Αυτά είναι τα 10 ελληνικά νησιά που θα επισκέπτονται οι Τούρκοι όποτε θέλουν με προσωρινή βίζα!

Νησιά τα οποία είναι «πρώτης» γραμμής» και «πρώτης στόχευσης» για την Τουρκία...

Must Read

Ενθουσιασμός επικρατεί γενικότερα στην Τουρκία για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα αυτής, τα οποία φαίνεται ότι τα τουρκικά ΜΜΕ τα ξέρουν από τώρα…

Ένα σημείο στο οποίο στέκονται ιδιαίτερα, είναι η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για παραχώρηση προσωρινής βίζας σε Τούρκους πολίτες, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να επισκέπτονται δέκα νησιά του Αιγαίου με… συνοπτικές διαδικασίες και αυτό μάλιστα θα ισχύει για όλη τη χρονιά και όχι μόνο για την καλοκαιρινή σαιζόν!

Το καθεστώς διευκόλυνσης με την προσωρινή βίζα για επτά ημέρες αφορά πάντως νησιά τα οποία είναι «πρώτης» γραμμής» και «πρώτης στόχευσης» για την Τουρκία…

.

Αναλυτικά τα νησιά:

  • Λήμνος,
  • Λέσβος,
  • Χίος,
  • Σάμος,
  • Λέρος,
  • Κάλυμνος,
  • Κως,
  • Ρόδος,
  • Σύμη και
  • Καστελόριζο.

Την είδηση επιβεβαίωσε (ξανά) ο Υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, όπου σχολίασε ότι έγινε κάτι που ήθελαν πολύ οι Τούρκοι (φυσικά και το ήθελαν…), αλλά και οι νησιώτες μας!

«Είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια ‘παρέκκλιση’ από το Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει, λόγω Πύλου (…), η γραμμή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία εκφράζεται και με περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό εδώ, στη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (…) και με πρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως με το ζήτημα της βίζας. Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας».

Ο κ.Καιρίδης ρωτήθηκε ακόμα αν θα υπογραφεί και διμερής ελληνοτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό:

«Η Ελλάδα παίρνει την πρωτοβουλία επειδή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος, για μια επικαιροποίηση, ανανέωση, επέκταση αυτής της συμφωνίας του 16. Και υπό αυτή την έννοια έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια συνεννόησης με την απέναντι πλευρά, γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούμε πολύ καλύτερα να ελέγξουμε την παράνομη διακίνηση και την παράτυπη μετανάστευση και ήδη επί του πεδίου έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα με τη μείωση των ροών και τον καλύτερο έλεγχο που κάνει των συνόρων της η Τουρκία. Από κει και πέρα, ωστόσο, ενεργοποιούμε πράγματα που είχαμε στο παρελθόν και δεν τα είχαμε πια λόγω της έντασης όπως οι η ανταλλαγή αξιωματικών των δύο πλευρών στο Λιμενικό αλλά και στην αστυνομία, οι τακτικές συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο που είχαμε στη Βουλγαρία και στην Τουρκία τους προηγούμενους μήνες και τώρα και στην Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου, το χαμήλωμα της ρητορικής αντιπαράθεσης, σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ ο Γερλικάγια, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον προκάτοχό του, Σοϊλού, ο οποίος έρχεται αύριο και αυτό είναι δείγμα της σημασίας που αποδίδουν οι Τούρκοι στην επίσκεψη. Ο Ερντογάν έρχεται μαζί με οκτώ υπουργούς, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, έρχεται μαζί με τον αρχηγό της αστυνομίας, της Ακτοφυλακής, του Λιμενικού, ακριβώς για να γίνει μια σε βάθος συζήτηση».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This