Συνωστισμός στη μονοκατοικία της Κεντροαριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δίνουν μάχη για την... ταράτσα του πολιτικού χώρου, ενώ στο κατόπι βρίσκονται η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά

Must Read

Απέναντι στην ισχυρή δεξιά πολυκατοικία εκτείνεται η μονοκατοικία της προοδευτικής παράταξης. Σε αυτή από τις εκλογές του Ιουνίου έχουν αναγκαστεί να στριμωχτούν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας.

  • Από τον Κυριάκο Δημάγγελο

Μετά την περασμένη εβδομάδα και τη διάσπαση της Κουμουνδούρου ήρθε και ένας νέος ένοικος να προστεθεί στους ήδη πολλούς ενοίκους, η Νέα Αριστερά. Κάπως έτσι σήμερα και λίγους μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές κάλπες υπάρχουν τέσσερις πολιτικοί σχηματισμοί οι οποίοι διεκδικούν ψήφους από το ίδιο εκλογικό ακροατήριο, το οποίο όμως βαίνει διαρκώς μειούμενο, όπως αποδεικνύουν άλλωστε και τα δημοσκοπικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα δώσουν μάχη για τη δεύτερη θέση, έχοντας ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 10%-15%, την ίδια ώρα που Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά θα δώσουν μάχη για να ξεπεράσουν το 3% και να έχουν παρουσία στην επόμενη Ευρωβουλή. Κοινώς όλες οι δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές και δεν αποκλείουν την προοπτική της εξουσίας αδυνατούν να αγγίξουν το ποσοστό που συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία.

Η κατάσταση αυτή, αλλά και η απουσία προοπτικής για την αλλαγή των συσχετισμών φαίνεται πως έχει ήδη αρχίσει να χτυπάει καμπανάκια σε όλες τις πλευρές αυτής της μονοκατοικίας που αντιλαμβάνονται πως η ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία ανοίγει παρά τα διαρκή στραβοπατήματα της κυβέρνησης.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά σε κρίσιμο σταυροδρόμι εν όψει ευρωεκλογών…

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί μέσα στην εβδομάδα να δήλωσε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η νίκη στις ευρωεκλογές, ωστόσο οι πλέον έμπειροι της Κουμουνδούρου δεν συμμερίζονται με τίποτα την αισιοδοξία του προέδρου τους. Για τους ίδιους ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με τον κίνδυνο αποστρατεύσεων και περαιτέρω ρευστοποίησης να παραμένει πάνω στο τραπέζι.

Η πίεση, άλλωστε, που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύπλευρη, καθώς πλέον κινδυνεύει να χάνει ψήφους προς όλες τις κατευθύνσεις. Το μεγάλο στοίχημα είναι η ενεργοποίηση βασικών στελεχών της προηγούμενης περιόδου, τα οποία παραμένουν σήμερα μεν μέσα στο κόμμα, χωρίς όμως να έχουν κεντρικό ρόλο. Η δυσπιστία, άλλωστε, προς τη νέα ηγετική ομάδα έχει χτυπήσει κόκκινο, με τον στενό πυρήνα του Στέφανου Κασσελάκη να βρίσκεται στο στόχαστρο. Ενδεικτικό είναι πως παλιοί συνεργάτες του Τσίπρα σε θέματα ιδιαίτερα εξειδικευμένα και πολύ κρίσιμα δεν έχουν κληθεί ούτε μία φορά από τον νέο πρόεδρο.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό που να προσεγγίζει αυτό των εθνικών εκλογών, τότε η δυσφορία θα ενταθεί και δεν αποκλείεται να μεταφραστούν και σε πράξεις. Οπως πληροφορούμαστε, άλλωστε, τουλάχιστον τρεις βουλευτές αναμένουν εξελίξεις για να δουν τις δικές τους κινήσεις.

Τέλος, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως όλο και περισσότεροι βουλευτές θέτουν το ζήτημα της έλευσης του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή. Οπως επισημαίνουν, δεν γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει ακέφαλος στη Βουλή για τα επόμενα τρία χρόνια…

Προβληματισμός

Το ΠΑΣΟΚ δίνει την αίσθηση πως αρκείται από την ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και την ενθρόνισή του -έστω και δημοσκοπικά- στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, για πολλά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη η στρατηγική της αναμονής της πτώσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ως ώριμου φρούτου δεν μπορεί να πάει το κόμμα μακριά.

Επίσημα το ΠΑΣΟΚ δείχνει να μη συγκινείται από τα σενάρια συνεργασιών, έχοντας αποφασίσει να περπατήσει μόνο του τον δρόμο προς την ανατροπή της κυβέρνησης. Για τα νέα στελέχη του κόμματος, η στρατηγική αυτή μοιάζει αδιέξοδη, καθώς είναι εμφανές πως από μόνο του το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να «χτυπήσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να δώσει προοπτική εξουσίας και αλλαγής, και άρα να διεκδικήσει την ψήφο στρωμάτων που έχουν ως προτεραιότητα την κυβερνησιμότητα.

Οι εισηγήσεις που πέφτουν πάνω στο τραπέζι είναι πολλές και σε ορισμένες περιπτώσεις αντιπαραθετικές. Ωστόσο, κοινός τόπος όλων είναι η ανάγκη αλλαγής πορείας, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που θέτει ως στόχο όχι απλά τη δεύτερη θέση, αλλά και τη συγκέντρωση ενός ποσοστού που να πλησιάζει τη Ν.Δ.

Αλλωστε, αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, έχοντας ένα ποσοστό που βρίσκεται πάνω από το 15%-17%, θα μιλάμε για ένα μεγάλο πισωγύρισμα ή έστω για την αδυναμία του άλλοτε κραταιού κόμματος να ηγηθεί στην πορεία ανατροπής του Μητσοτάκη.

Στοίχημα για την ομάδα των «11» το πλασάρισμα στις ευρωεκλογές

Η Νέα Αριστερά μπορεί να ενοποιήθηκε γρήγορα και αναίμακτα στη σκιά του Στέφανου Κασσελάκη, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργεί την αίσθηση πως μιλάμε για στελέχη που έχουν ίδιες ιδεολογικές αναφορές, πολιτικές προτεραιότητες και θέαση για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε σε αυτό το σημείο.

Σήμερα η ανάγκη ύπαρξης ενός χώρου διακριτού από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώνει τους «11», όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο και για το μέλλον. Μια καλή καταγραφή στις ευρωεκλογές, που θα δώσει δύο βουλευτές στον νέο σχηματισμό, θα δημιουργήσει κλίμα ευφορίας. Αν όμως αυτό δεν επιτευχθεί και η Νέα Αριστερά κινηθεί στο όριο του 3%, τα ερωτήματα θα πολλαπλασιαστούν και οι απαντήσεις θα προκαλέσουν νέες τριβές.

Ο δρόμος της επιβίωσης ενισχύει τον Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί από θέση ισχύος…

Τη δεδομένη στιγμή, παρά το γεγονός πως όλα τα μέρη της εξίσωσης του προοδευτικού κόσμου αναγνωρίζουν την κυριαρχία Μητσοτάκη, κανένας παίκτης δεν είναι έτοιμος να τείνει χείρα φιλίας και στην πραγματικότητα να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση συνεργασίας.

Και αυτό διότι και τα τρία κόμματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή μπροστά σε μια διαφορετικού τύπου υπαρξιακή απειλή, οπότε με κάθε κόστος αποσκοπούν στη δική τους επιβίωση, ακόμα και αν ξέρουν πως αυτή η στρατηγική στο τέλος της ημέρας ευνοεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This