«Δώστε πίσω τα Γλυπτά!» – Υπέρ της Ελλάδας κορυφαία βρετανική εφημερίδα

Συντάκτης: Newsroom

«Πρέπει λοιπόν να στραφούμε στην ηθική» - «Το να αρπάζεις θησαυρούς ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ και να φεύγεις είναι απλά άθλιο»

Το εβδομαδιαίο κύριο άρθρο της City A.M. (εφημερίδα του Λονδίνου με επίκεντρο τις επιχειρήσεις) υπό τον τίτλο «The Debate», φιλοξενεί τις πιο σκληρές και επίκαιρες συζητήσεις και φέρνει αντιμέτωπους δύο υποψηφίους, πριν εκδώσει την τελική ετυμηγορία.

Αυτή την εβδομάδα η στήλη ασχολείται με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η συζήτηση για τα οποία «φούντωσε» κι άλλο, μετά το διπλωματικό φιάσκο του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με τη διπλωματική απρέπεια του Ρίσι Σούνακ, κατά την ιδιωτική επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Λονδίνο.

«Πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα;» είναι το ερώτημα προς συζήτηση.

«Ναι», ψηφίζει ο Λόρδος Εντ Βέιζι, Πρόεδρος του Parthenon Project

«Σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, θα μπορούσαμε να λάβουμε άλλα πετυχημένα ελληνικά αντικείμενα».

Ο Λόρδος Βέιζι εξηγεί γιατί είναι υπέρ της επιστροφής:

«Τόσο η Βρετανία όσο και η Ελλάδα θα ωφεληθούν από ένα λογικό, ρεαλιστικό ψήφισμα για αυτό το θέμα και έχει σημαντική δημόσια υποστήριξη, μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων, των υποστηρικτών του Brexit και σε κάθε περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αλλά υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός σε αυτή τη συζήτηση, που θα αποφέρει τεράστια πολιτιστικά οφέλη τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ελλάδα. Και οι δύο πλευρές απομακρύνονται από τις κυκλικές συζητήσεις του παρελθόντος, συμφωνούσαν ότι διαφωνούν για το θέμα της ιδιοκτησίας και αντ’ αυτού, κοιτούν ένα συνεργατικό μέλλον.

Μια ευφάνταστη συμφωνία, που θα μπορούσε να παραδοθεί εντός του τρέχοντος νομικού πλαισίου, θα μπορούσε να δει τα Γλυπτά να επανενώνονται στην Αθήνα, ενώ άλλα πετυχημένα ελληνικά αντικείμενα θα σταλούν στο Βρετανικό Μουσείο για έκθεση.

Αυτό αποτελεί επίσης μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα Ίδρυμα που θα συγκεντρώνει κεφάλαια για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ευκαιρίες για νέους και στις δύο χώρες και για να υποστηρίξει τον επαναπροσδιορισμό της Πινακοθήκης Duveen του Βρετανικού Μουσείου σε μια σύγχρονη, Ελληνική Πινακοθήκη αιχμής.

Το Εργατικό Κόμμα κατέστησε σαφές ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένουν θέμα του Βρετανικού Μουσείου. Αυτή ήταν η μακροχρόνια θέση της κυβέρνησης μέχρι αυτή την εβδομάδα. Το Εργατικό Κόμμα έχει πει τώρα ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια συμφωνία που θα είναι εφικτή βάσει νόμου.

Αυτό συνάδει με τις απόψεις του βρετανικού κοινού, που όχι μόνο δεν αντιτίθεται στην επιστροφή των Γλυπτών, αλλά υποστηρίζει συντριπτικά την ιδέα της δημιουργίας πολιτιστικών συνεργασιών.

Οποιαδήποτε κυβέρνηση θα έκανε καλά να μην εμποδίσει μια συμφωνία που θα ωφελούσε αυτή τη χώρα – βοηθώντας να δώσει νέα πνοή στο υπέροχο Βρετανικό Μουσείο, ενώ θα ανανέωνε την πολιτιστική σκηνή στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επόμενη γενιά».

Βρετανικό Μουσείο

«Όχι», ψηφίζει ο Δρ Μάριο Τραμπούκο ντε λα Τορέτα, αρχαιολόγος

«Τα γλυπτά λένε την ιστορία της Βρετανίας και γι’ αυτό ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο».

Ο Δρ. Τορέτα εξηγεί γιατί είναι αντίθετος με την επιστροφή:

«Ήταν ένας Έλληνας, ο Αριστοτέλης, που είπε ότι ‘μεταξύ φιλίας και αλήθειας πρέπει πάντα να προτιμάς την αλήθεια’.

Και έρχεται η στιγμή που πρέπει να εμμείνεις στις αρχές σου και να κάνεις αντιδημοφιλείς επιλογές. Δεν πρόκειται για τέχνη. Πρόκειται για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και της κυριαρχίας του κοινοβουλίου.

Ένα κοινοβούλιο που αποφάσισε δύο φορές, μέσω μιας Επίλεκτης Επιτροπής και στη συνέχεια μιας ψηφοφορίας της Βουλής των Κοινοτήτων (κέρδισε 82 έναντι 30), ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα.

Η ακούραστη δουλειά των ιστορικών σε όλο τον κόσμο έχει αποκαλύψει πολλά έγγραφα και μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων για να επιβεβαιώσουν και να αποδείξουν, πέρα από εύλογη αμφιβολία, ότι τα μάρμαρα είναι δικά μας.

Αλλά ακόμα κι έτσι, δεν μπορούμε απλώς να είμαστε υπεράνω και να τα στείλουμε πίσω;

Αν ήταν ασήμαντα για εμάς, ναι. Αλλά στη μακρά ιστορία τους στο Βρετανικό Μουσείο, αυτά τα Γλυπτά έχουν διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε εμείς (και ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός) για τον αρχαίο κόσμο, φεύγοντας από την εξιδανικευμένη τελειότητα της νεοκλασικής περιόδου, προς τον σκληροτράχηλο ρεαλισμό των ρομαντικών.

Ο διαρκής αντίκτυπός τους είναι εμφανής στο Λονδίνο και στη χώρα γενικότερα. Απλά κοιτάξτε τη ζωφόρο του Atheneum Club ή τις βεράντες της εκκλησίας του St Pancras στο Euston.

Μια ιστορία που πρέπει να εξηγηθεί, να κατανοηθεί και να διατηρηθεί. Και αφού είναι η ιστορία μας, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για αυτό το έργο από το Βρετανικό μας Μουσείο.

Οι Έλληνες θα ήθελαν να εγκαταλείψουμε αυτό το κομμάτι του εαυτού μας για να υποστηρίξουμε τον μύθο ότι το σύγχρονο ελληνικό κράτος είναι σε συνέχεια με την κλασική Ελλάδα και ότι είναι οι μοναδικοί νόμιμοι κληρονόμοι αυτής της κληρονομιάς, ενός μύθου που γράφτηκε από τους Γερμανούς όταν ανέλαβαν την Βασίλειο.

Λυπάμαι, αλλά με τον Ισοκράτη και τη Σέλευ πρέπει να τους πω για άλλη μια φορά: ‘Είμαστε όλοι Έλληνες’ και κρατάμε το μερίδιό μας».

Η ετυμηγορία της City A.M.: «Η αποθησαύριση αγαθών που προέρχονται από φίλους, δεν είναι ποτέ καλή»

Αναλύει η εφημερίδα την ετυμηγορία της υπέρ της Ελλάδας:

«Αλίμονο, η ιστορία δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση της διαμάχης που καίει από το 1835, όταν η Ελλάδα ζήτησε για πρώτη φορά πίσω τα σφυρήλατα, λευκά μαρμάρινα γλυπτά της του πέμπτου αιώνα. Τα έγγραφα δεν είναι επαληθεύσιμα.

Επιπλέον, η ετυμηγορία του βρετανικού κοινοβουλίου από το 1816, στην οποία στηρίζεται ο Δρ. Τορέτα, προέρχεται από μια εποχή που τα εργαστήρια ήταν μια νόμιμη και συνιστώμενη πορεία δράσης για τους ‘φτωχούς’. Οι καιροί αλλάζουν. Ο νόμος και η ερμηνείες του, αλλάζουν.

Πρέπει λοιπόν να στραφούμε στην ηθική. Δεν φαίνεται ηθικό επιχείρημα ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη συλλογή άλλων, καλύτερων κομματιών σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των Γλυπτών.

Τα αντικείμενα θεωρούνται εθνικό σύμβολο στην Ελλάδα, όπου τα υπόλοιπα Γλυπτά περιμένουν τα χαμένα ξαδέρφια τους. Ίσως το να δείξουμε χάρη και γενναιοδωρία να μην ήταν λάθος;

Πολιτικά, ο Λόρδος Βέιζι έχει ένα δίκιο. Το 58% των Βρετανών θα έστελνε τα Γλυπτά πίσω. Θα το έκανε και η εφημερίδα. Η αποθησαύριση αντικειμένων δεν είναι καλή ματιά. Το να αρπάζεις θησαυρούς ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ και να φεύγεις είναι απλά άθλιο, ειδικά όταν το όλο θέμα συνεχίζεται για τόσο καιρό.

Οπότε: Δώστε πίσω τα Γλυπτά. Είναι θέμα ευγένειας».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απέτυχαν οκτώ φορές να χορηγήσουν (θανατηφόρα) ένεση σε θανατοποινίτη στις ΗΠΑ!

Ο Τόμας Κριτς ένας κατά συρροή δολοφόνος έχει περάσει περισσότερα από 40 χρόνια στην φυλακή περιμένοντας να εκτελεστεί

Αυστηρή προειδοποίηση του Πούτιν σε Μακρόν, Δύση και επίθεση σε woke ατζέντα

Το διάγγελμα του Πούτιν στον ρωσικό λαό

Λωρίδα της Γάζας: Περίπου 30.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι – Τι δήλωσε το Ισραήλ για...

Την ώρα που ο εφιάλτης συνεχίζεται στην Λωρίδα της Γάζας, μετά από σχεδόν πέντε μήνες, το υπουργείο της Χαμάς ανακοίνωσε πως περίπου 30.000 Παλαιστίνιοι...

Δεκάδες νεκροί μετανάστες στις αφρικανικές ακτές

Ανοιχτά του Μαρόκου και της Σενεγάλης

Πολωνία: Προς παύση εμπορικών συναλλαγών με Ουκρανία

Στον πάγο από καιρό οι σχέσεις των δύο χωρών

Ανοιχτή σύγκρουση Μπάιντεν – Νετανιάχου με τελεσίγραφο

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios αποκαλύπτει ότι η Ουάσιγκτον έδωσε προθεσμία στο Ισραήλ μέχρι τα τέλη Μαρτίου για να υπογράψει ένα έγγραφο που απαιτεί από...

Ο Μιτς Μακόνελ αποχωρεί από την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία

«Είναι καιρός για την επόμενη ηγετική γενιά»

Συμπαραγωγή όπλων με την Αλβανία η πρόταση του Ζελένσκι

Ενώ η κυβέρνηση έχει αναλάβει εργολαβία την υπεράσπιση και στρατιωτική ενίσχυση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ουκρανός πρόεδρος σπεύδει να τα βρει με όλες εκείνες...

Καθυστερούν τη δίκη Μπελέρη στην Αλβανία ενώ έπρεπε να απολογηθεί ο δήμαρχος Χειμάρρας

Κωλυσιεργούν οι αλβανικές Αρχές στη δίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, που κανονικά σήμερα έπρεπε να απολογηθεί.Όμως κάτι τέτοιο δε συνέβη, δεν του...

Γερμανική φρεγάτα άνοιξε πυρ κατά αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους!

Απίστευτη γκάφα από γερμανική φρεγάτα που παραλίγο να καταρρίψει αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος! Η φρεγάτα Hessen (F221) συμμετέχει στη διεθνή επιχείρηση για την προστασία...

Τον ειρηνοποιό παριστάνει πάλι ο Ερντογάν και καλεί σε διπλωματία Ρωσία και Ουκρανία

Για μια ακόμη φορά ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει το χαρτί του... ειρηνοποιού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καλώντας τους να τα βρουν διπλωματικά.Αυτό ήταν το...

«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Ποποκατέπελτ στο Μεξικό

Ανησυχία στο Μεξικό για το ηφαίστειο Ποποκατέπελτ, το οποίο ενεργοποιήθηκε και απειλεί περιοχές της πρωτεὐοουσας. Η τέφρα έχει φτάσει τα 2 χλμ. ύψος και...

Mε αντίμετρα προειδοποιεί η Ρωσία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σαφείς προειδοποιήσεις διατύπωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας αναφερόμενη στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Μαρία Ζαχάροβα σχολίασε τυχόν...

Ενισχυμένη παρουσία της Τουρκίας σε αφρικανικό κέρας και Ερυθρά Θάλασσα – Στρατιωτική συμφωνία και...

Η Μέση Ανατολή αποτελεί για την Άγκυρα υψίστης σημασίας περιοχή και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενισχύει δεσμούς και συνάπτει περιφερειακές συμφωνίες για να έχει...

Ναπολέων… «τσέπης»

Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι; Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αιφνιδίως δήλωσε πως δεν αποκλείει την αποστολή δυτικών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία. Για...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μεταγραφή για τον Θοδωρή Ζαγοράκη;

Είναι συνηθισμένο για τους ποδοσφαιριστές, ειδικά του επιπέδου Ζαγοράκη, να παίρνουν μεταγραφές.Μεταγραφές παίρνουν και πολιτικοί, που πολλές φορές μπερδεύεσαι και δεν ξέρεις σε ποιο...

«Χαστούκι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το νέο ρεκόρ στις υπογραφές για τα Τέμπη

«Χαστούκι» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί το νέο ρεκόρ στο διαδικτυακό ψήφισμα για τα Τέμπη, με τους πολίτες να ζητούν να έρθει στο φως...

H Γεωργία Σιακαβάρα άφησε υπονοούμενα για την ερωτική της ζωή με τον Κωνσταντίνο Πλεύρη

Η Τζόρτζια Σιακαβάρα, έκανε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες στο πλαίσιο μιας δημόσιας εμφάνισής της και ρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν είναι εκεί δίπλα της...

Άκαρπες οι έρευνες για την 23χρονη Εριέττα Μόλχο στα Τέμπη

Με τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν στα μοιραία βαγόνια του Intercity με μεγάλη καθυστέρηση εμπλουτίζεται η δικογραφία για το έγκλημα στα Τέμπη που...

«Καταργήθηκε» πριν καν εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Για δυστοπική αγορά εργασίας, όπου πίσω από την παρουσίαση μεγαλόπνοων σχεδίων και «καινοτόμων» εφαρμογών υποκρύπτεται επιμελώς η κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, κάνει λόγο...

Οργή στο διαδίκτυο από τις άθλιες επιθέσεις κατά της Μαρίας Καρυστιανού από τον «υπόκοσμο Μητσοτάκη»

Η χαροκαμένη μάνα των Τεμπών, η κ. Μαρία Καρυστιανού, έχει κερδίσει τις ψυχές όλων των Ελλήνων με την αξιοπρέπεια, το θάρρος και την εντιμότητα...

Τέμπη: «Έγγραφο του τελωνείου επιβεβαιώνει το ξυλόλιο – Μυστήριο με τα 3 βαγόνια που εξαφανίστηκαν»

Την ώρα που το πόρισμα των πραγματογνωμόνων για την τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς επιβεβαιώνει ότι δεν θα είχε συμβεί η σύγκρουση...

Μαρία Καρυστιανού: «Αλαζόνας, ψεύτης και επικίνδυνος ο πρώην υπουργός Μεταφορών»

Καταπέλτης η πρόεδρος του Συλλόγου Τέμπη 2023 για την κυβέρνηση και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Λάμπρος Κωνσταντάρας: «Γελάνε τα ληξιαρχεία αν ο Δημήτρης Παπανώτας είναι στην ίδια ηλικία με την Μπέττυ Μαγγίρα»

Καλεσμένος βρέθηκε χθες ο Δημήτρης Παπανώτας στην εκπομπή «Fay's Time» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κόντρα που έχει προκύψει μεταξύ εκείνου και της Μπέττυς...

Oι γονείς της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου κλείνουν 37 χρόνια μαζί- H σπάνια κοινή φωτογραφία

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της, ενώ έχει ήδη αποκτήσει ένα γιο, το Βλάσση, που είναι ενός έτους με το σύζυγό της Βασίλη...

Η συγκλονιστική ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού για την κόρη της: «Μου λένε ότι έγινες άγγελος, θα δικαιωθείς, όλοι σας»

Μια ανάρτηση που ραγίζει καρδιές έκανε αργά χθες το βράδυ, λίγο πριν «φύγει» η 28η Φεβρουαρίου η Μαρία Καρυστιανού που έχασε την 20χρονη κόρη...

«Έσπασε» το εκατομμύριο η συλλογή υπογραφών για το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού!

Ξεπέρασαν το 1.000.000 οι υπογραφές στο ψήφισμα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Μαρίας Καρυστιανού, της μητέρας που έχασε το παιδί της στα Τέμπη και...

Το ηχηρό «όχι» του Κώστα Καραμανλή

Αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αρνήθηκε να παραστεί σε συνέδριο εφημερίδας στο οποίο κλήθηκαν να μιλήσουν όλοι οι πρωθυπουργοί...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ