Ποιοι είναι τα «new entry» στο κυβερνητικό σχήμα

Προσωπικές επιλογές και του στενού περιβάλλοντος Μητσοτάκη

Must Read

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε τον μίνι κυβερνητικό ανασχηματισμό που έγινε κυρίως για να μαζευτεί το χάλι με την εγκληματικότητα που έχει ξεφύγει.

Όμως εκτός από τα γνωστά ονόματα στο κυβερνητικό σχήμα είχαμε και νέες εισόδους, αυτές της νέας υφυπουργού Παιδείας, Ιωάννας Λυτρίβη και του νέου υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου.

Η 41χρονη βουλευτής Επικρατείας Ιωάννα Λυτρίβη πήρε τη θέση της Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία αναβαθμίστηκε σε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Εξελέγη στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία και επανεξελέγη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η νέα υφυπουργός Παιδείας είναι πολιτικός επιστήμονας με διδακτορικό στις πολιτικές δια βίου εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, από όπου έλαβε και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα. Όπως φαίνεται από το βιογραφικό της, υπήρξε «δια βίου διορισμένη» σε κυβερνητικές θέσεις.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας. Διατέλεσε Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κατάρτισης της ΕΕ (European Training Foundation) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Συμβουλευτική Ομάδα της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF Advisory Group).

Διδάσκει Μεθοδολογία Κοινωνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Κύπρου. Έχει εργαστεί ως Επιστημονική Σύμβουλος στη Βουλή των Ελλήνων και στα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Επικρατείας (2011- 2019), καθώς και ως επιστημονική υπεύθυνη σε δημόσιες δομές δια βίου μάθησης (2009- 2011).

Διατελεί Γραμματέας της διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επίσης είναι μέλος της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Ανθρώπων και της Υποεπιτροπής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, ανήκει στο περιβάλλον Μητσοτάκη, εξελέγη βουλευτής στον Νομό Ηλείας στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και είναι γεννημένος στην Αμαλιάδα το 1974. Είναι δικηγόρος Αστικού, Ποινικού και Διοικητικού Δικαίου και μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά.

Το 1992 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και, στη συνέχεια, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ύστερα από επτά χρόνια, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Αεροπορία – παρουσιάστηκε στην Τρίπολη και, εν συνεχεία, υπηρέτησε στις μονάδες της Λάρισας, της Χρυσούπολης Καβάλας, στην Ελευσίνα και πήρε το απολυτήριό του από την 117 Π.Μ. Ανδραβίδας. Κατόπιν, το 2000 έκανε την άσκησή του σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών, όπου και άσκησε, στη συνέχεια, τη δικηγορία και έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, ανοίγοντας το δικηγορικό του γραφείο στην Αμαλιάδα.

Η ενασχόλησή του με την πολιτική άρχισε το 2014 οπότε και κατήλθε στις – τότε – δημοτικές εκλογές στον Δήμο Ήλιδας με την παράταξη του Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, «Ήλιδα – Νέα Μέρα», που κέρδισε τις εκλογές. Μάλιστα, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος πήρε την πρώτη θέση σε σταυρούς και, εν συνεχεία, εξελέγη πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας για πέντε συναπτά έτη.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος συμμετείχε ως υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και εξελέγη βουλευτής Ηλείας. Είναι μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης και Διαφάνειας της Ν.Δ., μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κοινοβουλίου, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος, μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την διερεύνηση αδικημάτων του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου και πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοϊσλανδικής Φιλίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This