμε λίγο στον καθρέφτη» παρατήρησε ο Κώστας Ζαχαριάδης.
«Εύχομαι, όταν έρθει η ώρα, να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση, μονοψήφια και πολιτικά νεκρή, αντί για απλώς άρρωστη» σχολίασε προβληματισμένος ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε: «Η ομιλία του προέδρου ήταν σε λάθος κατεύθυνση χθες, δεν ήταν στην κατεύθυνση σύνθεσης. Με εκφράσεις τύπου “πέμπτη φάλαγγα” δεν γίνεται να προχωρήσουμε μπροστά».
Ηταν η στιγμή που η «Ομπρέλα» ανακοίνωνε «Προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της», ρίχνοντας βέλη και στην πλευρά Τσίπρα. «Παραμένουμε στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς» σημείωσαν, εξηγώντας ότι αποχωρούν επειδή «αισθανόμαστε την ανάγκη να προστατεύσουμε από τον περαιτέρω διασυρμό τον πολιτικό χώρο που έχουμε υπηρετήσει τόσα χρόνια».
Εκρηκτική συνεδρίαση, με αποχωρήσεις, πρόταση μομφής κατά του προεδρείου και κόντρα για μια… αναπάντητη κλήση
Η συνεδρίαση του Σαββάτου σημαδεύτηκε από τις επεισοδιακές αποχωρήσεις της «Ομπρέλας», της ομάδας των 6+6, με την Εφη Αχτσιόγλου της ομάδας Τεμπονέρα αλλά και αρκετών μεμονωμένων στελεχών.
Στελέχη τους ισχυρίζονταν ότι αποχώρησαν τουλάχιστον 160 άτομα από τη διαδικασία, εγείροντας μάλιστα και ζήτημα νομιμοποίησης, μια και τα μέλη της Κ.Ε. είναι 300. Αντίθετα, προεδρικοί συνεργάτες υπολόγιζαν τους αποχωρήσαντες γύρω στους 70.
Αμέσως μετά την προεδρική ομιλία οι Εφη Αχτσιόγλου και Διονύσης Τεμπονέρας ανέβηκαν ταυτόχρονα στο βήμα, κίνηση που σηματοδοτεί, όπως ειπώθηκε, έναν νέο διαγκωνισμό για το ποιος θα εκφράζει στο εξής τη μειοψηφία, και ζήτησαν να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση για δημοψήφισμα και η ανάκληση των διαγραφών, μολονότι όλοι συμφωνούσαν ότι θέσεις των «τεσσάρων» ήταν πολιτικά απαράδεκτες.
Το αίτημά τους απορρίφθηκε με οριακή πλειοψηφία 4-3 από το προεδρείο, με τον Νάσο Ηλιόπουλο να καταθέτει πρόταση μομφής κατά του προέδρου Π. Ρήγα, η οποία επίσης απορρίφθηκε. Αυτή ήταν και η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. «Πρόκειται για μια πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και άκρως διχαστική για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε αποχωρώντας η Εφη Αχτσιόγλου, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι «δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση υπό τη σκιά του δημοψηφίσματος».
Σε κοινό μήκος και ο Διονύσης Τεμπονέρας, που πρόταξε «σύνθεση και υπέρβαση», χαρακτήρισε την πρόταση περί δημοψηφίσματος «αντικαταστατική», «αντιδημοκρατική» και «βαθιά διχαστική», ενώ σε σχετικό ερώτημα για το μέλλον, απάντησε ότι «είναι όλα ανοιχτά».
Με τη σειρά της, η Εφη Αχτσιόγλου διέψευσε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα νωρίς το Σάββατο από τον Σ. Κασσελάκη με σκοπό την καταλλαγή. «Υπάρχει κλήση αναπάντητη στις 11.32» άφηναν να διαρρεύσει χθες προεδρικοί συνεργάτες, για να απαντήσουν κύκλοι της Εφη Αχτσιόγλου, η οποία εκείνη την ώρα βρισκόταν στην αίθουσα, ότι δεν διαμορφώνεται με αναπάντητες η πολιτική.
«Αποχώρησαν γιατί δεν τους έβγαιναν τα κουκιά» ισχυρίζονταν οι προεδρικοί, προσθέτοντας ότι παραδοσιακά οι ψηφοφορίες ακολουθούν στη δεύτερη μέρα εργασιών. Την ίδια ώρα η Ολγα Γεροβασίλη, που χαρακτήρισε «θεσμικό λάθος» το δημοψήφισμα, έλεγε ότι «τα διαδικαστικά μπορεί εύκολα κάνεις να τα μετατρέπει σε πολιτικά, αλλά αυτό είναι συχνά ένα τρικ».
Ο Τζουμάκας τα βρόντηξε με σφοδρά πυρά
Την παραίτησή του από την Κ.Ε. υπέβαλε και ο Στέφανος Τζουμάκας. Στην επιστολή-καταγγελία του σημερινού προέδρου και της παλαιάς ιεραρχίας, στην οποία μιλάει και εξ ονόματος «όσων βάλαμε το κεφάλι μας στον ντορβά σε δύσκολες εποχές», διαπιστώνει ότι «το ψάρι βρομάει από το κεφάλι» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι ένα ακέφαλο σώμα χωρίς ηγεσία».
Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα το κόμμα «πηγαίνει συνέχεια από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος, μπορεί και νωρίτερα», προέβλεψε. Στη χώρα, υπογράμμισε, «υπάρχει θέμα δημοκρατίας». Επέκρινε την προηγούμενη ομάδα στελεχών που «δεν μιλούσε πολιτικά – απλώς διεκδικούσε πόστα» και επέμεινε ότι ο Στ. Κασσελάκης είναι προϊόν της Goldman Sachs.
Αχτσιόγλου και Τεμπονέρας επισήμως πλέον η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση
Με την «Ομπρέλα» να αποτελεί παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα των 6+6, συνεπικουρούμενη από τον Διονύση Τεμπονέρα και άλλα στελέχη που προεκλογικά στήριξαν την Εφη Αχτσιόγλου, αποτελεί εδώ και λίγες ώρες με τον πλέον επίσημο τρόπο την εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος.
Στα κείμενα τους η ομάδα της Αχτσιόγλου και η ομάδα Τεμπονέρα ξεκαθαρίζουν πως παραμένουν εντός κόμματος, ωστόσο προεξοφλούν μια περίοδο μεγάλων εντάσεων με τον Στέφανο Κασσελάκη με ορίζοντα το συνέδριο. Η δεδομένη τους ωστόσο επιθυμία να αποτελέσουν εσωκομματική αντιπολίτευση στον νέο αρχηγό και στην ηγετική του ομάδα προσκρούει πάνω στον ύφαλο του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος στην εισηγητική του ομιλία ξεκαθάρισε πως θα είναι η τελευταία φορά που ασχολείται με τα εσωκομματικά, ενώ στο κλείσιμό του τόνισε πως έφτασε το τέλος των τάσεων.
Η επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στον χώρο της αντιπολίτευσης εντός των τειχών, για τον οποίο φαίνεται πως θα διαγκωνιστούν Διονύσης Τεμπονέρας και Εφη Αχτσιόγλου, με κοινό ωστόσο αντίπαλο τον Στέφανο Κασσελάκη.
Το εκρηκτικό κλίμα που υπάρχει αποτυπώθηκε και το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αντάλλαξαν γαλλικά για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η ύπαρξη του Παύλου Πολάκη και της ηγετικής ομάδας του Κασσελάκη έκανε και τους δύο να κατεβάσουν τους τόνους και να προχωρήσουν ενιαία.
Στο κείμενο της ομάδας Αχτσιόγλου που υπογράφεται από τους Ηλιόπουλο, Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Φωτίου, Καρπόζηλο, Αναγνωστοπούλου, Κολτσίδα, Μπίστη, Σαμπατακάκη, Τζανακόπουλο και Τζούφη γίνεται ευθεία επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλεται από τους 11 ότι χρησιμοποιεί αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Στο κείμενό τους αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά πως η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα, καθώς ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά, αντί για τον δρόμο της σύνθεσης, τον δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού».
Οι ίδιοι τονίζουν πως η λύση είναι η στροφή προς την Αριστερά και τη δημοκρατία, οι οποίες καταπατήθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή. Στο κείμενο Τεμπονέρα, που υπογράφεται από τους Χάρη Τσιόκα, Φώτη Λαμπρινίδη και Χρήστο Λαμπρίδη, ασκείται δριμιά κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και τους χειρισμούς του, διαβεβαιώνουν ότι παραμένουν στο ΣΎΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ενώ διευκρινίζουν πως η συμπόρευσή τους δεν συνεπάγεται ένταξη σε επιμέρους συλλογικότητες.
«Δεν είναι τώρα η ώρα για “δημοψηφίσματα” διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων» σημειώνουν, ενώ διαβεβαιώνουν πως σέβονται το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορεύονται. Ωστόσο, δηλώνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν λευκή επιταγή «ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος. Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο».
Στο ίδιο κείμενο ασκούν αυστηρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και στις επιλογές του και εξηγούν γιατί «αναγκάστηκαν» να αποχωρήσουν κατά την προχθεσινή (Σάββατο) συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Δείτε επίσης:
- ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και Πέρκα αρνούνται να παραδώσουν τις βουλευτικές έδρες τους
- Η ομάδα Αχτσιόγλου παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ – «Βαθιά προσβλητική και διχαστική η χθεσινή παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην ΚΕ»
- Κασσελάκης για αποχώρηση «Ομπρέλας»: Καλούμε Τσακαλώτο και Πέρκα να παραδώσουν τις βουλευτικές τους έδρες
- Επίσημο: Η «Ομπρέλα» εκτός ΣΥΡΙΖΑ! Το κείμενο με το σκεπτικό της αποχώρησης