Ξηλώνουν την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» για να μην την ελέγχει ο Δούκας! Από τον Δήμο την υπαγάγουν στην κυβέρνηση!

Έντονες αντιδράσεις

Must Read

Σάλο προκάλεσε νυχτερινή τροπολογία της κυβέρνησης στο τελευταίο νομοσχέδιο του έτους που μεταφέρει την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» από τον έλεγχο του Δήμου Αθηναίων στον έλεγχο της κυβέρνησης.

Η τροπολογία κατατέθηκε στις 11 παρά 5 το βράδυ! Έντονες είναι οι αντιδράσεις του εκλεγμένου δημάρχου Χάρη Δούκα, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Κώστα Ζαχαριάδη και της Νέας Αριστεράς. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με την τροπολογία η εταιρία του Δήμου Αθηναίων “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, που έτρεξε τον “μεγάλο περίπατο” της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα …έργα, αλλάζει χέρια “νύχτα” και περνάει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση. Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως Πρόεδρο της τον εκάστοτε Δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο ΔΣ (3 εκ των οποίων από την παράταξη του), ενώ ο Δήμαρχος υποδεικνύει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, όσο και τα μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τον Δήμο. Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή.

Χάρης Δούκας: Τιμωρούν τους πολίτες γιατί δεν τους ψήφισαν!

«Καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη τροπολογία για την “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε». Η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει», τονίζει ο Χάρης Δούκας επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης. Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της. Καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία».

Μάντζος: Έχετε λίγες ώρες να την αποσύρετε

Σε παρέμβασή του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος μεταξύ άλλων είπε στον Άδωνι Γεωργιάδη: «Ενημερώστε τον συνάδελφό σας των Οικονομικών και τον πρωθυπουργό τον ίδιο ότι έχουν μόνο λίγες ώρες για να αποσύρουν την κατάπτυστη νυχτερινή τροπολογία για την απομάκρυνση από το ΔΣ της ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε. του δημάρχου αλλά και ολόκληρου του Δήμου Αθηναίων! Η Αθήνα ανήκει στους πολίτες της, όχι στην κυβέρνηση! Δεν ανήκει σε κανένα υπουργείο και σε καμία απρόσωπη εταιρεία. Η Ανάπλαση δεν μπορεί να γίνει ερήμην της ίδιας της πόλης». «Επιτέλους σταματήστε να σαμποτάρετε τη νέα Δημοτική Αρχή. Σταματήστε να εξακολουθείτε να διαχειρίζεστε την πρωτεύουσα ως παράρτημα της κυβέρνησης. Αποσύρετε την τροπολογία άμεσα», κατάληξε.

Ζαχαριάδης: Ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι πια στο μενού της οικογένειας

«Ας το καταλάβουν, ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι πια στο κυριακάτικο μενού της οικογένειας», σχολίασε δεικτικά ο Κώστας Ζαχαριάδης (στο Χ). «Πρόκειται για μια απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, καθεστωτική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμόρφωσε η ετυμηγορία των πολιτών στις 15 Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Αθηναίων. Είναι προφανές πως αυτό που επιχειρείται με την απόφαση αυτή είναι να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα Δημοτική Αρχή και παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο προτίθενται να διενεργήσουν στην εταιρεία αυτή και τα πεπραγμένα της», τόνισε και πρόσθεσε: «ο κ. Μπακογιάννης οφείλει να πάρει τώρα θέση και ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποσύρει τώρα την τροπολογία».

Ηλιόπουλος: Μεθοδολογία νύχτας από Μητσοτάκη

Για «μεθοδολογία “νύχτας” από την κυβέρνηση», έκανε λόγο (στο Χ) ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «πετάνε ουσιαστικά την δημοτική αρχή της Αθήνας εκτός της “Ανάπλασης Α.Ε.”, μία πράξη που περισσότερο μοιάζει με αντίποινα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτή η τροπολογία που έρχεται στο νομοσχέδιο σκούπα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This