Συρία: Μία φιλήσυχη χώρα που την κατάντησαν σάκο του μποξ

Must Read

Με αφορμή την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, έχει σημασία να σας αναλύσω λίγο το παρασκήνιο γύρω από αυτήν την σύρραξη και τον τρόπου που δυστυχώς λειτουργούν οι μεγάλες δυνάμεις.

  • Από τον Νίκο Κιτσάκο
    Δικηγόρος/Διεθνολόγος
    Νομική Αθηνών/ΜΑs University of Geneva

Η Συρία είναι μία χώρα αραβική, η οποία θεωρούταν από τις πιο φιλήσυχες στην περιοχή, δεν είχε δώσει ποτέ αρνητικά δικαιώματα, δεν είχε ποτέ θρησκευτικούς φανατισμούς και ο πληθυσμός της ήταν αρκετά υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Ήταν επιπλέον οικονομικά σε καλό επίπεδο, δεν υπήρχαν παλιά Σύριοι οικονομικοί μετανάστες, όσοι υπήρχαν άλλωστε και στη χώρα μας ήταν μορφωμένοι άνθρωποι απασχολούμενοι σε καλές δουλειές.

Η χώρα μας μάλιστα είχε πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία, στο πλαίσιο των γενικότερων φιλικών σχέσεων που είχαμε με τον αραβικό κόσμο.

Τι έγινε όμως και η Συρία μπήκε σε έναν εμφύλιο σκληρό πόλεμο και καταστράφηκε ουσιαστικά ολοσχερώς;

Δυστυχώς είχε την ατυχία να την «επιλέξουν» οι ΗΠΑ και η Ρωσία ως το πεδίο αναβίωσης του ψυχρού πολέμου.

Ο ψυχρός πόλεμος όλοι θεωρούσαν ότι είχε τελειώσει με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, όμως δεν ήταν ακριβώς έτσι.

Είχε τελειώσει αναφορικά με την τότε μορφή του, όμως η κόντρα των δύο αυτών δυνάμεων δεν είχε τελειώσει ποτέ, ούτε πρόκειται ποτέ να τελειώσει.

Ουσιαστικά ο ψυχρός πόλεμος σημαίνει ότι οι δύο αυτές δυνάμεις δεν εμπλέκονται ποτέ στα ίσα μεταξύ τους σε οποιαδήποτε σύρραξη, δημιουργούν όμως και ανακατεύονται σε πολέμους, πάνω στους οποίους βγάζουν την ισχύ τους και κοιτάν ποια από τις δύο τελικά θα επιβληθεί στην άλλη διπλωματικά και στρατιωτικά.

Βάζουν δηλαδή απλούστατα άλλους να σκοτώνονται και αυτοί παίζουν παρασκηνιακά τα παιχνίδια τους.

Η Συρία λοιπόν έγινε η νέα Κορέα, με αποτέλεσμα την διάλυση της και την ανακατωσούρα σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Το καθεστώς του προέδρου Άσαντ ήταν φιλορωσικό, όμως στο εσωτερικό της Συρίας ήταν αποδεκτό και η χώρα κυβερνιόταν ομαλά.

Οι ΗΠΑ θέλοντας να ελέγξουν την περιοχή που θυμίζω βρίσκεται στο φιλέτο της Μέσης Ανατολής, θεώρησαν ότι έπρεπε να στήσουν παρακρατικές ομάδες στη Συρία, οι οποίες ξεκινώντας εμφύλιο πόλεμο, θα ανέτρεπαν τον Άσαντ και θα καθιέρωναν στη χώρα φιλοαμερικανική κυβέρνηση.

Θυμίζω μόνο ότι η Συρία βρίσκεται και συνορεύει με το Ιράκ και το Ιράν, είναι επομένως εύκολα αντιληπτό γιατί οι ΗΠΑ ήθελαν τον έλεγχο της.

Εξόπλισαν λοιπόν ομάδες Σύριων, κουβάλησαν και άλλους μισθοφόρους στρατιώτες από γειτονικές χώρες και θεώρησαν ότι θα αιφνιδιάσουν τον Άσαντ και τους Ρώσους και πολύ γρήγορα θα τον ανέτρεπαν.

Αυτό το σχέδιο είναι γνωστό ότι απέτυχε πλήρως, γιατί οι Ρώσοι ενεργώντας ταχύτατα, στήριξαν τον Άσαντ όχι παρασκηνιακά αλλά στα ίσα στέλνοντας του ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις υποστήριξης, κυρίως με την χρήση της πολεμικής ρωσικής αεροπορίας.

Οι ΗΠΑ μην μπορώντας να αντιδράσουν φανερά, αφού δεν παραδέχονταν ότι αυτές κρύβονταν πίσω από τους αντικαθεστωτικούς και μην θέλοντας να αποδεχτούν ότι ο Πούτιν τους καπέλωσε με συνοπτικές διαδικασίες, συνέχισαν μέχρι σήμερα να ενισχύουν τον ανταρτοπόλεμο στην Συρία, αδιαφορώντας βέβαια για τις ανθρώπινες απώλειες και τις καταστροφές.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν και η δημιουργία τρομοκρατικών ομάδων στο εσωτερικό της Συρίας, οι οποίες ως γνωστόν έδρασαν με τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη.

Ουσιαστικά αυτές οι ομάδες ήταν μισθοφόροι των Αμερικάνων που πήγαν να πολεμήσουν τον Άσαντ, οι οποίοι στην πορεία πούλησαν τους Αμερικάνους και χρησιμοποίησαν τα λεφτά και τα όπλα που τους είχαν δώσει, για να οργανώσουν και εκτελέσουν τα τρομοκρατικά τους απωθημένα.

Όταν είδαν τα σκούρα με την τρομοκρατία οι ΗΠΑ, ζήτησαν απεγνωσμένα από την Ρωσία να παρέμβει, όπως και έγινε, ώστε να εξαφανιστούν οι ομάδες αυτές.

Ένα ακόμα αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κρίσης στην Συρία, ήταν και η εμπλοκή του Ερντογάν στην περιοχή, ο οποίος σιγά μην άφηνε την ευκαιρία να μπουκάρει για τους δικούς του λόγους.

Αυτό θα σας το αναλύσω διεξοδικά σε επόμενη παρέμβαση μου.

Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά;

Μία χώρα πρότυπο για την Μέση Ανατολή έγιναν σάκος του box για να βγάλουν τους εγωισμούς τους οι μεγάλες δυνάμεις.

Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται και θα επαναλαμβάνεται για πάντα!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This