Αυτά είναι τα νέα μέτρα! Μεταγενέστερα θα δοθεί το δώρο Πάσχα, ποιοι θα πάρουν τα 800 €, νωρίτερα η καταβολή συντάξεων

Must Read

Τα νέα μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, εξειδικεύουν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε :

1ον. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας και σχετικών συσκέψεων με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.

Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών.

Με αυτό τον τρόπο, μαζί με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, καλύπτουμε πλέον με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

2ον. Έχοντας διασφαλίσει τον απαραίτητο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό χώρο, με σύνεση και ασφάλεια ερχόμαστε να στηρίξουμε, άμεσα, 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, επεκτείνοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Ενίσχυση η οποία είναι ακατάσχετη.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται.

Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων.

Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης, για 1,4 εκατ. συμπατριώτες μας, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, ξεπερνά πλέον, για τον Απρίλιο, τα 2 δισ. ευρώ.

Σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται. Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ.

3ον. Θα λάβουν 800 ευρώ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.

4ον. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του.

Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και αφού αφουγκραστήκαμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του Δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους, και το σημαντικότερο, να επιτύχουμε τη δίκαιη διασπορά του Δώρου Πάσχα στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους.

Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν Δώρο Πάσχα!

Δώρο το οποίο έχει καταργηθεί στο Δημόσιο.

5ον. Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ.

Χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σταϊκούρας «Η νέα πραγματικότητα και η δυναμική της εξέλιξης των συνθηκών, οδηγεί την Κυβέρνηση να παίρνει μέτρα άμεσης εφαρμογής και ουσιαστικής ανακούφισης, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότιμης μεταχείρισης.Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε κανέναν συμπατριώτη μας πίσω. Οι προσαρμογές μας χαρακτηρίζονται από άμεσες και δραστικές λύσεις.Από παρεμβάσεις γρήγορες και αποτελεσματικές.Αντιδρούμε με κοινωνικά αντανακλαστικά, με απόλυτη αίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης, μην ξεχνώντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει, μέσα και σε αυτήν την έκτακτη, δύσκολη κατάσταση, να διαφυλάξουμε τους κόπους του ελληνικού λαού και τις προσπάθειές του για ανάκαμψη της οικονομίας. Επιδιώκουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και δίκαιοι.»

Μάλιστα καταλήγοντας έκανε έκκληση στους οικονομικά προνομιούχους της χώρας να συμβάλουν με τον τρόπο τους στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης για την χώρα υπογραμμίζοντας «Από τη θέση που βρίσκομαι, καλώ τους οικονομικά ισχυρούς να λειτουργήσουν εμπράκτως αλληλέγγυα προς τους οικονομικά αδύναμους, κυρίως αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει και θα βγει όρθια και με συνοχή από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία!»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

  • Θα σταματήσουν οι οχλήσεις στους δανειολήπτες από τις εισπρακτικές. Θα λάβουμε πιο δραστικά μέτρα αν επιμείνουν. Όποιος πλήττεται από την κρίση δεν θα ενοχλείται.
  • Προσφέρουμε με ένα τηλεφώνημα 800 ευρώ σε όλους τους δικαιούχους που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού», 
  • Σήμερα η ΠΝΠ για όσους προσπαθούν να κερδίσουν από την κρίση όσον αφορά μάσκες και αντισηπτικά. Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει και θα τιμωρηθούν όσοι ανέβασαν παράλογα τις τιμές τους. Πρόστιμα την επόμενη εβδομάδα. Υπάρχει επάρκεια σε όλα τα αγαθά. Πρέπει να τηρείται η οδηγία μας για τα τρία τεμάχια ανά πελάτη.
  • «Για όλους τους δανειολήπτες έχουν πληγεί από την κρίση θα υπάρξει 3μηνη αναστολή των χρεών τους. Όσοι δεν έχουν πληγεί από την κρίση συνεχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις τους κανονικά. Θα διευρύνονται οι ελαφρύνσεις όσο η κρίση προχωράει.
  • Ανοίγει η κάνουλα για την χορήγηση δανείων ύψους 6 δις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Τέλος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ολοκλήρωσε την ενημέρωση, δίνοντας κάποιες διευκρινήσεις:
  • Δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης της εργασίας τους. Όσοι εργοδότες βλέπουν να μειώνεται ο τζίρος τους μπορούν να αναστείλουν την σύμβαση εργασίας. Οι εργαζόμενοι γίνονται δικαιούχοι των 800 ευρώ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
  • Όσες επιχειρήσεις πλήττονται από τον κορωνοϊό και για να προσαρμοστούν οι ανάγκες τους θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας.
  • Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης και είναι προσωρινό έκτακτο και αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Όσο διάστημα κάνει χρήση του μέτρου αυτού ρητά απαγορεύεται να κάνει απολύσεις γιατί θα είναι άκυρες.
  • Ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.
  • Οι εργαζόμενοι θα είναι όλοι όσοι τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας έως τις 30/04/2020.
  • Τα 800 ευρώ θα είναι ακατάσχετα.Οπως έγινε γνωστο οι συντάξεις μη μισθωτών δηλαδή ελεύθερων επαγγελματιών ΟΑΕΕ, αυτοαπασχολούμενων ΕΤΑΑ και αγροτών ΟΓΑ θα καταβληθούν στις 24 Μαρτίου, ενώ του Δημοσίου θα καταβληθούν στις 27 Μαρτίου. Οι ημερομηνίες για ΙΚΑ, ΔΕΚΟ – Τράπεζες, ΝΑΤ, είναι στις 30 Μαρτίου, ενώ οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Παρασκευή 27 Μαρτίου.Ο κ. Βρούτσης επεσήμανε πως οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να πάνε στις τράπεζες.

Δείτε επίσης: «Κυριάκο δώστα όλα»: 10 δισ. στον ιδιωτικό τομέα, ακέραιο το δώρο Πάσχα σε όλους και έξτρα στο ιατρικό προσωπικό

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This