Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ: Σε αναμονή για τον αντίπαλο του Στέφανου Κασσελάκη – Ο πρόεδρος ανακοίνωσε τετραπλή κάλπη!

Το Σάββατο αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη για την προεδρία του κόμματος

Must Read

Άνω-κάτω έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ η πολυσυζητημένη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ώθησε τον Στέφανο Κασσελάκη να ανακοινώσει με εμφατικό τρόπο («βρείτε μου αντίπαλο και πάμε») την απόφασή του να οδηγήσει το κόμμα εκ νέου στις κάλπες για ανάδειξη προέδρου, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και έντονες διεργασίες, φανερές, αλλά και «κρυφές».

Μάλιστα, ο Κασσελάκης ανακοίνωσε πως οι νέες κάλπες, οι οποίες αναμένεται να στηθούν σε δύο εβδομάδες από τώρα, θα είναι τετραπλές, καθώς πέρα από τις προεδρικές εκλογές, θα διεξαχθούν παράλληλα και οι εκλογές για την κεντρική επιτροπή, για τις νομαρχιακές οργανώσεις μελών και για τα τοπικά συντονιστικά. Κι όλα αυτά περίπου 100 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, που αποτελούν αδιαμφισβήτητα μια κομβική αναμέτρηση για το μέλλον της παράταξης.

Μιλώντας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε πως «αν χρειαστεί για να προχωρήσει αυτή η υπόθεση να κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό, θα το κάνουμε με χαρά γιατί έτσι μεγαλώσαμε», χωρίς να ανακοινώσει καμία υποψηφιότητα από το βήμα. Ωστόσο, ο ίδιος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Όλγα Γεροβασίλη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία είχε επικοινωνία και με τον Αλέξη Τσίπρα, ενδεχομένως για να οδηγηθούν στην απόφαση να υπάρξει ένα και μοναδικός διεκδικητής της προεδρίας του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, του οποίου το όνομα έχει επίσης ακουστεί, χωρίς ο ίδιος να έχει αφήσει να εννοηθεί από τις τοποθετήσεις του ότι πρόκειται να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, αναμένεται να μιλήσει στο Συνέδριο αύριο το βράδυ. «Κινδυνεύουμε να χάσουμε το νόημα του Συνέδριου» επισημαίνει, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα προέδρου, αλλά πολιτικής πρότασης. Ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ωστόσο και αυτός συναντήθηκε με την Όλγα Γεροβασίλη.

Το βράδυ της Πέμπτης, πάντως, υπήρξε ένας «μυστικός δείπνος», στον οποίο φέρονται να ήταν παρόντες ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Παππάς (ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο ίδιος), ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Ράνια Σβίγκου και ο Κώστας Βασιλειάδης. Εκεί συζήτησαν τις εξελίξεις και απηύθυναν πρόσκληση στην Όλγα Γεροβασίλη να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέμα ωρών η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Γεροβασίλη

Στο μεταξύ, όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου η Όλγα Γεροβασίλη να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, με το πιθανότερο αυτό να γίνει το Σάββατο το απόγευμα, οπότε και θα μιλήσει ενώπιον του σώματος των συνέδρων.

Όλα δείχνουν ότι θα συγκεντρώσει την υποστήριξη αρκετών εκ των παραδοσιακών στελεχών της Κουμουνδούρου, αυτά που, επί ηγεσίας Τσίπρα, χαρακτηρίζονταν «προεδρικοί». Μάλιστα, αν και συζητιούνται και κάποια άλλα ονόματα που θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν με τον Στέφανο Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος, η υποψηφιότητα της Ολγας Γεροβασίλη φαίνεται να είναι η μόνη «κλειδωμένη».

Όσον αφορά στο πότε θα στηθούν οι εν λόγω κάλπες, οι πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν πως τα στελέχη τα οποία θα βρεθούν απέναντι στην υποψηφιότητα Κασσελάκη τις επιθυμούν πιο πίσω χρονικά, ώστε να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας. Ωστόσο, η πλευρά του προέδρου εκτιμά ότι η κάλπη πρέπει να στηθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς δεν γίνεται δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ να ασχολείται με το εσωκομματικό τοπίο και να μην έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση, το Σάββατο όπου θα λάβουν χώρα οι τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών και την Κυριακή οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι ψηφοφορίες από την πλευρά των συνέδρων είναι ημέρες κομβικές για το μέλλον της παράταξης.

Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στο παρασκήνιο

Μετά την αιφνιδιαστικά παρέμβαση Τσίπρα για προσφυγή στη βάση του κόμματος και το «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» του Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκ νέου σε φάση εσωκομματικού προεκλογικού πυρετού,

Όλα δείχνουν ότι, στην κάλπη της 10ης Μαρτίου (η επικρατέστερη, μέχρι στιγμής, ημερομηνία) ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρει απέναντί του την Όλγα Γεροβασίλη, που έχει την στήριξη, μεταξύ άλλων, και του Αλέξη Τσίπρα.

Οι «ζυμώσεις», άλλωστε, και η διαμόρφωση των συσχετισμών, ξεκίνησαν αμέσως μετά την ομιλία Κασσελάκη κατά την έναρξη του 4ου Συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τη συνάντηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε χώρα υπό άκρα μυστικότητα αργά το βράδυ της Πέμπτης σε επαγγελματικό χώρο ιδιοκτησίας πρωτοκλασάτου μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, και στην οποία γεννήθηκε η ιδέα να υπάρξει «ενιαία έκφραση» σε μια κοινή υποψηφιότητα, αυτή της Όλγας Γεροβασίλη, απέναντι στον νυν πρόεδρο, ακολούθησε σειρά νέων συναντήσεων, με τους Διονύση Τεμπονέρα, Θανάση Θεοχαρόπουλο και αρκετούς άλλους να περνούν την Παρασκευή το κατώφλι της αντιπροέδρου της Βουλής.

Αμέσως μετά, ο πρώτος φρόντισε να κάνει… διακριτικά στην άκρη, προκρίνοντας την υποψηφιότητα της Ολγας Γεροβασίλη. «Το πιο σημαντικό δεν είναι το ποιος θα είναι ο επικεφαλής, αλλά το πώς και για ποιους θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη» ανέφερε κατά την ομιλία του στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου ο Διονύσης Τεμπονέρας, προσθέτοντας πως «η στιγμή αυτή δεν αφορά πρόσωπα, αλλά ιδέες, αξίες, αρχές και πολιτικά σχέδια».

 

Αυτό που πλέον μένει να φανεί, είναι εάν τελικά η Ολγα Γεροβασίλη θα είναι όντως υποψήφια και μάλιστα η μοναδική άλλη πλην Κασσελάκη, αλλά και ποια πρόσωπα θα κληθούν να τρέξουν την υποψηφιότητά της. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε θεωρείται βέβαιο ότι δίπλα της θα σταθούν μια σειρά από πολύ γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στον αντίποδα, οι Θεοδώρα Τζάκρη, Ρένα Δούρου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Ευάγγελος Αποστολάκης και Πέτρος Παππάς, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αναμένεται πως θα παραταχθούν στο… στρατόπεδο Κασσελάκη, ενώ παραμένει άγνωστο το τι στάση θα κρατήσουν ο Νίκος Παππάς και ο «πολύς» Παύλος Πολάκης.

Οσον αφορά στον πρώτο, από τη μία αμφισβήτησε τις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη και από την άλλη, μέσω της Πολιτικής Γραμματείας, φρέναρε τις εξελίξεις. Συμμετείχε στις διεργασίες που έβγαλαν την υποψηφιότητα Γεροβασίλη, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του και δεν αποκλείεται να στηρίξει, τελικά, τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως και στον δεύτερο γύρο του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ο Παύλος Πολάκης, από την άλλη, είναι μεν σε διαρκή κόντρα με την Όλγα Γεροβασίλη, αλλά την ίδια ώρα δεν έχει πια και τις καλύτερες σχέσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δεν αποκλείεται να μείνει, τελικά, ουδέτερος στη νέα εκλογή.

Το χρονικό της κρίσης

  • 29 Ιουνίου 2023

«Να ανοίξουμε συλλογικά έναν επόμενο κύκλο. Δύσκολο, πρωτόγνωρο, αλλά ακόμη πιο ελπιδοφόρο και δημιουργικό» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όλα ξεκίνησαν μετά τη διπλή, βαριά ήττα στις εκλογές του Μαΐου – Ιουνίου 2023 και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, φυσικού ηγέτη του κόμματος, από την ηγεσία.

  • 29 Αυγούστου 2023

«Με λένε Στέφανος και έχω κάτι να σας πω…»

Η ξαφνική εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη τάραξε τα ήρεμα νερά της εσωκομματικής διαδικασίας, με τον… ρούκι της εκλογικής διαδικασίας Πράγματι να κόβει πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο, υπερκερνώντας τους συνυποψηφίους του για την προεδρία του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Στέφανο Τζουμάκα.

  • 24 Σεπτεμβρίου 2023

«Σήμερα το φως κέρδισε και η ελπίδα συλλογικά γίνεται το μέλλον», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την ανέλπιστη (;) νίκη του.

Σχεδόν δύο μήνες αργότερα, στην Κεντρικής Επιτροπής (11-12 Νοεμβρίου), ο ίδιος δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα, προτείνοντας τη διαγραφή δια δημοψηφίσματος των Τζουμάκα, Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα. Έως το τέλος εκείνου του Σαββατοκύριακου η «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

  • 11 Νοεμβρίου 2023

«Άλλο η κουλτούρα της δημοκρατίας και άλλο η κουλτούρα της αυτοκτονίας», λέει ο Στέφανος Κασσελάκης, με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση να συντάσσονται με την «Ομπρέλα» και να σχηματίζουν τη Νέα Αριστερά, με Κοινοβουλευτική Ομάδα 11 βουλευτών, καθώς οι νέοι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν παραδίδουν τις έδρες τους.

  • 4 Δεκεμβρίου 2023

«Κάνουμε μια καινούργια αρχή για την αξιοπρέπεια μας», τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου ως βουλευτής, πλέον, της ΚΟ Νέας Αριστεράς.

  • 22 Φεβρουαρίου 2024

«Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό. Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγες μόνο ώρες πριν από την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του κόμματος…

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This