Ερντογάν: «Επίθεση φιλίας» λίγο πριν από την επίσκεψη!

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε «θα πάμε στην Αθήνα με αντίληψη win-win» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε ότι υποδαυλίζουν την έχθρα ανάμεσα στις δύο χώρες

Must Read

Μπορεί η κυβέρνηση -δημοσίως τουλάχιστον- να κρατάει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών της για το τετ α τετ ΜητσοτάκηΕρντογάν την Πέμπτη και να έχει πιο πολύ το βλέμμα στραμμένο στο χτίσιμο της πολυδιαφημισμένης θετικής ατζέντας, με φόντο και τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν διστάζει να αποκαλύψει τις επιδιώξεις του, δηλώνοντας πως η αντίληψη της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική δεν είναι «να κερδίζω πάντα εγώ και η άλλη πλευρά να χάνει», προσθέτοντας «θα πάμε στην Αθήνα με αντίληψη win-win». Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής από το Ντουμπάι, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, πως θα τεθούν επί τάπητος τόσο οι διμερείς σχέσεις όσο και οι σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης «προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις που ταιριάζουν στο πνεύμα της νέας εποχής».

«Ευχή μας είναι να έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή» ισχυρίστηκε ο ίδιος, και επιτέθηκε στις ΗΠΑ ότι αυτές θέλουν την «έχθρα» μεταξύ των δύο χωρών. «Δεν είναι σωστό δύο χώρες με παρελθόν συνυφασμένο να πορεύονται με φωνές που υποδαυλίζουν ακόμα την έχθρα. Και από μία άλλη πλευρά, ποιος μας προκαλεί θυμό; Σε αυτό το σημείο, αν κοιτάξουμε, ορισμένοι, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προσπαθούν να στρέψουν τον έναν μας εναντίον του άλλου» είπε και πρόσθεσε: «Φυσικά έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα, που δεν μπορούν να επιλυθούν γρήγορα. Ωστόσο, υπάρχουν και κεφάλαια που μπορούμε να τα λύσουμε αμέσως και τα οποία θα διευρύνουν τη βάση συνεργασίας. Εάν ξεκινήσουμε μια νέα εποχή, τηρήσουμε τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί και αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις σε ένα επίπεδο απαλλαγμένο από εξωτερικές επιρροές, είμαι σίγουρος ότι θα βγούμε κερδισμένοι».

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, κρατάει χαμηλό καλάθι, έχοντας πάντως ως στόχο να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διαμηνύεται από την ελληνική πλευρά είναι πως η βαριά ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών θα είναι εκτός συζήτησης, με την ατζέντα να είναι κυρίως επιχειρηματική αλλά και πολιτική.

Επί τάπητος θα τεθούν το Μεταναστευτικό και ο Τουρισμός, ενώ αναμένεται να υπογραφούν και συμφωνίες για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών καθώς και για την αναβάθµιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών.

^

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This