19-9-2020

Προανακριτική: Στο φως οι συνομιλίες του «Μάξιμου Σαράφη» με αστυνομικό του τμήματος προστασίας μαρτύρων

Οι συνομιλίες αστυνομικού του τμήματος προστασίας μαρτύρων με τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη» διαβιβάστηκαν με έγγραφο, που κοινοποιήθηκε στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι ο μάρτυρας δεν είχε πρόθεση να μην καταθέσει, αλλά δήλωνε πως επιθυμεί αυτό να γίνει με τον προβλεπόμενο για την περίπτωσή του τρόπο. Από την πλευρά του, ο αστυνομικός απαντά πως «η υπηρεσία των προστατεύει με τον τρόπο που ορίστηκε από την εισαγγελέα διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη».

Το πλήρες κείμενο της κατάθεσης του αστυνόμου Β΄, που συνομίλησε με τον μάρτυρα:

«Σας αναφέρω ότι στις 12:12 στις 20/2/2020 κάλεσε στο προσωπικό μου τηλέφωνο ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Σαράφης Μάξιμος» και με ενημέρωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της επιτροπής, προκειμένου να εξετασθεί, δεν ήταν από απείθεια, αλλά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου σχετικά με την διαφύλαξη της μυστικότητας του, καθώς η επιτροπή απέρριψε το αίτημα του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης του, με αλλοιωμένη φωνή.

Επιπρόσθετα, μου γνώρισε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την επιτροπή και να συμβάλει στο σκοπό της με την εξέταση του, εφόσον όμως τηρηθούν οι ανωτέρω εγγυήσεις.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: «Έπεσαν οι μάσκες! Το μόνο που θέλουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είναι να επιβάλλουν σιωπή στους προστατευόμενους μάρτυρες»

Ακόμη, μου ανέφερε ότι επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με την υπηρεσία μας για την υλοποίηση του προγράμματος προστασίας που έχει ενταχθεί, όπως έπραττε και πριν την ανωτέρω εξέταση. Ακολούθως τον διαβεβαίωσα ότι υπηρεσία μας ως αρμόδια για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διατάκτη για τον ίδιο, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την αρμόδια προς τούτο εισαγγελέα εγκλημάτων κατά της διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατεύθυνσης της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Κατόπιν αυτών, μου δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση της επιτροπής και θα μεταβεί στον τόπο που θα του υποδειχθεί από την υπηρεσία μας, προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μεταδόσεις καταθέσεων αυτής, εφόσον αυτό του γνωστοποιηθεί εγκαίρως».

Στην έγγραφη κατάθεσή του, ο αστυνομικός αναφέρεται και στην δεύτερη επικοινωνία, που είχε με τον προστατευόμενο μάρτυρα.

«Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικής σας αναφέρω ότι σε νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχα την 18.53 ώρα την σήμερον 20/02/2020, με τον προστατευόμενο μάρτυρα με την πλασματική ονομασία Σαράφης Μάξιμος, αυτός μου επανέλαβε ότι εφόσον η επιτροπή αποδεχθεί το αίτημα του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης του, με αλλοιωμένη φωνή, βρίσκεται στη διάθεση της και θα μεταβεί οποιαδήποτε ημέρα του ζητηθεί στον τόπο που θα του υποδειχθεί από την υπηρεσία μας, προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων αυτής, αιτούμενος όμως η εξέταση να πραγματοποιηθεί απογευματινές ώρες μετά τις 16.00».

Δείτε επίσης: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: «Έχω την στήριξη του ελληνικού λαού»

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ