Η κυβέρνηση (επιτέλους) χτυπά την αισχροκέρδεια αλλά τα «κοράκια» των εισπρακτικών συνεχίζουν τις άθλιες πιέσεις!

Must Read

Μέτρα καταπολέμησης της αισχροκέρδειας λαμβάνει, έστω και καθυστερημένα, η κυβέρνηση. Με τις τιμές σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως οι μάσκες και τα αντισηπτικά, να έχουν εκτοξευτεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο, το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να θεσμοθετήσει τσουχτερά πρόστιμα σε όσους διαπιστώνεται ότι αισχροκερδούν.
Συγκεκριμένα, θα επιβάλλονται πρόστιμα από 1.000 έως και 1.000.000 ευρώ και κάθειρξη έως 10 χρόνια σε όσους διαθέτουν προϊόντα απαραίτητα για την ασφάλεια και την υγεία των πωλητών σε τιμές που δεν δικαιολογούνται.

Οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις αναμένεται να θεσπιστούν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκτός απροόπτου θα δημοσιευτεί σήμερα, στην οποία θα περιγράφεται και ο τρόπος απόδειξης του αδικήματος της αισχροκέρδειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα λαμβάνονται υπ’ όψιν η τιμή κτήσης του προϊόντος, η τιμή διάθεσης και η διαθεσιμότητά του.

Δείτε επίσης: Ο Άδωνις τα… μαζεύει για την αισχροκέρδεια: «Είναι βαθιά ανήθικο πράγμα»

Ως αισχροκέρδεια θα χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε ποσοστό κέρδους είναι πάνω από το μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους που είχε μια εταιρία παραγωγής, προμήθειας και διάθεσης αντισηπτικών προϊόντων το διάστημα πριν από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, ήδη έχουν παραπεμφθεί στο εισαγγελέα τέσσερις περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρέθηκαν να αισχροκερδούν σε είδη πρώτης ανάγκης.

Εξωφρενικές αυξήσεις σε μάσκες και αντισηπτικά

Μια βόλτα στην αγορά ή μια περιήγηση στο διαδίκτυο αρκεί, πάντως, για να διαπιστώσει κάποιος την αισχροκέρδεια σε μάσκες και αντισηπτικά προϊόντα. Για παράδειγμα, συγκεκριμένη μάσκα προστασίας αναπνοής από σωματίδια-σταγονίδια, με βαλβίδα εκπνοής, πωλούνταν προς 3 ευρώ (η συσκευασία των 12 τεμαχίων) πριν από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα.

Το προϊόν άγγιξε τα 70 ευρώ την επόμενη ημέρα γνωστοποίησης της ύπαρξης κρούσματος στη χώρα μας, την 1η Μαρτίου η τιμή εκτοξεύθηκε στα 240 ευρώ (+7.900%) και σήμερα πωλείται από 120-132 ευρώ. Δηλαδή ποσοστιαία αύξηση της τάξης 3.900-4.300%. Αυξήσεις από 40%-80% καταγράφονται και στα αντισηπτικά διαλύματα.

Πλαφόν στις αγορές

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να βάλει πλαφόν στη διακίνηση των προϊόντων απολύμανσης, ώστε κάθε καταναλωτής να προμηθεύεται συνολικά τρία τεμάχια. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να αγοράζει είτε τρία μπουκαλάκια με υγρό απολυμαντικό είτε δύο μπουκαλάκια και μία συσκευασία με υγρά μαντηλάκια απολύμανσης είτε δύο συσκευασίες με υγρά μαντηλάκια και ένα μπουκαλάκι ή τρεις συσκευές με υγρά μαντηλάκια.

Τα κοράκια των εισπρακτικών συνεχίζουν τις πιέσεις σαν να μη συμβαίνει τίποτα!

Άκρως ανάλγητη στάση επιδεικνύουν οι εισπρακτικές «κοράκια». Τα απειλητικού χαρακτήρα τηλεφωνήματα εξακολουθούν, μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, να πέφτουν βροχή ακόμη και σε βάρος μικρομεσαίων και εργαζομένων των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν. Η Πολιτεία έχει πάρει έκτακτα μέτρα για τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας του Covid-19, αλλά τα εισπρακτικά κοράκια αδιαφορούν προκλητικά.

Τη στιγμή που οι πολίτες είναι ανάστατοι από την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορωνοϊού και η κυβέρνηση αποφασίζει μέτρα, τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, οι εισπρακτικές εταιρίες, αντί να το βουλώσουν για λίγο, έχουν πολλαπλασιάσει τα συνεχή καθημερινά τους τηλέφωνα στους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με καταγγελίες, τα τηλεφωνήματα από τις εισπρακτικές εταιρίες συνεχίζονται… κανονικά και επίμονα. Αν και χιλιάδες επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή περιορίζουν τις δραστηριότητές τους, τα «κοράκια» συνεχίζουν να κάνουν κλήσεις τρόμου σε μικρομεσαίους, εργαζομένους και πολίτες των οποίων το εισόδημα πλήττεται από τις ευρύτερες επιπτώσεις του ιού.

Εκκρεμεί η παράταση

Την ώρα που γίνεται έκκληση να μείνει ο κόσμος στα σπίτια του για να περιοριστεί η εξάπλωση του φονικού ιού και κλείνουν εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, σύνορα και σχολεία, τα «κοράκια» αδιαφορούν ακόμη μια φορά και παρανομούν. Για αυτά δεν υπάρχουν νόμοι και εθνικό συμφέρον.

Εκκρεμές παραμένει και το ζήτημα της χορήγησης παράτασης στην ισχύ του προστατευτικού, από τους πλειστηριασμούς για τις πρώτες κατοικίες, πλαισίου το οποίο λήγει στα τέλη Απριλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα απασχολεί τους αρμοδίους, οι οποίοι καλούνται άμεσα να αποφανθούν σχετικά.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This