To κόλπο της κυβέρνησης για να περάσουν στο Δημόσιο οι ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ

Must Read

Λύση σε ένα πρόβλημα φαίνεται πως δίνει η κυβέρνηση. Πρόκειται για την επιστροφή του 51% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο από το Υπερταμείο, καθ’ υπόδειξη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Για να συμβεί αυτό, θα έπρεπε να γίνει αποκρατικοποίηση.

Εφόσον αυτή δεν έγινε, τότε η αυτόματη μεταφορά του 51% από το Υπερταμείο στο Δημόσιο θα συνιστούσε παραβίαση της ιδρυτικής διακήρυξης του Υπερταμείου, καθώς επίσης και των μνημονιακών νόμων που πέρασαν για το τρίτο μνημόνιο, καθώς προαπαιτούμενο για αυτό ήταν οι λειτουργίες του Υπερταμείου.

Στην ουσία, μέσω της δημιουργίας ενός νέου επενδυτικού ταμείου που θα χρηματοδοτεί επενδύσεις, θα δοθεί η δυνατότητα να μην παραβιαστεί η νομοθεσία για την επιστροφή του 51% των μετοχών των δύο εταιρειών ύδρευσης στο Δημόσιο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως κεντρικό ρόλο στο νέο εγχείρημα της σύστασης του πρώτου ελληνικού ταμείου θα παίξει η Blackrock, που έχει παρόμοια εμπειρία από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία. Το ταμείο θα ξεκινήσει με ένα κεφάλαιο πάνω από 300 εκατ. ευρώ εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στα εξής:

• επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις με αναπτυξιακές προοπτικές, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εξωστρέφεια και ισχυρό management team λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμα (π.χ. νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη – ανταγωνιστικότητα)

• επενδύσεις σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική προτεραιότητα (πχ, πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, μπλε οικονομία, ψηφιακός/τεχνολογικός μετασχηματισμός) και επιλεγμένες υποδομές

• συγχρηματοδότηση επενδύσεων μαζί με άλλους φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα, ακόμη και private equity funds

• συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εκδόσεις μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων κλπ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This