Πέμπτη 17/6/2021

Ο Άδωνις επιτρέπει στην αισχροκέρδεια να κάνει… πάρτι εν μέσω κορωνοϊού

Τη λογική ενός θανάσιμου «laissez faire» («αφήστε όλα τα ελεύθερα» χωρίς καμία κρατική παρέμβαση) για την κοινωνία μοιάζει να ασπάζεται ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, την ώρα που ο κορωνοϊός εξαπλώνεται απειλώντας, βάσει των κυβερνητικών δηλώσεων, τη δημόσια Υγεία.

Ο κ. Γεωργιάδης, αν και οι καταγγελίες ακόμη και από παραγωγικούς φορείς περί αισχροκέρδειας πληθαίνουν (ένα αντισηπτικό 800 ml έφτασε στα 28 ευρώ ενώ οι απλές μάσκες πωλούνται έως 7 ευρώ, από 1,40 που ήταν πριν) ούτε καν σκέφτεται το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου της διατίμησης δικαιολογώντας την «ανοδική εξέλιξη των τιμών», λόγω της προσφοράς και της ζήτησης.

Επί της ουσίας, ο αρμόδιος -κατά τ’ άλλα- υπουργός, αντί να εδώ και τουλάχιστον 2 εβδομάδες να έχει δώσει εντολή να περνούν, καθημερινά, από «κρησάρα» οι τιμές ειδικά σε προϊόντα των οποίων, λόγω κορωνοϊού, το κόστος πώλησης έχει καταστεί απλησίαστο, έχει ρίξει το «μπαλάκι» των ευθυνών στις Περιφέρειες.

Ο ίδιος ανέφερε σε μια ακόμη, πρόσφατη, τηλέ – συνέντευξη του, βλέπει μια «ανοδική εξέλιξη των τιμών» η οποία, αν και δεν είναι μικρή ποσοστιαία, δικαιολογείται διότι, όπως τόνισε, «ένα προϊόν αυξάνει την τιμή του βάσει προσφοράς, άρα δεν μπορείς να πεις ότι αυτό είναι αισχροκέρδεια». Πολύ απλά, ο κ. Γεωργιάδης ούτε καν σκέφτεται την εφαρμογή του μέτρου της επιβολής διατίμησης μοιάζοντας να αποθεώνει το «laissez faire» και την αισχροκέρδεια, την ώρα που ο κορωνοϊός προκαλεί διεθνώς χιλιάδες θανάτους.

Δείτε επίσης: «Ένεση» 37 δισ. ευρώ στις χώρες της Ε.Ε. για τον κορωνοϊό

Ο υπουργός Ανάπτυξης φαίνεται να «κλείνει τα αυτιά» του ακόμη και στις καταγγελίες των επίσημων παραγωγικών φορέων, σύμφωνα με τις οποίες «ανάλογες πρακτικές είχαν ζήσει οι παλαιότερες γενιές μόνο σε περίοδο πολέμου, τότε που οι μαυραγορίτες πλούτιζαν σε βάρος του απλού κόσμου». Στη δήλωση αυτή προέβη ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε χθες ότι «αντισηπτικά, μάσκες, κ.λπ., αρχίζουν να εμφανίζουν έλλειψη και πωλούνται σε υπέρογκες τιμές. Για παράδειγμα, τα 800 ml αντισηπτικού έφτασαν να κοστίζουν 28 ευρώ!

Ακόμα και απλές μάσκες που κόστιζαν 1,40 ευρώ, υπάρχουν καταγγελίες ότι πωλούνται 6 και 7 ευρώ». «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου προς το Υπουργείο Ανάπτυξης» πρόσθεσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι και να παταχθούν άμεσα τέτοιες πρακτικές».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φτωχός συγγενής