Πέμπτη 24/6/2021

Τι θα περιέχει το νέο πακέτο ενίσχυσης 2 δις ευρώ που ανακοινώνει η Κυβέρνηση – Καμία ενίσχυση σε όσους κάνουν απολύσεις

Νέες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα Τετάρτη στις 12 το πρωί από την Κυβέρνηση, η οποία θα δώσει στη δημοσιότητα τη δεύτερη δέσμη οικονομικών μέτρων.

Οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα αναφέρουν τις νέες κυβερνητικές κινήσεις στη μάχη για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που φέρνει στη χώρα ο κορωνοϊός.

Συγκεκριμένα, θα ανακοινώσουν το πακέτο ενίσχυσης ύψους 2 δις ευρώ για τη στήριξη του 1.000.000 και πλέον εργαζομένων και των περισσότερων από 300.000 επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Τα μέτρα θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και με βάση την απόφαση που έλαβε το Eurogroup τα χρήματα δεν θα λαμβάνονται υπόψη στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς όλες οι παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, ενώ αν απαιτηθούν και νέα συμπληρωματικά μέτρα τότε θα καλυφθούν από το από το μαξιλάρι των εσόδων ή το αποθεματικό του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανακοινωθεί έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους λόγω κορωνοϊού και το το οποίο θα είναι τουλάχιστον 400 ευρώ, ενώ θα καλύπτονται κανονικά από το Κράτος οι ασφαλιστικές τους εισφορές, σύμφωνα πάντα με τις τρέχουσες αποδοχές τους.

Δείτε επίσης: Σε «καραντίνα» το επόμενο δίμηνο! Τι είπε στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης (video)

Χρήματα θα δοθούν και σε επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν οριστικά, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν με μειωμένες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα τα εστιατόρια που κάνουν μόνο delivery, ενώ μέτρα θα ληφθούν και για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 50%, ελεύθερους επαγγελματίες και όσους εργάζονται με «μπλοκάκια».

Οι υπόχρεοι θα μπαίνουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα δηλώνουν τα ατομικά τους στοιχεία, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, την επιχείρηση στην οποία εργάζονται κλπ.

Επίσης, αναμένεται να δοθεί παράταση για 4 ακόμη μήνες του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολουμένους, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και για τα φυσικά πρόσωπα και σε πρώτη φάση αυτό να αφορά τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που κλείνουν από σήμερα.

Τέλος, θα υπάρξουν αναστολές πληρωμής δανείων και καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους επιχειρηματίες έχουν μπει σε προγράμματα δόσεων, ενώ όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες παγώνει η πληρωμή των χρεολυσίων για ένα εξάμηνο και οι τόκοι θα πληρώνονται από το κράτος.

Καμία βοήθεια σε όσους κάνουν απολύσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε μάλιστα πως δεν θα δοθεί καμία οικονομική βοήθεια σε επιχειρήσεις που θα κάνουν απολύσεις στους εργαζομένους τους.

Θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους, αλλά όλα θα εξαρτηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.

Οι ανακοινώσεις των υπουργών  θα καλυφθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ, ενώ για προληπτικούς λόγους –όπως γίνεται και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- δεν θα υπάρχει η δυνατότητα προσέλευσης δημοσιογράφων στην αίθουσα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ