Aντεπίθεση σαλπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την Πολιτική Γραμματεία – Εγκλήσεις στους αποχωρήσαντες για τις έδρες

Απαρχή νέας περιόδου για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Must Read

Το πέρας της Πολιτικής Γραμματείας στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το βράδυ της Πέμπτης, σήμανε την απαρχή μιας νέας περιόδου για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο μέτρο και τον βαθμό που θα παραμείνει ως τέτοια μετά το κύμα διάσπασης που έχει ξεσπάσει. Στην Κουμουνδούρου σαλπίζουν αντεπίθεση και εγκαλούν τους αποχωρήσαντες, οι οποίοι σχεδιάζουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα συγκροτήσουν.

Μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην σημερινή συνεδρίαση, κατά την οποία κατηγόρησε τους 9 συν 2 για μη αποδοχή της εκλογής του στην προεδρία του κόμματος, εξεδόθη ανακοίνωση για την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη ημέρα.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας

Η σημερινή διάσπαση, δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη. Είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό. Είναι όμως ένα γεγονός πρωτοφανές, αφού όσοι κι όσες επέλεξαν το δρόμο της αποχώρησης, δεν το έκαναν μέσα σε κάποια κομματική διαδικασία ή σε κάποιο όργανο του κόμματος. Ούτε και στήριξαν την απόφασή τους σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική διαφωνία.

Αυτό που ο καθένας μπορεί να συμπεράνει, είναι ότι η μόνη διαφωνία όσων εγκαταλείπουν σήμερα το κόμμα, είναι η διαφωνία με τη βούληση της βάσης. Η άρνησή τους να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, δηλαδή την επιλογή των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εξέλεξαν δημοκρατικά τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του κόμματος. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα αντιδημοκρατική στάση, η οποία ξεκίνησε ήδη από την επαύριο των εκλογών.

Παραβίασαν, όμως, και τη διπλή εντολή των αριστερών, προοδευτικών πολιτών, όπως εκφράστηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Την εντολή ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για να γίνει ξανά ο εκφραστής των προσδοκιών και των ελπίδων της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, να ριζώσει ακόμα περισσότερο στην κοινωνία, να αφουγκραστεί τους πολίτες, να γίνει ξανά κυβερνώσα αριστερά.

Αλλά και την εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, να ασκήσει τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε οι 47 βουλευτές του κόμματος, που εκλέχτηκαν στις εκλογές του Ιουλίου, να αποτελέσουν ανάχωμα στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να προτείνουν κοινωνικά δίκαιες λύσεις και να δώσουν συγκεκριμένες και συνολικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Στην ακρίβεια, την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους Πρόνοιας, την απαξίωση των δημόσιων δομών και υποδομών, την επίθεση ενάντια στο κράτους Δικαίου.

Αυτό ακριβώς θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πείσμα, με ακόμα μεγαλύτερη πίστη στις αξίες και τα ιδανικά του προοδευτικού κόσμου.

Δεν θα κάνουμε τη χάρη ούτε σε όσους ονειρεύονται μια αριστερή παρένθεση, ούτε σε αυτούς που απεργάζονται την παλινόρθωση ενός ψευδεπίγραφου δικομματισμού, με τη συνεργασία διαφόρων «προθύμων».

Απευθυνόμαστε στον προοδευτικό και αριστερό κόσμο, στους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και σε αυτούς που προσδοκούν σε εμάς, για μια προοδευτική προοπτική για τη χώρα.

Είμαστε εδώ, προχωράμε μπροστά, ακόμα πιο ισχυροί και ανανεωμένοι, κρατώντας ζωντανή την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Με συσπείρωση, ενότητα, δυναμική επανεκκίνηση, μαζί με την κοινωνία και τη νέα γενιά. Στο πλάι του ελληνικού λαού, στους αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία, για μια Ελλάδα σύγχρονη, προοδευτική, όπως μας αξίζει.

 

Ξεκινά ο καβγάς για τις έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο Φάμελλος θα τις ζητήσει από τους αποχωρήσαντες

Μετά την εκκωφαντική διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τις σημερινές αποχωρήσεις, η επόμενη ημέρα βρίσκει τους πρώην συντρόφους στα χαρακώματα. Το ζητούμενο αυτήν την στιγμή είναι οι έδρες τόσο για τους αποχωρήσαντες που προσβλέπουν σε νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και τους εναπομείναντες που βλέπουν την αξιωματική αντιπολίτευση να συρρικνούται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, ο Σωκράτης Φάμελλος θα ζητήσει τις έδρες από τους 9 συν 2 αποχωρήσαντες βουλευτές, κάτι που επεσήμανε και ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Άλλωστε, τονίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιοι έχουν δεσμευθεί προεκλογικά ότι οι έδρες τους ανήκουν στο κόμμα.

Υπό το πρίσμα αυτό δεν προτίθενται να παραδώσουν τις έδρες τους, με τον καβγά για το… πάπλωμα να φουντώνει για τα καλά.

Είναι δεδομένο πως «Ομπρέλα» και ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για τον σχηματισμό νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενόψει της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό. Ωστόσο, όλα θα αποφασιστούν σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε από Δευτέρα να έχουν λυθεί όλες οι εκκρεμότητες.

 

«Βαθιά συντηρητικές οι θέσεις του Κασσελάκη», λέει ο Ηλιόπουλος

Για αντιφατικές και βαθιά συντηρητικές θέσεις κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ο Νάσος Ηλιόπουλος, σε πρώτα του σχόλια μετά το διαζύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ και την σημερινή ανεξαρτητοποίηση των 9 βουλευτών της ομάδας Αχτσιόγλου.

«Εχει εντελώς αντιφατικές θέσεις και μηνύματα και πολλές φορές όταν δίνει μία συγκροτημένη θέση, αυτή είναι βαθιά συντηρητική» δήλωσε μιλώντας στο Open ο Νάσος Ηλιόπουλος, υποστηρίζοντας ότι προσπάθησαν να να παλέψουν τις διαφωνίες τους και έκανε λόγο για αδιέξοδο: «Δεν είναι εύκολο να βλέπεις ότι κάτι για το οποίο έχεις αγωνιστεί οδηγείται σε αδιέξοδο, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και οι δύσκολες αποφάσεις».

«Η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να παραδεχθεί το πρόβλημα» σημείωσε για τα χαμηλά νούμερα του κόμματος το οποίο όπως ανέφερε το φέρνουν τρίτο πλέον σε δημοσκοπήσεις. «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ότι υπάρχουν τρεις μετρήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα. Η μεγάλη εικόνα δείχνει μία κυβέρνηση η οποία υλοποιεί βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές, παραμένει κυρίαρχη τη στιγμή που το 73% των πολιτών, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, λέει ότι είναι δυσαρεστημένο. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταρρέει» δηλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος προσθέτοντας: «Όταν βλέπεις ότι κάτι πηγαίνει στον γκρεμό έχεις ευθύνη να πεις ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά».

 

Αναφορικά με τη διαμάχη και τις ανταλλαγές πυρών με τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη, ο ίδιος σχολίασε: «Δεν θα κάνουμε έναν εμφύλιο ούτε με τον κ. Πολάκη, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τον κ. Κασσελάκη γιατί το πρόβλημά μας δεν είναι αυτό. Το πρόβλημά μας είναι ότι η χώρα δεν έχει αντιπολίτευση. Άρα χρειάζεται ένας προοδευτικός αριστερός μαχητικός και προγραμματικός πόλος ο οποίος θα μπορεί να απαντήσει στη ΝΔ. Ο κ. Κασσελάκης πως μπορεί να απαντήσει; Πώς μπορώ να συζητήσω με μία άποψη που δεν ξέρω τι μου ξημερώνει;».

Μάλιστα, χαρακτήρισε την αποχώρηση «πράξη ευθύνης»: «Δεν κάνουμε αυτή την κίνηση γιατί το άγχος μας είναι να γίνει ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με ανθρώπους που ήμασταν στο ίδιο κόμμα. Είναι μία κίνηση ευθύνης γιατί η χώρα πρέπει να έχει μία αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε φθορά και κρίση, το ΠΑΣΟΚ είναι καθηλωμένο και δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε και σε ερώτηση που δέχτηκε για τον σχηματισμό της νέας ΚΟ επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις διαρροές ότι ο Αλέξης Χαρίτσης θα αναλάβει επικεφαλής, σχολιάζοντας ότι είναι κατάλληλος.

«Αποχωρήσαμε από ένα κόμμα, στο οποίο δεν είμαστε περαστικοί», δήλωσε ο Χαρίτσης μετά την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από το κόμμα μαζί με την ομάδα Αχτσιόγλου, μιλώντας τόσο για την επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου, όσο και τι πρόκειται να συμβεί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα των 11.

Μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, λέγοντας: «Θα το δούμε, θα το συζητήσουμε, δεν προέχει η διανομή των ρόλων. Δεν χρειάζεται βιασύνη, καθώς πρώτος μας στόχος είναι να συγκροτήσουμε ΚΟ και μετά θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για τη συγκρότηση πολιτικού φορέα».

Αναφέρθηκε ακόμη στην προσφορά στο κόμμα όσων αποχώρησαν: «Εμείς αποχωρήσαμε από ένα κόμμα, στο οποίο δεν είμαστε περαστικοί, ούτε χθεσινοί. Το χτίσαμε με πολύ μεγάλο κόπο εδώ και πολλά χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνει συνεχώς στην απαξίωση. Απέναντί μας έχουμε μία κυβέρνηση της δεξιάς της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι παντοδύναμη. Εμείς πήραμε μία απόφαση ευθύνης αλλά και ελπίδας, γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν δυνατότητες. Η Νέα Δημοκρατία στο πολιτικό επίπεδο παίζει μπάλα μόνη της. Είναι αναγκαίο για την αριστερά, να διαμορφωθεί μία εναλλακτική πρόταση εξουσίας απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Θέλουμε μία αριστερά η οποία θα εμπιστεύεται τις δυνάμεις της».

Έκανε όμως αναφορά και στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως δεν προβληματίζονται με την ύπαρξη του στον ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας όμως και «καρφιά»:

«Είναι σεβαστή η επιλογή του, εμείς σε αντίθεση με τον κ. Κασσελάκη σεβόμαστε τις επιτυχίες της κυβέρνησής του οι οποίες δείχνουν και τον δρόμο στον οποίο θα πορευθούμε. Απο εκεί και πέρα το βλέμμα είναι στραμμένο στο μέλλον».

 

Δείτε ακόμη:

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This