Ο Πέτσας «άδειασε» τον Συρίγο για τη Συνθήκη της Λωζάνης

«Σε καμία περίπτωση» δεν είναι «παρωχημένη» - «Βλαπτική» η οποιαδήποτε συζήτηση για σχετικοποίηση Συνθήκης-αποστρατιωτικοποίησης

Must Read

Ερωτώμενος για τη δήλωση του Άγγελου Συρίγου ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι «παρωχημένη» και αν όντως είναι έτσι, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός, Στέλιος Πέτσας, απάντησε ξεκάθαρα: «Σε καμία περίπτωση».

Σε ότι αφορά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, θέμα που εγείρεται με την αμφισβήτηση της Συνθήκης, ο πρώην Υπουργός ξεκαθάρισε:

«Καμία σχετικοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης δεν χωρεί. Έχει την αξία της όχι μόνο για τις σχέσεις Ελλάδας–Τουρκίας, αλλά και για όλη την περίοδο μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και τη διαμόρφωση των συνόρων και των συνθηκών που διέπουν όλη τη ζωή μας στη βαλκανική. Καμία σχετικοποίηση δεν υπάρχει ούτε στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης. Δεν υπάρχει καθόλου ως θέμα γιατί υπάρχουν τέσσερις βασικοί παράγοντες που δεν την βάζουν καθόλου στο τραπέζι. Το ένα είναι το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που δίνει το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, το δεύτερο είναι οι εξελίξεις της δεκαετίας του ’70 με την ίδρυση της Στρατιάς του Αιγαίου από πλευράς Τουρκίας, μιας επιθετικής δηλαδή δύναμης και φυσικά της εισβολής και κατοχής του 40% της Κύπρου (σ.σ. ως τρίτο) και τέταρτο είναι το casus belli από το 1995 και μετά. Για τους τέσσερις αυτούς λόγους δεν υπάρχει κανένα θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Ο κ.Πέτσας στη συνέχεια, χαρακτήρισε «βλαπτική» την οποιαδήποτε συζήτηση σχετικοποίησης της Συνθήκης με την αποστρατιωτικοποίηση και κράτησε σαφέστατες αποστάσεις από τα όσα είπε ο Άγγελος Συρίγος:

«Άποψη, όπως ένα καθηγητής, για τέτοια θέματα μπορεί να έχει, αλλά δεν έχει να κάνει με τη δική μου τοποθέτηση και νομίζω με τη θέση όλων όσων ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική … Η θέση της κυβέρνησης έχει εκφραστεί πολλές φορές …  Οποιαδήποτε συζήτηση για σχετικοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης και αποστρατικοποίηση, είναι όχι άκαιρη, νομίζω ότι είναι βλαπτική».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This