Φάμελλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει Εξεταστική. Η ΝΔ ψηφίζει Προκαταρκτική; Υπάρχουν προσωποποιημένες ευθύνες»

Must Read

Την πρόκληση να ψηφιστεί η Εξεταστική για τα Τέμπη και οι δύο προτάσεις για Προκαταρκτική για την αμαρτωλή σύμβαση 717 και για το δυστύχημα των Τεμπών, έκανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. «Εμείς θα ψηφίσουμε την εξεταστική του ΚΚΕ παρόλες τις αμφιβολίες, τις ανησυχίες, τον λανθασμένο προσδιορισμό του πεδίου έρευνας. Εσείς τι θα κάνετε; Θα ψηφίσετε τις 2 προκαταρκτικές του ΣΥΡΙΖΑ για την 717 μαζί με την υπογραφή της σύμβασης και κυρίως την προκαταρκτική για το δυστύχημα; Να δεσμευθούμε ότι θα ψηφίσουμε κάθε κοινοβουλευτικό εργαλείο ελέγχου. Περιμένουμε σήμερα την απάντηση», είπε.

Στην παρέμβασή του εστίασε στην απουσία Μητσοτάκη από τη Βουλή λέγοντας ότι «υποτιμά» το θέμα και «υποτιμά ότι συζητάμε για ευθύνες υπουργών του».

Ο πρόεδρος της ΚΟ έθεσε το ζήτημα των ποινικών ευθυνών. «Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Δεν θα διαφωνήσω για τις διαχρονικές παθογένειες. Αλλά υπάρχουν προσωποποιημένες ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών», είπε και πρότεινε:

  • Σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης για το δυστύχημα αποφεύγοντας κάθε κίνδυνο αποσβεστικής προθεσμίας,
  • Σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με βάση το περιεχόμενο της ποινικής δικογραφίας, που έχει αποστείλει η Ευρωπαία Εισαγγελέας για τη σύμβαση 717 με απαράβατο όρο τη συμπερίληψη της περιόδου διαμόρφωσης της σύμβασης και την ενσωμάτωση των ευθυνών.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι θέτει 2 όρους στην κοινοβουλευτική συζήτηση που δεν πρέπει να ξεχαστούν.

1. Απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα και τις πραγματικές του ευθύνες

2. Να μην κρυφτεί η ποινική δικογραφία και τα 13 συνοδευτικά έγγραφα, που υποβλήθηκαν από την Ευρωπαία Εντεταλμένη Εισαγγελέα στη Βουλή στις 19 Ιουλίου 2023 και η οποία δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου από την Βουλή στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της αν και υπάρχουν ενδείξεις για ευθύνες πρώην υπουργών.

«Αυτή την στιγμή οι 2 προτάσεις που έχουν κατατεθεί δεν πληρούν αυτούς τους όρους», υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος και υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει από τον Ν. Ανδρουλάκη να μην αφήσει έξω από την έρευνα τις ευθύνες των υπουργών του Μητσοτάκη. «Ενέχουν κινδύνους συγκάλυψης, όμως μπορούν να αποτελέσουν την αρχή της συζήτησης και της έρευνας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΚΚΕ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «έχει ένα τεράστιο χρονικό εύρος με αποτέλεσμα να οδηγεί την όποια έρευνα της επιτροπής σε αποτυχία ανατρέχει στο έτος 1997 ναρκοθετώντας την ενδελεχή διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών. Κινδυνεύουμε να χαθούμε στη μετάφραση και στον όγκο των εγγράφων και να έχει η ΝΔ τη δυνατότητα να αποκρύψει τις δικές της ευθύνες. Γεγονός που εξηγεί την προθυμία της ΝΔ να στηρίξει το αίτημα του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή».
«Μια χαοτική εξεταστική δεν εξυπηρετεί ούτε τις οικογένειες των θυμάτων ούτε την ίδια την κοινωνία και δεν απαντά στο κρίσιμο ερώτημα τι και ποιος έφταιξε για το έγκλημα και πως θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών», τόνισε και πρόσθεσε ότι «από το κείμενο της πρότασης του ΚΚΕ απουσιάζει επίσης οποιαδήποτε αναφορά στην ποινική δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως και αυτόματα προκύπτει το ερώτημα: Γιατί; Μπορούμε ενώ έχει διενεργηθεί έλεγχος για το ζήτημα αυτό και έχουν καταγραφεί ενδείξεις ευθυνών πολιτικών προσώπων να μην μπουν σε πρόταση Προκαταρκτικής; Εμείς λέμε όχι».

Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι «αξιοποιεί τη δικογραφία της εισαγγελέως αλλά δεν εξετάζει την αφετηρία της δηλαδή τα γεγονότα που πηρέασαν την υπογραφή της σύμβασης το διάστημα δηλαδή 2010-2015 στα ελλείμματα της οποίας οφείλονται πολλές από τις καθυστερήσεις όπως τεκμηρίωσαν αδιαμφισβήτητα οι θεσμοί».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This