Η Ελλάδα στο Βερολίνο, η Τουρκία στις Βρυξέλλες: Τι πήρε ο Μητσοτάκης και τι (δεν) πήρε ο Ερντογάν!

Must Read

Επιτέλους η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που μέχρι πρότινος «πάταγε σε δύο βάρκες» (γέρνοντας λιγάκι, βέβαια, προς εκείνη της Τουρκίας), συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, που ταλανίζει τη χώρα μας.

Έπρεπε, μάλλον, να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, για να υιοθετήσει η κυρία Μέρκελ τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά… κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Έτσι, κατά τη συνάντηση που έχει χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο του ελληνογερμανικού οικονομικού Forum, συμφώνησε στα τρία βασικά αιτήματα της χώρας μας, ώστε να δημιουργήσει μια νέα πρόταση για συμφωνία μεταξύ Ε.Ε.- Τουρκίας.

Η κυρία Μέρκελ, λοιπόν, ανέλαβε να διαπραγματευθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια νέα συμφωνία για το Μεταναστευτικό, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου. Αυτή θα προβλέπει τα εξής:

  • α) Το καθεστώς Ερντογάν θα αποσύρει από την μεθόριο του Έβρου τις ομάδες μεταναστών που μετακίνησε εκεί το τελευταίο δεκαήμερο και που, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνιστούν «οργανωμένη, μαζική απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος».
  • β) Η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθεί να δέχεται τις επιστροφές και όσων  μεταναστών έχουν μετακινηθεί από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην ελληνική ενδοχώρα, κάτι που δεν ίσχυε ως τώρα. Έτσι θα αποσυμφορηθούν τα ελληνικά νησιά. Εξάλλου, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 80.000 αιτούντες άσυλο, πολλοί εκ των οποίων δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πρόσφυγες.
  • γ) Θα καθιερωθούν κοινές περιπολίες της Frontex με τις δυνάμεις ακτοφυλακής, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών. Μέχρι σήμερα η Τουρκία θεωρητικά έλεγχε γύρω από τα δικά της θαλάσσια σύνορα, αλλά… κώφευε στα μηνύματα της Frontex και του Λιμενικού Σώματος μόλις εντόπιζαν τον απόπλου λέμβων με μετανάστες από τα μικρασιατικά παράλια.

Τι δεν πήρε ο Ερντογάν

Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφωνούσε στο πλάνο διαχείρισης του μεταναστευτικού με την Γερμανίδα καγκελάριο, ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά δεν… πήρε αυτά που περίμενε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφυγε απ’ τις Βρυξέλλες με άδεια χέρια…

Ο «Σουλτάνος» δεν έλαβε τη δέσμευση για οικονομική βοήθεια, που περίμενε, ενώ, αντιθέτως, είδε τους Ευρωπαίους πιο σκληρούς απέναντί του απ’ ότι άλλες φορές.

Και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ούτε το θέμα της βίζα συζητήθηκε και φυσικά ούτε το θέμα του ευρωτουρκικού «εναγκαλισμού».

Σκοπός της επίσκεψής του ήταν η διαπραγμάτευση με την ηγεσία της Ε.Ε. για την αναθεώρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας του 2016.

Ωστόσο, η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του είπε -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί εάν η Τουρκία δεν απομακρύνει τους μετανάστες από τον Έβρο…

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο -συνήθως προκλητικός και αλαζόνας- σουλτάνος έφυγε από τις Βρυξέλλες χωρίς καμία δήλωση, κάτι που σίγουρα δεν συνηθίζει!

Δείτε επίσης: Εντοπίστηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη στον Έβρο

Ο Σουλτάνος μας… συμβουλεύει: «Ανοίξτε τις πύλες σας»

Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία δεν σκέφτεται να κλείσει τα σύνορά της σε πρόσφυγες και μετανάστες, ο Ερντογάν, ερχόμενος από τις Βρυξέλλες και μιλώντας σε δημοσιογράφους, «σήκωσε το δάχτυλο», για να «δασκαλέψει» την Ελλάδα να ανοίξει τις πύλες της και να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο…

Erdogan

«Η Ελλάδα δεν ξέρει το Διεθνές Δίκαιο. […] Ο Μητσοτάκης πρέπει πρώτα να μάθει το Διεθνές Δίκαιο. Θα πρέπει να διαβάσει την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Θα πρέπει να ξέρουν ότι η στάση που ακολουθούν στη συνοριογραμμή είναι φόνος. Υπάρχουν 4 -5 πρόσφυγες που σκοτώθηκαν στα σύνορα», δήλωσε ο Ερντογάν, διασπείροντας και πάλι ψευδείς ειδήσεις.

Επίσης, προειδοποίησε πως η Τουρκία θα παρουσιάσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τις εικόνες με «ανθρώπους τους οποίους έγδυσαν» στα σύνορα, εικόνες, που προέρχονται, βέβαια, από κατασκευασμένα βίντεο με στόχο την προπαγάνδα.

Άλλα ο «Σουλτάνος» δεν έμεινε εκεί… «Ανοίξτε τις πύλες σας», διατράνωσε. «Αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. οι πρόσφυγες) δεν θα είναι μόνιμα στην Ελλάδα. Αφήστε τους να μετακινηθούν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανθρωπιστικός διαμοιρασμός».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα κάνει διάσκεψη για το μεταναστευτικό με την Μέρκελ και τον Μακρόν στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Μαρτίου. Ίσως, είπε, να συμμετάσχει και ο Βρετανός ηγέτης…

Δείτε επίσης: Με αυτό το πλευρό να κοιμάται ο Τσαβούσογλου: «Δηλώνει» ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι στη νότια και ανατολική Τουρκία!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This