Δικαιολογίες Σκυλακάκη για το μπάχαλο με τους λογαριασμούς

«Οι πάροχοι ευθύνονται για το μπέρδεμα με τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος και όχι η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης»

Must Read

Οι πάροχοι ευθύνονται για το μπάχαλο με τους χρωματιστούς λογαριασμούς ρεύματος και όχι η κυβέρνηση που υλοποιεί μία μεταρρύθμιση η οποία κρύβει μεγάλες αυξήσεις στις χρεώσεις, κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο εμπνευστής των αλλαγών Θεόδωρος Σκυλακάκης επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες στις εταιρίες που έχουν ως σκοπό το μέγιστο κέρδος και όχι στον ίδιο, ο οποίος θέτει ασαφείς κανόνες λειτουργίας, ώστε να μην καταλάβουν οι καταναλωτές ότι αφενός μεν από το νέο έτος λήγουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, αφετέρου δε επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής με άλλο όνομα («μηχανισμός διακύμανσης»).

Απέδωσε τη σύγχυση που πάει να προκληθεί στον κόσμο γύρω από τα νέα τιμολόγια στο γεγονός ότι κάποιοι πάροχοι ενοχλούνται από τον ανταγωνισμό. «Η σύγχυση μπορεί να είναι και μια στρατηγική» υποστήριξε ο υπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη, τονίζοντας: «Ο κόσμος μια χαρά θα καταλάβει, αρκεί να σταματήσουμε να του λέμε “δεν θα καταλάβεις, δεν θα καταλάβεις”».

Οπως είπε, δεν αλλάζει ο αριθμός των τιμολογίων, αλλά το πώς κατηγοριοποιούνται και το γεγονός ότι προστέθηκε η χρωματική σήμανση για τη διευκόλυνση των καταναλωτών. Στην πράξη, μπλε είναι τα σταθερά τιμολόγια, κίτρινα τα κυμαινόμενα, πορτοκαλί τα δυναμικά, και σε αυτά προστέθηκε από την Πολιτεία το πράσινο, ειδικό τιμολόγιο, στο πλαίσιο του οποίου η τιμή χρέωσης kWh, από 1.1.2024 θα ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του παρόχου και θα κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ. Η εν λόγω τιμή θα είναι «κλειδωμένη» για ολόκληρο τον μήνα, με πάγιο που δεν θα ξεπερνά τα 5 ευρώ.

Θεόδωρος Σκυλακάκης

«Δεν ξέρουμε την τιμή»

Μιλώντας ο κ. Σκυλακάκης για τη λειτουργία της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, επί της ουσίας παραδέχτηκε ότι οι κανόνες είναι έτσι ρυθμισμένοι ώστε οι πάροχοι να είναι πάντα κερδισμένοι και οι καταναλωτές πάντοτε χαμένοι: «Οταν αγοράζεις κάτι στο μέλλον, ποιο είναι το πρόβλημα της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, για να καταλάβει ο κόσμος; Αγοράζουμε κάτι, του οποίου δεν ξέρουμε την τιμή. Γιατί η τιμή διαμορφώνεται ώρα την ώρα, στη διάρκεια του μήνα… Για να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα έχεις τρεις τρόπους: Είτε δεν ξέρω την τιμή, αλλά κάποιος μου προσφέρει μία υπηρεσία που την “κλειδώνει” για έναν χρόνο και παίρνει το ρίσκο αυτός είτε την “κλειδώνει” για έναν μήνα και παίρνει το ρίσκο αυτός είτε δεν την “κλειδώνει” καθόλου και το ρίσκο το αναλαμβάνει ο καταναλωτής».

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξήγγειλε την καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κάθε μήνα, για όλες τις κατηγορίες ρολογιών, από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε πως αυτή η πρακτική θα εφαρμοστεί από τους πρώτους μήνες του 2024. Ο ΔΕΔΔΗΕ «έχει το προσωπικό για καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κάθε μήνα και υπάρχει λόγος που το κάνουμε. Κατά αυτό τον τρόπο θα μειώσουμε τις ρευματοκλοπές» δήλωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως έχει τη διαβεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.

Για τα κοινωνικά ή ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά σημείωσε: «Ταυτόχρονα παρεμβαίνουμε και στο 43% περίπου των καταναλωτών και δίνουμε έκτακτη βοήθεια, έτσι ώστε το κοινωνικό τιμολόγιο (Α’ και Β’) να διαμορφωθεί σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, ενώ καθιερώνουμε και την ενίσχυση ηλεκτρικής θέρμανσης», παραπέμποντας σε σχετικές ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This