Athens
8.2 C
Παρασκευή, 3/4 06:16

Έκκληση Τζιτζικώστα για δημιουργία Έκτακτου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Υγείας

Τη δημιουργία Έκτακτου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Υγείας ζητά από την Κομισιόν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας, με στόχο την καλύτερη και άμεση στήριξη των υπηρεσιών υγείας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισημαίνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε αυτή τη σημαντική ανάγκη και είναι κρίσιμο η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στη δημιουργία ενός Έκτακτου Μηχανισμού Υγείας, προκειμένου να στηρίξει το έργο των ιατρών και των νοσηλευτών και να προασπίσει την υγεία των πολιτών.

«Ο Έκτακτος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Υγείας θα είναι σε θέση να βοηθήσει τις Περιφέρειες και τους Δήμους ολόκληρης της Ευρώπης να προσλάβουν πρόσθετο ιατρικό προσωπικό, να προμηθευτούν περισσότερα ιατροτεχνολογικά βοηθήματα, να χρηματοδοτήσουν μονάδες εντατικής θεραπείας και να προσφέρουν υγειονομικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία.
Ο Μηχανισμός αυτός θα πρέπει να εξορθολογίσει και να διευκολύνει τη διάθεση χρηματοδοτικών πόρων, που προέρχονται σήμερα από διάφορους προϋπολογισμούς, των Περιφερειών, των Κρατών Μελών και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Οφείλουμε σήμερα να επενδύσουμε περισσότερο στη διάσωση ανθρώπινων ζωών και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας μας στο μέλλον.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Έκτακτης Ανάγκης στον Τομέα της Υγείας θα πρέπει να χρηματοδοτείται από ήδη υφιστάμενους εθνικούς και περιφερειακούς πόρους, από τα διαθέσιμα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναπροσαρμοσμένα με γνώμονα τις επείγουσες ανάγκες, καθώς και από νέους πόρους, ύψους έως 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, προερχόμενους από τα τρέχοντα διαθέσιμα περιθώρια του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών υπογράμμισε στο αίτημά του ότι, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι με αυτό τον τρόπο μπορούν να στηρίξουν καλύτερα τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες, να παρέμβουν άμεσα για την επίλυση τοπικών ζητημάτων και να προσαρμόσουν τις πολιτικές υγείας, πρόληψης και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στις τοπικές ιδιαιτερότητες, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για τους πολίτες.

Όπως σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας: «Έχει αναδειχθεί με εμφατικό τρόπο σήμερα, με την πανδημία του κορωνοϊού, ότι οφείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσει και να απλοποιήσει περαιτέρω την πρόσβαση στους διαθέσιμους πόρους, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνοχή. Στόχος είναι να επιταχυνθεί η χρήση των κονδυλίων από τις τοπικές αρχές, που αγωνίζονται για τη διαχείριση της πανδημίας. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τα κονδύλια της πολιτικής για τη συνοχή αποτελούν πραγματική σανίδα σωτηρίας, για όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς προκλήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Η συνοχή παραμένει το ισχυρότερο επενδυτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι καθιστά δυνατή τη συνεργασία και την κοινή αντίδραση όλων των φορέων, της ΕΕ, των κρατών μελών, των περιφερειακών και των τοπικών αρχών, σε περιόδους κρίσης».

Διασφάλιση της συνέχειας της οικονομικής δραστηριότητας

Στο αίτημά του, ο κ. Τζιτζικώστας επισημαίνει ότι κάθε μέρα, σε ολόκληρη την Ευρώπη, χιλιάδες Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι πρωτοστατούν στον αγώνα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς και για τη διαχείριση των επιπτώσεών του σε τοπικό επίπεδο. «Ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, είμαι σε θέση να διαπιστώσω τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση και το θάρρος που επιδεικνύουν, όλοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19. Κινητοποιούμε τις κοινωνίες μας για την προστασία των ασθενέστερων πολιτών και για τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής συνέχειας της οικονομικής μας δραστηριότητας», σημειώνει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Διαβάστε επίσης: Υπουργός Εσωτερικών: «Μείνετε μακριά από τα χωριά. Εκεί είναι πολύ πιο εύκολο να μεταδοθεί ο ιός στις ευπαθείς ομάδες»

«Τιμώ όλες τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου και, ιδιαίτερα, εκείνες που καταβάλλουν υψηλό τίμημα οι ίδιες. Η Ευρώπη μπορεί να βασιστεί επάνω μας. Η Ευρώπη μπορεί να βασιστεί στους Δημάρχους, τους Περιφερειάρχες και τα μέλη των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων της, που πρωτοστατούν στον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ταυτόχρονα, οι τοπικές κοινωνίες μας χρειάζονται τη βοήθεια της ΕΕ, τώρα που την έχουν περισσότερο ανάγκη, με την ενεργοποίηση του προϋπολογισμού και της ικανότητας παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεών μας. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και οι τοπικές κοινωνίες χρειάζονται σήμερα επείγουσα βοήθεια, όχι μόνο για την προστασία ανθρώπινων ζωών, αλλά και για τη μετέπειτα ανασυγκρότηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προσφέρει στήριξη και αλληλεγγύη σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα παραμείνουν σταθερά στις επάλξεις για την καταπολέμηση της πανδημίας. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, έχουμε πρώτιστο καθήκον να μεριμνήσουμε για τους πολίτες μας. Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να διασφαλίσουμε την προστασία τους. Είμαι πεπεισμένος ότι η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη από οποιονδήποτε ιό και ότι, χάρη στις κοινές μας προσπάθειες, θα επανέλθουμε δριμύτεροι μετά την πανδημία του κορωνοϊού», υπογραμμίζει ο κ. Τζιτζικώστας.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Tο newsbreak δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Βίκυ Κάβουρα δέχτηκε πρόταση να παίξει στην ταινία «Οι πειρατές της Kαραϊβικής» δίπλα στον Τζόνι Ντεπ

Ζητούν τη Βίκυ Κάβουρα από το Hollywood! Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Espresso, της έγινε πρόταση να παίξει στη νέα ταινία της διάσημης κινηματογραφικής...

Όταν η φαντασία του Έλληνα.. οργιάζει! -Καραντίνα ημέρα 14 (video)

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολύ μπροστά.. Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε! https://www.facebook.com/102483861165401/videos/228769558183785/

Χίος: 48χρονος πυροβόλησε με καραμπίνα δυο προσφυγόπουλα επειδή βρίσκονταν στο θερμοκήπιό του

Δυο ανήλικα προσφυγόπουλα πυροβόλησε 48χρονος στη Χίο, τα οποία βρίσκονταν μέσα στο θερμοκήπιό του. Ο άντρας κρατείται στην ασφάλεια Χίου και φέρεται, σύμφωνα με τα...

Κατερίνα Μουτσάτου: «Κολλήσαμε κορωνοϊό όλη η οικογένεια – Δεν υπάρχει σύστημα υγείας στην Αμερική» (video)

H Κατερίνα Μουτσάτσου που ζει και εργάζεται στην Αμερική με τον σύζυγο και το παιδί της, μίλησε στην εκπομπή «Happy Day» και στην Σταματίνα...

Ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποιούσε για πανδημία από τον Σεπτέμβριο του 2019 (video) 

Προφητικός αποδείχτηκε ο λόγος του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα τον Σεπτέμβριο του 2019! Σε συνέντευξή του στο CNN Greece, ο κ. Τσιόδρας έστελνε προειδοποιητικό μήνυμα ότι...

«Έκλεισε» η εφαρμογή για το 800αρι όσων το ΑΦΜ τελείωνε σε 1! Ανήσυχοι οι δικαιούχοι απαιτούν να μάθουν πότε θα πληρωθούν

Ένα χάος βιώνουν οι εργαζόμενοι που κλήθηκαν να συμπληρώσουν την απαιτούμενη φόρμα για να μπορέσουν να εισπράξουν το 800αρι, μετά τις ανακοινώσεις του Οικονομικού...