Συνεδριάζει στις 10 το Υπουργικό Συμβούλιο με τη σύνθεση – «ανακύκλωση» – Η ατζέντα

Must Read

Έχοντας πραγματοποιήσει ουσιαστικά μια «ανακύκλωση» των ίδιων ονομάτων παρά ένα κανονικό ανασχηματισμό στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο για την πρώτη συνεδρίαση με τη νέα σύνθεση.
Χθες το απόγευμα οι νέοι υπουργοί πραγματοποίησαν την καθιερωμένη ορκωμοσία.

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, β) Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, εκσυγχρονισμός των θυγατρικών του και σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας ‘Αδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, β) Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων, γ) Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της πορείας υλοποίησης και εισήγηση για την έγκριση επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των έργων: α) Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Λέσβου, β) Κατασκευή έργων ύδρευσης ‘Αρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, γ) Επέκταση Ιόνιας Οδού: Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών,

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα.

 Αμήχανος ανασχηματισμός

Επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν έλαβε το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες μέσω της κάλπης και μετά τον εκλογικό καταποντισμό προχώρησε 5 μέρες μετά τις ευρωεκλογές σε ανασχηματισμό, ακυρώνοντας τελικά το υπουργικό συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί για σήμερα.

Με εμφανή καθυστέρηση και αναβλητικότητα, χωρίς να έχει κανένα σχέδιο για τη δομή των υπουργείων τα οποία θα έπρεπε να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακάτεψε αμήχανα την τράπουλα και αποφάσισε ανασχηματισμό-ανακύκλωση.

Η πλειοψηφία των υπουργών παρέμεινε στη θέση τους, με τον Μητσοτάκη να μετακινεί πρόσωπα τα οποία απέτυχαν στο πόστο τους, και να κάνει μικρές προσθήκες από την δεξιά πτέρυγα κυρίως στη βόρεια Μακεδονία (Κώστα Καραγκούνη στη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κώστα Γκιουλέκα, στη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης), όπου οι ψηφοφόροι της ΝΔ γύρισαν την πλάτη στο κόμμα και στράφηκαν προς την Ελληνική Λύση.
Μετά το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων στο ΥΠΕΣ, η Νίκη Κεραμέως για την οποία η αντιπολίτευση ζητούσε την απομάκρυνσή της, μετακινήθηκε τελικά στο υπουργείο Εργασίας, με τη Δόμνα Μιχαηλίδου να μένει εκτός. Αναμενόμενη και επιβεβλημένη ήταν η απομάκρυνση του Λευτέρη Αυγενάκη μετά την παταγώδη αποτυχία του στο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις αποκαλύψεις για τη «βροχή» απευθείας αναθέσεων. Την πόρτα της εξόδου είδε και ο Κώστας Σκρέκας, τον οποίο ο Μητσοτάκης καρατόμησε για να κρύψει την δική του αποτυχία στο θέμα της ακρίβειας, μετά και από το άδειασμα από τον ευρωβουλευτή Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την φον ντερ Λάιεν και τη… διαβόητη επιστολή του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. Στη θέση του βλέπουμε τον Τάκη Θεοδωρικάκο ο οποίος είχε μείνει εκτός για κάποιο διάστημα, μετά την αποτυχημένη θητεία του στο Προστασίας του Πολίτη και το Εσωτερικών. Απαραίτητη ήταν και η απομάκρυνση του Δημήτρη Καιρίδη, με τις τροπολογίες του οποίου η χώρα μας έγινε… νούμερο ένα προορισμός για τους μετανάστες.

Με αυτές τις αμήχανες μετακινήσεις, ολοκληρώθηκε ο πολυθρύλητος ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ισχυρίζεται μέσω κυβερνητικών πηγών ότι… απαντάει στα αιτήματα των πολιτών… Δηλαδή παρέμειναν στις θέσεις τους η πλειοψηφία των υπουργών που δυσαρέστησε τους γαλάζιους ψηφοφόρους.

Σημειώνεται ότι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί θα ορκιστούν το απόγευμα και το πρωί του Σαββάτου θα γίνει το πρώτο υπουργικό με τη νέα σύνθεση για να ταξιδέψει έπειτα ο πρωθυπουργός στην Ελβετία για το ζήτημα της ειρήνης στην Ουκρανία, που είναι και το μόνο θέμα με το οποίο ασχολείται ένθερμα.

Αερολογίες από το Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός απαντά στο «αίτημα των πολιτών και δίνει ένα μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης».

«Ο Πρωθυπουργός αξιολόγησε αποτελεσματικότητα και εργατικότητα» ανέφεραν και πρόσθεσαν: «Με το νέο κυβερνητικό σχήμα να χαρακτηρίζεται από αλλαγές και προσθήκες που δηλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: Ακρίβεια. Αγρότες και περιφέρεια. Και αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα». «Οι πολίτες ψήφισαν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2023 για δεύτερη φορά με εντολή να εφαρμόσουν ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2027».
ΣΥΡΙΖΑ: Θλιβερός ανασχηματισμός

«Η αντίστροφη μέτρηση που άρχισε το βράδυ των ευρωεκλογών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεχίζεται με τον θλιβερό ανασχηματισμό που ανακοίνωσε σήμερα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Ο πρωθυπουργός δεν κατάλαβε τίποτα καταγράφοντας το μικρότερο αριθμό ψήφων στην ιστορία της ΝΔ κι αυτό φάνηκε με τις φτωχές και αμήχανες επιλογές του», σημειώνει και συνεχίζει:

«Το γεγονός πως ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υπεύθυνος για το μπάζωμα του χώρου εγκλήματος των Τεμπών “επιβραβεύθηκε” λίγο πριν κατατεθεί στη Βουλή η προαναγγελθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση για προανακριτική που θα τον αφορά, αποδεικνύει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πλέον κανένα ηθικό όριο. Όπως “επιβραβεύει” και τον υπεύθυνο για την διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων, Θεόδωρο Λιβάνιο, τον οποίο μάλιστα αναβαθμίζει, ενώ η κ. Κεραμέως μετά το επίτευγμα της διαρροής προσωπικών δεδομένων ομογενών ψηφοφόρων αναλαμβάνει την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων».

«Ο αποτυχών υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αναλαμβάνει να λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας, ενώ ο Δημήτρης Καιρίδης αποπέμπεται γιατί προφανώς δεν υπηρέτησε πιστά την δεξιά ατζέντα στο μεταναστευτικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι δεν έχει εφεδρείες, ούτε διαθέτει τα στοιχειώδη πολιτικά αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσει αυτό που του συνέβη στην κάλπη των ευρωεκλογών. Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό για την κυβέρνηση. Είναι χρέος της δημοκρατικής παράταξης να ανασυνταχτεί γρήγορα για να δώσει λύση στη διακυβέρνηση του τόπου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αυτό είναι το νέο υπουργικό συμβούλιο – Οι επίσημες ανακοινώσεις

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώθηκε από τον Παύλο Μαρινάκη.

Αναλυτικά ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώθηκε από τον Παύλο Μαρινάκη.

Συγκεκριμένα:

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας
Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης: Βασίλης Σπανακης
Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας- Θράκης: Κώστας Γκιουλέκας
Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης
Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός: Ζέττα Μακρή
Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης
Αναπληρώτρια Υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός: Βασίλης Οικονομου
Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάος

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης
Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργός: Τακης Θεοδωρικάκος
Υφυπουργός: Ζωη Ραπτη
Υφυπουργός: Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Νίκη Κεραμεως
Υφυπουργός: Κώστας Καραγκουνης
Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας

Υπουργείο Πολιτισμού
Υπουργός: Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός: Ιασων Φωτηλας

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Υπουργός: Νίκος Παναγιωτοπουλος
Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακωστα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης
Υφυπουργός: Χρηστος Κελλας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Χρήστος Στυλιανίδης
Υφυπουργός: Στέφανος Γκικας

Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος
Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς

Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης

Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Γιώργος Μυλωνάκης

Δείτε επίσης:

Ανασχηματισμός: Ποιοι ήθελαν χαρτοφυλάκιο και έμειναν στο… διαβάστηκε

Ορκωμοσία για πέντε υπουργούς και 11 υφυπουργούς – Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τι αλλάζει στην Βουλή μετά τον ανασχηματισμό

Πυρά των κομμάτων για τον ανασχηματισμό-«ανακύκλωση» του Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This