Δευτέρα 14/6/2021

Μητσοτάκης αλά Θάτσερ: «Θα διακοπεί το πρωτάθλημα αν συνεχιστεί το άρρωστο κλίμα» – Μνημόνιο με FIFA, UEFA

Την σαφή προειδοποίηση ότι θα διακοπεί το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και θα αποβληθούν οι ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής. Ο πρωθυπουργός απείλησε ότι αν οι Έλληνες παράγοντες συνεχίσουν να δυναμιτίζουν την κοινωνική ειρήνη  το πρωτάθλημα θα διακοπεί.

«Είναι καλύτερο να μην έχουμε καθόλου πρωτάθλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε λέγοντας: «Θα αναλάβουμε ολόκληρη την ευθύνη και θα επανεκκινήσουμε το ποδόσφαιρο σε συνεργασία με τους παράγοντες των διεθνών ομοσπονδιών FIFA και UEFA. Αν οι Έλληνες παράγοντες δεν μπορέσουν να βάλουν τάξη στο ποδόσφαιρο τότε θα αποβληθούν οι ομάδες από τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οι παράγοντες θα στερηθούν έσοδα και θα αναλάβουν την ευθύνη να εξηγήσουν το γιατί στους οπαδούς τους».

Τα λόγια του πρωθυπουργού ήταν: «Θεωρώ ότι πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα κρύβεται και μια μεγάλη ευκαιρία. Και αυτή την ευκαιρία θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης. Διαφορετικά ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν.

 Στην  περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη super league γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό που έχουμε σήμερα. Η κυβέρνηση θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο, στην ηγεσία της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Ο Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι το ποδόσφαιρο είναι μεν σημαντικό όμως οι «καλές δουλειές, τα καλά νοσοκομεία και η κοινωνική ειρήνη, είναι πιο σημαντικά πράγματα». Επιπλέον κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά και την αξιωματική αντιπολίτευση για λαϊκισμό…

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μητσοτάκη:

«Το ποδόσφαιρο δεν είναι το πρώτο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας. Οι τελευταίες ημέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μια μίζερη επικαιρότητα. Το διαπίστωσα με θλίψη επιστρέφοντας από το Παρίσι που είχα συναντήσεις με πρόεδρο Μακρόν.

Την ώρα που η χώρα επιστρέφει στις αγορές και αναβαθμίζεται από τους οίκους αξιολόγησης και υπάρχει πρωτοφανής διάθεση για επενδύσεις και η χώρα αποκτά αξιοπιστία και βαδίζει στον δρόμο προόδου πληγώνεται στο εσωτερικό από ποδοσφαιρική βεντέτα. Από μια επιχειρηματική αντιπαλότητα και μπαίνει στην συζήτηση με όρους γεωγραφίας.

Ας είμαστε ειλικρινείς. 20 χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα και καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να τα αντιμετωπίσει με θάρρος. Ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην μπούμε στην συζήτηση ποιος έκανε παρέα με ποιον. Ας αφήσουμε στην άκρη το τι γινόταν και επί δικών σας ημερών. Δεν μπορεί σήμερα η Ελλάδα να εγκλωβίζεται σε μια γκρίζα κερκίδα. Να μην επιτρέψουμε μάχη συμφερόντων να σκεπάσει την μάχη που δίνει ο κάθε έλληνας πολίτης για να προκόψει.

Χθες η κυβέρνηση ψήφισε μια ρύθμιση για να καταλαγιαστούν οι αντιδράσεις από μια γνωμοδότηση.

Η παρανομία μιας ομάδας θα οδηγεί σε τιμωρία όχι όμως στην εξόντωσή της. Συμφωνείτε ή όχι με αυτή την διάταξη; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Δεν μιλάμε για παρέμβαση, αλλά για προσπάθεια καταλαγιασμού. Θα επιληφθεί άλλωστε το αθλητικό δικαστήριο. Εγώ έκρινα ότι δεν μπορεί αυτό να εξελιχθεί σε κοινωνική διαμάχη γι αυτό και πρώτος εγώ διέγραψα έναν ευρωβουλευτή.

Δείτε επίσης:  Α. Τσίπρας: «Εσείς που τα κάνατε μπάχαλο στα ποδοσφαιρικά, θα διαχειριστείτε τον Ερντογάν;»

Η Πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια κοινωνικά και όχι οπαδικά και πυξίδα την ενότητα των πολιτών, αποκρούοντας άθλιες διχαστικές κραυγές όπως ότι η χώρα θα χωριστεί στα δύο και οι Έλληνες σε Βόρειους και Νότιους. Επαναφέρει στην μνήμη μας όρους του παρελθόντος, όπως νταβατζήδες και άλλα. Ίσως γι αυτό η μετριοπαθής προσέγγιση της κυβέρνησης να συγκεντρώνει τα πυρά των φανατισμένων και από τις δύο πλευρές.

Φαίνεται όμως ότι μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεσή μας. Κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία. Κάποιοι επιμένουν να χρησιμοποιούν οπαδικούς στρατούς απειλώντας βουλευτές. Να μετατρέπουν ΜΜΕ σε φανατικά φερέφωνα δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη. Είναι γνωστή και καταγεγραμμένη σε όλες έρευνες κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως των κυβερνήσεων για την ευθύνη στο ποδόσφαιρο. Θα κάνω ότι επιτάσσει η ευθύνη. Προειδοποιώ ότι όσοι δυναμιτίζουν την κοινή γνώμη να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση έχει τρόπους να απαντήσει κατάλληλα. Ο αθλητισμός υπάρχει για να ενώνει.

Μνημόνιο για το ποδόσφαιρο με FIFA UEFA

Οι χαμηλοί φόροι τα καλά σχολεία και νοσοκομεία είναι πιο σημαντικά από το ποδόσφαιρο

Όμως και σε αυτή την περίπτωση θεωρώ ότι κρύβεται και μια μεγάλη ευκαιρία. Θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης με την ευθύνη FIFA και UEFA διαφορετικά ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση και οι ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά του.

Αν το άρρωστο αυτό κλίμα συνεχιστεί επί μακρών θα αναγκαστούμε να διακόψουμε αμέσως την Σούπερ Λιγκ γιατί θα είναι καλύτερο να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα από αυτό που έχουμε τώρα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση  θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο στην ηγεσία ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ και οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο: Ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αυτή την φορά μην σας φοβίζει η λέξη. Γι’ αυτού του τύπου τις συμφωνίες με δική σας ευθύνη την ζήσαμε παντού εκτός από εκεί που έπρεπε. Μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνής παρακολούθηση, που δυστυχώς πρέπει να ισχύσουν και εδώ. Με διεθνή υποστήριξη και τεχνική βοήθεια θα ξεκινήσει ανασυγκρότηση πρωταθλήματος.

 Και αν οι παράγοντες δεν συμμετάσχουν θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους και θα αναλάβουν την ευθύνη στους οπαδούς τους να αναλάβουν το βάρος. Αυτή η πρωτοβουλία θα έρθει να χτίσει σε μια σειρά μέτρων. Ο θεσμός των ξένων διαιτητών, το VAR είναι εργαλεία που στηρίξαμε και κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Δεν αρκούν όμως για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Δείτε επίσης: Συλλαλητήριο οπαδών του ΠΑΟΚ ενάντια στην αφαίρεση βαθμών από την ομάδα τους (video)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ