Στέφανος Κασσελάκης: Νιώθει ότι παίζει χωρίς αντίπαλο

Η αρρώστια που έχει ποτίσει τις σάρκες του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019, ίσως και νωρίτερα, ήταν η αιτία που ένας περαστικός... είδε φως και άλωσε πανεύκολα το κόμμα

Must Read

Η ανάδειξη του «ουρανοκατέβατου» Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από πέντε μήνες μπορεί να χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη έκπληξη ανάδειξης αρχηγού κόμματος εξουσίας στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Διότι η καθολική εκτίμηση πως ο Κασσελάκης αρχίζει ξανά ως φαβορί και, ύστερα απ’ όσα έχουν προηγηθεί αυτό το κολασμένο διάστημα από την εκλογή του, ίσως να αποτελεί ακόμα ένα, πιο δυσεύρετο παράδοξο. Ειδικά σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της νέας εσωκομματικής κάλπης το επιβεβαιώσει.

Αν τον Αύγουστο ο Κασσελάκης έπιασε στον ύπνο όλο τον ηττημένο μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα άπαντες γνωρίζουν. Και πολλοί εξ αυτών βρίσκονται ήδη εδώ και καιρό στις επάλξεις για αντισυσπείρωση. Απ’ αυτή την άποψη, μια δεύτερη νίκη του μπορεί να αξιολογηθεί πιο σημαντική ακόμα κι από την ανέλπιστη του Σεπτεμβρίου.

Στον αθλητισμό, οι περισσότεροι προπονητές δηλώνουν μετά τις ήττες: «Πήραμε μάθημα και γίναμε πιο δυνατοί». Υπάρχει, όμως, και μια σχολή διαφορετική. Αυτή που χοντρικά εκφράζεται από το «σκληρό» πνεύμα προπονητών, όπως ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Χρήστος Ιακώβου, ο Ζοζέ Μουρίνιο. Θεωρούν ότι ποτέ μια ήττα δεν έχει να διδάξει τίποτα, ότι μόνο ανασφάλειες δημιουργεί, και πως η σωστή νοοτροπία χτίζεται αποκλειστικά και μόνο με την αυτοπεποίθηση που έρχεται μέσα από νίκες – έστω και τις μικρές.

Η προχθεσινή παρέμβαση Τσίπρα θα μπορούσε να σπάσει το ηθικό του Κασσελάκη, που -έτσι κι αλλιώς- αμφισβητείται. Oμως, ο «Stefanos» είναι ο μοναδικός στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει γευθεί μια νίκη σε εκλογές τα τελευταία χρόνια, κοντά δεκαετία πια. Είναι ο μόνος που έχει νικήσει αντίπαλο, έστω και σε εσωκομματικές.

Oλοι οι άλλοι ανήκουν στο στρατόπεδο των ηττημένων και τα σημάδια πάνω τους φαίνονται. Από τον Τσακαλώτο και την Αχτσιόγλου, που όταν τους γύρισαν την πλάτη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το κόμμα τους, μέχρι τη σημερινή εσωκομματική «αντιπολίτευση», που τα έμπειρα στελέχη της δεν απέτρεψαν την κατάρρευση του 18%. Ακόμα και ο κάποτε winner Τσίπρας βρέθηκε οριστικά νοκ άουτ στο καναβάτσο ύστερα από τις δύο εκλογικές «γροθιές».

Γι’ αυτό και η αυτοπεποίθησή του Κασσελάκη ξεχείλιζε προχθές πάνω στη «σκηνή», σε μια στιγμή κατά την οποία θα μπορούσε να τον έχει γονατίσει η πίεση Τσίπρα και η έλλειψη πίστης από τους «συντρόφους» του. Τούτη τη φορά η ομιλία του είχε και μια συνοχή που θύμιζε πολιτικό λόγο. Σίγουρα υπήρχαν ανεπάρκειες και υπερφίαλα ξεσπάσματα, όπως και σημαντικές αβλεψίες που τον εκθέτουν (η ιστορία με τις εταιρίες στο εξωτερικό), αλλά πάνω απ’ όλα δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για ηττοπάθεια, μια αρρώστια που έχει ποτίσει τις σάρκες του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019, ίσως και νωρίτερα.

Οταν οι «απέναντι» χρειάζονται ατέρμονες διεργασίες μέχρι να ξεπεράσουν τους φόβους τους, όπως έγινε τον Σεπτέμβριο κι όπως συμβαίνει ξανά τώρα, ο Κασσελάκης δηλώνει έτοιμος ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσει όποιον αντίπαλο τοποθετήσουν απέναντί του. Αφοβία; Αγνοια κινδύνου; Σκέτη υπεροψία; Ο,τι κι αν είναι, ο διαλυμένος μετεκλογικά ΣΥΡΙΖΑ αλώθηκε από έναν τύπο που ξαφνικά είδε φως και μπήκε. Και ο Κασσελάκης αισθάνεται, όχι άδικα, ότι παίζει χωρίς αντίπαλο. Μέχρι τώρα τουλάχιστον και ειδικά όσο αισθάνεται την «αδιαμεσολάβητη» στήριξη μερίδας του κόσμου.

Δεν έχει εθιστεί στις ήττες

Μπορεί να είναι άπειρος πολιτικά, άδειος ιδεολογικά και το «εγώ» του να είναι μεγαλύτερο από το μπόι του, αλλά ο αμερικανοθρεμμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ικανότητα να δώσει μια ιδέα σόου και λίγο αέρα νίκης στο… σανίδι ενός καταθλιπτικού συνεδρίου, έστω και μ’ αυτή τη θαμπή λάμψη τύπου ομιλίας TEDx. Αν μη τι άλλο, δεν έχει εθιστεί στις ήττες – και αυτό είναι το πρώτο που διακρίνει οποιοσδήποτε από το περασμένο καλοκαίρι.

Οσοι από το κόμμα τον θεώρησαν εύκολο στόχο αντιλαμβάνονται ότι έπεσαν έξω. Αλλωστε, το κακό στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πορεύονται με ανεκπλήρωτα όνειρα και λαθεμένη κρίση. Εχουν σοβαρό πρόβλημα να αξιολογήσουν τις καταστάσεις. Κάποτε περίμεναν ότι θα λυγίσουν τη Μέρκελ μέσα στο Βερολίνο και ότι θα βγει «ναι» στο δημοψήφισμα, ενώ από τον κόσμο ζητούσαν να ψηφίσει «όχι». Επειτα ότι ο Μητσοτάκης θα πέσει από μόνος του επειδή θα εξοργίσει τον κόσμο, ενώ το Μαξίμου έστηνε ολοκληρωμένο μηχανισμό «επαγγελματικής» κυριαρχίας για χρόνια.

Στις εκλογές του 2023 πίστευαν ότι δεν γίνεται να πέσουν κάτω από το 32% του 2019, και πήραν 18%. Κι όταν έφυγε ο Τσίπρας, ότι θα νικήσει εύκολα η Αχτσιόγλου, όχι η… φωτοβολίδα Κασσελάκης. Μετά τη νίκη Κασσελάκη περίμεναν ότι θα καταρρεύσει σε λίγες εβδομάδες, αλλά αυτό που έγινε τον Νοέμβριο ήταν η αποχώρηση της μετέπειτα Νέας Αριστεράς. Ακόμα και τώρα η νέα αντιπολίτευση θεωρεί πως συσπειρωμένη θα τον γκρεμίσει εύκολα.

Οταν είχε εκλεγεί ο Κασσελάκης, γράφαμε πως «προτού βρεθεί αντιμέτωπος με τον Μητσοτάκη, όπως ανυπομονεί, θα πρέπει πρώτα να κερδίσει τους βυζαντινής ίντριγκας μηχανισμούς της Κουμουνδούρου». Στο ίδιο σημείο βρισκόμαστε και σήμερα. Τώρα ο -κάπως πιο συνειδητοποιημένος- Κασσελάκης ζητεί λίγο χρόνο παραπάνω, γιατί του Μητσοτάκη προηγείται ο νέος «εμφύλιος».

Ομως, στα χαρακώματα της πραγματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αδοκίμαστος. Αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπάρχει από τις εκλογές και έπειτα, όπως φαίνεται κι απ’ τα δύσκολα νομοσχέδια, τα οποία ο Μητσοτάκης περνάει πανεύκολα, ενίοτε και με σωσίβιο την Κουμουνδούρου.

Το ερώτημα, τελικά, είναι: ποιο ακριβώς πρόβλημα θα λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις νέες κάλπες; Πόσες πιθανότητες, δηλαδή, έχει να αποκτήσει ξανά στόφα διεκδικητή εξουσίας; Οποιος κι αν νικήσει…

Βιογραφικό

Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εφοπλιστής

Γεννήθηκε το 1988 στο Μαρούσι και μέχρι προσφάτως ζούσε στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Από το 2015 δραστηριοποιείται στον χώρο της ναυτιλίας. Φοιτούσε στο Κολλέγιο Αθηνών, αλλά μετανάστευσε από την ηλικία των 14 ετών στην Αμερική, όπου σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας, με υποτροφία. Ελαβε δύο πτυχία στα Χρηματοοικονομικά. Εργάστηκε στην Goldman Sachs και εθελοντικά στο επιτελείο του τότε γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν για τις προεδρικές εκλογές του 2008, όπως και σε think tank εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον. Αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, ενώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα ίδρυσε ΜΚΟ για τη βελτίωση βιογραφικών νέων. Εμφανίζεται ως εφοπλιστής. Μιλά τέσσερις γλώσσες. Από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This