«Η επανένωση των Γλυπτών είναι αίτημα που προκύπτει από το δίκαιο, από την ιστορία και από τις οικουμενικές πολιτιστικές αξίες»

Γεραπετρίτης-Κοντογεώργης: «Να πετύχουμε αυτό το δίκαιο αίτημα και να εκπληρωθούν οι πόθοι όλων μας»

Must Read

Στον απόηχο της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Βρετανία μετά το διπλωματικό φιάσκο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, αλλά και τη διπλωματική απρέπεια του Ρίσι Σούνακ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του NATO.

Κατά την άφιξή του στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε μεταξύ άλλων ότι η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι μια αξίωση που δεν βασίζεται μόνο στην ιστορία, αλλά και στη δικαιοσύνη και τις αξίες.

Επεσήμανε ακόμα ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να είναι καλές και διαβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες θα εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Για τη συνάντησή του με τον Κάμερον, ο κ.Γεραπετρίτης είπε:

«Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετήθηκε ειδικά σε σχέση με την ματαίωση της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, τον κύριο Σούνακ. Εκείνο το οποίο θέλω να επισημάνω είναι το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα αίτημα το οποίο προκύπτει από το δίκαιο, από την ιστορία και από τις οικουμενικές πολιτιστικές αξίες. Ανεξάρτητα από αυτό, είναι η πεποίθησή μας ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να είναι καλές και θα εργαστούμε με τον ομόλογό μου προς την κατεύθυνση αυτή».

Θ. Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δουλειά της προκειμένου να εκπληρωθούν οι πόθοι όλων μας

Απαντήσεις για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και ειδικότερα για την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού, αλλά και την προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών, έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είχαν αναδείξει τα προηγούμενα χρόνια με συστηματικό, αρμόζοντα τρόπο το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα με το φυσικό τους περιβάλλον. Προφανώς είναι ένα λεπτό ζήτημα, ένα διαχρονικό αίτημα, επομένως οι χειρισμοί πρέπει να είναι λεπτοί», ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ καταγράφοντας, παράλληλα και τη μετατόπιση της κοινής γνώμης στη Μεγάλη Βρετανία.

«Υπάρχει αντίδραση και στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας και διεθνώς. Δεν είναι κάτι που εξελίχθηκε καλά για το Βρετανό πρωθυπουργό. Εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά που χρειάζεται και με τους φορείς που πρέπει να συνεργασθούμε, προκειμένου κάποια στιγμή να πετύχουμε αυτό το δίκαιο αίτημα και να εκπληρωθούν οι πόθοι όλων μας στο ζήτημα αυτό».

Όπως αναμενόταν, ο κ.Κοντογεώργης διέψευσε τον ισχυρισμό της Ντάουνινγκ Στριτ ότι είχε υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων να μην τεθεί το επίμαχο θέμα. «Δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα», δήλωσε και προς επίρρωσιν αυτού επικαλέστηκε την προηγούμενη επίσκεψη στο Λονδίνο, του Κυριάκου Μητσοτάκη, και τη συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, όπου «ο πρωθυπουργός το είχε θέσει». Είναι, συνεπώς, «προφάσεις εν αμαρτίαις», εκτίμησε.

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση, στην εφημερίδα «Τα Νέα», του εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν και είναι εποικοδομητικές, σημείωσε ότι «όλοι όσοι εργάζονται για την υπόθεση αυτή δεν μπορούν να αντιληφθούν πλήρως όσα έγιναν τις ημέρες αυτές. Προφανώς υπάρχουν και εσωτερικές σκοπιμότητες που αφορούν την πολιτική ζωή της Μεγάλης Βρετανίας. Τα αντιλαμβανόμαστε όλα αυτά, αλλά δεν μπορούν να καθορίζουν τις διμερείς σχέσεις».

Στο ερώτημα αν η Αθήνα έχει να περιμένει κάτι καλύτερο για την υπόθεση των Γλυπτών από μία κυβέρνηση των Εργατικών απάντησε πως «ανεξαρτήτως τού ποια είναι η κυβέρνηση στη Μεγάλη Βρετανία, εμείς έχουμε μία συγκεκριμένη στάση στο ζήτημα. Αυτές είναι αποφάσεις που αφορούν τον βρετανικό λαό».

Απαντώντας στην ερώτηση πώς είδε την καταδίκη της βρετανικής στάσης από την ελληνική αντιπολίτευση, τόνισε πως «τα κόμματα, έστω και με διαφορετικές ταχύτητες ή αποχρώσεις, ανταποκρίθηκαν θετικά. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι σε τέτοια ζητήματα που πρέπει να μας ενώνουν -και είναι και αυτό που επιδιώκουμε- προφανώς πρέπει να υπάρχει κριτική και προτάσεις, αλλά πρέπει να κρατάμε την κοινή γραμμή. Αυτό αποτυπώθηκε -και είναι εξαιρετικά θετικό- παρ’ όλο που υπήρξαν αποχρώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μένω στο γεγονός ότι τα περισσότερα κόμματα τοποθετήθηκαν στο θέμα θετικά».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This