Πολυτεχνείο, 50 χρόνια μετά: Κορύφωση των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής – Γνωρίζουν οι νέοι τι τιμούμε στις 17 Νοεμβρίου;

Αμίλητη στην κατάθεση στεφάνου η Σακελλαροπούλου - Με στίχους του Ελύτη ο Τασούλας - Η εξέγερση των φοιτητών μέσα από το αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης

Must Read

Χωρίς να κάνει καθόλου δηλώσεις και με μια πολύ γρήγορη παρουσία μόνο για να καταθέσει στεφάνι, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε στο Πολυτεχνείο νωρίτερα, ενώ μέσω ισχυρών μέτρων ασφαλείας.

Η ΠτΔ δεν… καταδέχθηκε να μιλήσει στις κάμερες για την 50ή επέτειο της εξέγερσης, προτιμώντας να προχωρήσει σε δήλωση λίγο αργότερα.

  • Ειδικότερα, ανέφερε:

«Μισόν αιώνα μετά, το Πολυτεχνείο διατηρεί τον υψηλό του συμβολισμό, ως η κορυφαία πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας και της καταπάτησης της ελευθερίας. Πράξη που δεν υπήρξε αυτονόητη, ούτε ανέξοδη. Συνεπαγόταν κίνδυνο, απαιτούσε θυσίες, έφερε το βάρος μιας ευθύνης, προσωπικής και συλλογικής, που λίγοι είχαν το θάρρος να αναλάβουν. Χάρη και στη δική τους ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση μπόρεσε η πατρίδα μας να γυρίσει τη μελανή σελίδα της επταετίας. Τους οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη.

Το Πολυτεχνείο σηματοδότησε τη σύγχρονη ιστορία μας και θεμελίωσε τη δημοκρατική συνείδηση της μεταπολίτευσης, της πιο ειρηνικής και προοδευτικής περιόδου της χώρας. Σε αυτήν εμπεδώθηκε η πεποίθηση ότι δεν χωρούν εκπτώσεις, τόσο στον πολιτικό μας αυτοκαθορισμό, όσο και στον ελεύθερο τρόπο ζωής μας. Η μνήμη του είναι ολοζώντανη και διδακτική, εμπεριέχοντας τις αρχές που συνέχουν διαχρονικά την κοινωνική και πολιτική μας συμβίωση. Σήμερα που η δημοκρατία είναι εδραιωμένη και ισχυρή, χρέος μας παραμένει η προάσπισή της με το ίδιο πάθος και την ίδια ακλόνητη βούληση που έδειξαν οι πολιορκημένοι εκείνοι νέοι πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια».

Το παρόν έδωσε και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, μίλησε για τη σημερινή επέτειο και το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

.

«Σήμερα οφείλουμε, τιμώντας τη μνήμη του Πολυτεχνείου, να γράψουμε τη δική μας εποποιία προστασίας και αξιοποίησης της δημοκρατίας», ανέφερε αρχικά και αφού κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο, δήλωσε:

«Συμπληρώνονται 50 χρόνια, μισός αιώνας, από την κορυφαία εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ήθελα να τιμήσω αυτή τη μνήμη η οποία είναι πάντα ζωντανή. Εδώ ισχύει αυτό που είχε πει ο Ελύτης ότι “μια μέρα το παρελθόν θα μας ξαφνιάζει για το πόσο επίκαιρο είναι”. Το Πολυτεχνείο χάραξε μια εποποιία διεκδίκησης δημοκρατίας. Σήμερα οφείλουμε, τιμώντας αυτή τη μνήμη, να γράψουμε τη δική μας εποποιία προστασίας και αξιοποίησης της δημοκρατίας, ακόμη περισσότερη αξιοποίηση της δημοκρατίας. Αυτή είναι η τιμή στη μνήμη του Πολυτεχνείου».

Κορύφωση των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής

Οι πύλες του Πολυτεχνείου άνοιξαν στις 9:00 και θα κλείσουν γύρω στις 13:00, για την εκδήλωση μνήμης κεκλεισμένων των θυρών που θα πραγματοποιηθεί στις 14:00.

Μία ώρα αργότερα, θα ακολουθήσει η πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.

Μεγάλη η προσέλευση του κόσμου

Εκατοντάδες πολίτες προσέρχονται από νωρίς το πρωί στον χώρο του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την 50η επέτειο της εξέγερσης, προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη των ανθρώπων που αντιστάθηκαν και πολέμησαν για τη δημοκρατία.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ακόμη και μικρά παιδιά μπήκαν στο προαύλιο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, εκεί όπου πριν από 50 χρόνια χιλιάδες φοιτητές και πολίτες έζησαν την εξέγερση.

Όλοι αφήνουν από ένα λουλούδι πάνω στην πόρτα του ιδρύματος, η οποία βρίσκεται ξαπλωμένη στο προαύλιο. Είναι η πόρτα που γκρέμισε το τανκ, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να μπουν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα για να συλλάβουν τους διαδηλωτές.

Φοιτητικές παρατάξεις βρίσκονται από νωρίς στο Πολυτεχνείο και οι πύλες αναμένεται να κλείσουν το μεσημέρι, προκειμένου να ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται σε διακριτική απόσταση, ενώ οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται σταδιακά να κλείσουν.

Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου μέσα από το αρχείο της ΕΡΤ

Γνωρίζουν οι νέοι τι τιμούμε στις 17 Νοεμβρίου;

Η ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση ρώτησε νέους ανθρώπους με αφορμή τη 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αν γνωρίζουν τη σημασία αυτής της ημέρας-ορόσημο για την νεότερη ιστορία της Ελλάδος:

Οικονόμου: «Η δημοκρατία είναι πολίτευμα της ευθύνης και χρειάζεται αδιάκοπος και ασυμβίβαστος αγώνας»

Μήνυμα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, για την επέτειο του Πολυτεχνείου:

Η γενιά του Πολυτεχνείου άνοιξε το δρόμο της δημοκρατίας στη χώρα μας, πληρώνοντας βαρύ τίμημα αίματος, πόνου και διώξεων. Οι αγώνες τους κι οι θυσίες τους έγιναν το θεμέλιο της δημοκρατικής και φιλελεύθερης Ελλάδας της μεταπολίτευσης. Η δημοκρατία είναι πολίτευμα της ευθύνης και χρειάζεται αδιάκοπος και ασυμβίβαστος αγώνας για την προάσπισή της, απέναντι σε όσους την επιβουλεύονται και την διαβάλλουν.

Αυγέρη: «Ιερό χρέος να παλεύουμε ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας»

Ανάρτηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Δώρας Αυγέρη:

Η σημερινή μέρα είναι μέρα τιμής της εξέγερσης της φοιτητικής νεολαίας της πατρίδας μας απέναντι σε μια δικτατορία σκληρή, σε ένα καθεστώς άδικο και αυταρχικό που στέρησε από τον ελληνικό λαό για 7 χρόνια την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, την ίδια τη ζωή.

Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να μην αφήσουμε τους αγώνες και τις κατακτήσεις εκείνης της γενιάς να χαθούν, αλλά και ιερό χρέος να παλεύουμε ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας. 

Να μην ξεχάσουμε τι οδήγησε στη χούντα, ποια καθεστώτα και ποιες συνθήκες το υποκίνησαν και το εξέθρεψαν, ποιοι το στήριξαν και ποιοι σώπασαν.

Ποιοι πάλεψαν και αντιστάθηκαν, βάζοντας ακόμη και τα κορμιά τους μπροστά στις κάνες και τα τανκς. 

Τιμή στους νεκρούς που δεν θα σβηστούν ποτέ από τη συλλογική μνήμη και εκείνους που έζησαν και πάλεψαν στη συνέχεια για πραγματική δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This