Το φιάσκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο και οι… δήθεν διαρροές από ανώνυμη πηγή του Βρετανικού Μουσείου για «πιθανή μελλοντική συμφωνία»

Γιατί αποφάσισε να πάρει ετεροχρονισμένα αποστάσεις από τον Σούνακ το μουσείο;

Must Read

Η «βεντέτα» Λονδίνου-Αθήνας συνεχίζεται για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με την είδηση της ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησης ΜητσοτάκηΣούνακ από πλευράς του Βρετανού πρωθυπουργού να κάνει τον γύρο του κόσμου.

 

Βαριά εκτεθειμένοι Μητσοτάκης – Σούνακ

Την ίδια ώρα, το Βρετανικό Μουσείο με έναν τρόπο παίρνει «αποστάσεις» από τον Σούνακ και τις επιλογές του Βρετανού πρωθυπουργού. Οι αντιδράσεις αναφορικά με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών είναι αλυσιδωτές, με το «γαϊτανάκι» ευθυνών να συνεχίζεται. Η Αθήνα προσπαθεί να συμμαζέψει το φιάσκο, ενώ ο Μητσοτάκης βρίσκεται μπροστά σε επικοινωνιακό αδιέξοδο. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι, έρχονται στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες και ανώνυμες διαρροές από το εσωτερικό του Βρετανικού Μουσείου, οι οποίες κάνουν λόγο για μία «πιθανή συμφωνία επιστροφής των Γλυπτών». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία «κίνηση» που κρύβει ένα μυστήριο…

Απρόσμενη και απρόβλεπτη ήταν η αντίδραση από πλευράς διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου. «Συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μία “σύμπραξη για τον Παρθενώνα», υποστήριξε με νόημα εκπρόσωπός της. Από τα όσα παρατίθενται στο σημερινό φύλλο των «Νέων» προκύπτουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει η αναφορά περί «σύμπραξης για τον Παρθενώνα» και το τι έχει τεθεί επί τάπητος από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όλα αυτά, δύο ημέρες μετά την άρνηση του Ρίσι Σούνακ να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακυρώνοντας τη συνάντησή τους στο παρά πέντε… Παράλληλα, επισημαίνεται ότι εκφράζονται ελπίδες για πιθανή μελλοντική συμφωνία… «Πιστεύουμε ότι μία μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα επιτύχει την σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείο», σημείωσε χαρακτηριστικά στα «Νέα» η ανώνυμη πηγή του Βρετανικού Μουσείου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα όχι μόνο συνεχίζονται αλλά είναι και εποικοδομητικές διεμήνυσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της διοίκησης προσθέτοντας πως «η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη.

Financial Times για Σούνακ: «Διπλωματικό ατόπημα η ακύρωση της συνάντησης με τον Μητσοτάκη»

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις μετά την ακύρωση από τον Ρίσι Σούνακ της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι Financial Times παίρνοντας θέση χαρακτηρίζουν την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού ως «διπλωματικό ατόπημα», με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας να αναφέρει ότι τέτοιου είδους ενέργειες μειώνουν τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Guardian, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργό δήλωσε «υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν θα χρησιμοποιηθεί ως δημόσια πλατφόρμα. Είχε συμβεί κάτι ανάλογο σε προηγούμενη συζήτηση με πρωθυπουργό το 2021. Οι διαβεβαιώσεις δεν τηρήθηκαν και ο πρωθυπουργός έλαβε αυτή την απόφαση». Εκτίμηση του Σούνακ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ήταν πως σε οποιαδήποτε συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη το θέμα των Γλυπτών θα κυριαρχούσε μετά τις δηλώσεις του στο BBC. «Προφανώς ηγέτες και υπουργοί μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους όπως επιθυμούν, αλλά πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός νιώθει ότι οι διαβεβαιώσεις δίδονται στο πλαίσιο συμφωνιών πριν από μια συνάντηση. Πρέπει να τηρούνται και νομίζω ότι αυτό περιμένει η κοινή γνώμη» προσθέτει με νόημα. Η Αθήνα επιμένει να διαψεύδει τα περί διαβεβαιώσεων με αξιωματούχους που βρέθηκαν στο Λονδίνο μαζί με τον πρωθυπουργό να αρνούνται πως υπήρξε η οποιαδήποτε συμφωνία για να αγνοηθεί το ζήτημα των γλυπτών.

 

Σφοδρά πυρά για την απρέπεια Σούνακ
Πάντως και ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος δίνει μάχη για το πολιτικό του μέλλον, καθώς οι Συντηρητικοί είναι αντιμέτωποι με βαριά εκλογική ήττα στις επικείμενες κάλπες, δεν περνάει και τις πιο… ανθηρές ημέρες.

Ο Ρίσι Σούνακ δέχεται σφοδρά πυρά για την απρεπή συμπεριφορά του απέναντι σε πρωθυπουργό ξένης χώρας, με την κριτική να έρχεται όχι μόνο από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και από μεγάλα ΜΜΕ, όπως οι Financial Times, το Bloomberg και το Politico.

Την ίδια στιγμή σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε η YouGov για το ζήτημα καταγράφει ότι το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί λάθος την απόφαση Σούνακ να ακυρώσει την συνάντηση με Μητσοτάκη. Ένα 11% συμφωνεί, ενώ το 22% απαντά «δεν γνωρίζω».

Σε ερώτηση για το εάν πρέπει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα, το 49% συμφωνεί, το 15% επιθυμεί την παραμονή τους, το 26% δεν ενδιαφέρεται και το 10% δεν γνωρίζει.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This