Δευτέρα 21/6/2021

Θεόδωρος Καράογλου: «Ανεύθυνοι κι επικίνδυνοι όσοι δεν μένουν στο σπίτι τους»

«Ευπαθείς ομάδες δημοσίων υπαλλήλων μεταφέρθηκαν σε back office και άλλοι εργάζονται από απόσταση. Στο ιδιαίτερο γραφείο μου εφαρμόζουμε τηλεργασία και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει υπάλληλός μας που να έχει νοσήσει» λέει στην «Espresso» ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου. Ο ίδιος ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των ειδικών και τα Σαββατοκύριακα μένει στο σπίτι του, ενώ τις άλλες ημέρες και ώρες εφαρμόζει εργασία μέσω Skype στο υπουργείο του.

  • Της Βίβιαν Μπενέκου

Ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης χαρακτηρίζει ανεύθυνους και επικίνδυνους, όλους αυτούς που, όπως λέει, «κάνουν του κεφαλιού τους», καθώς εκθέτουν στον ιό τον εαυτό τους και όσους βρίσκονται γύρω τους. Στα μάτια του Θεόδωρου Καράογλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βάσει και του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται τα σοβαρά θέματα που προέκυψαν, θα έπαιζε «δεκάρι» σε κάποια ποδοσφαιρική ομάδα. «Είναι “δεκάρι”. Συντονίζει και οργανώνει την ομάδα, μοιράζοντας σωστά την… μπάλα στο γήπεδο» δηλώνει ο υφυπουργός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Θεόδωρος Καράογλου, παρά την πανδημία και την πίεση που υφίσταται η χώρα από το Μεταναστευτικό, παραμένει αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Στα προσωπικά του, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στα νεανικά του χρόνια «για ένα φεγγάρι» ήταν ηθοποιός. Εάν έπαιζε, λοιπόν, ξανά σήμερα στο θέατρο, θα ήθελε να είναι ο Ηρακλής Πουαρό, καθώς λατρεύει την αστυνομική λογοτεχνία.

Έχει ζήσει πολλά χρόνια στη νύχτα -κι ας μην του φαίνεται- και έχει κολλητό φίλο τον Αντώνη Ρέμο. Συμφωνεί δε με τον Ρέμο σε ό,τι εκείνος υποστηρίζει για τους άντρες που κλαίνε… «Όποιος άνδρας σάς πει ότι δεν έχει κλάψει για μια γυναίκα είναι ψέμα. Κλάμα και έρωτας πάνε μαζί» επιμένει ο Θεόδωρος Καράογλου.

Πώς στέκεται το υπουργείο σας στον κορωνοϊό; Έχετε λάβει μέτρα; Υπήρξαν περιπτώσεις ασθενών υπαλλήλων;

Αντιμετωπίζουμε τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η χώρα με ψυχραιμία, υπομονή, μεθοδικότητα και πειθαρχία. Επειδή ως χαρακτήρας μου αρέσει να έχω τον έλεγχο των πραγμάτων, πολύ πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα στο υφυπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) είχαμε συζητήσει με τους συνεργάτες μου και το διοικητικό προσωπικό για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου να διαφυλάξουμε την υγεία όλων των υπαλλήλων που εργάζονται στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου.

Δεν αιφνιδιαστήκαμε και από την πρώτη στιγμή εφαρμόζουμε πιστά, τόσο συλλογικά όσο και ατομικά, τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και, φυσικά, των κρατικών Αρχών, χωρίς να παρεκκλίνουμε από αυτές. Ευπαθείς ομάδες δημοσίων υπαλλήλων μεταφέρθηκαν σε back office, εφόσον εργάζονται σε θέσεις παροχής υπηρεσιών στο κοινό ή εργάζονται εξ αποστάσεως, σε άλλους που κρίθηκε αναγκαίο δόθηκε άδεια ειδικού σκοπού, ενώ στο ιδιαίτερο γραφείο μου εφαρμόζουμε την τηλεργασία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει υπάλληλός μας που να έχει νοσήσει.

Έχετε πάρει προσωπικά μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό; Η οικογένεια πώς προστατεύεται; Μπήκατε καθόλου σε καραντίνα;

Προφανώς και έχω πάρει προσωπικά μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό! Στο μέτρο που μου επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου ως μέλος της κυβέρνησης ακολουθώ πιστά τις οδηγίες που έχουν δοθεί. Το Σαββατοκύριακο έμεινα στο σπίτι, ενώ τις ημέρες που ακολούθησαν ελαχιστοποίησα τις συναντήσεις στο γραφείο, πραγματοποιώντας τηλεσυσκέψεις, όπου κρίθηκε αναγκαίο. Το ίδιο έχω συμβουλέψει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου, διότι με την υγεία δεν πρέπει να παίζουμε ούτε να κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα υγιεινής.

Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και πάνω από όλα υπεύθυνοι. Είναι υποχρέωσή μου να κάνω αυτήν την επισήμανση, καθότι το προηγούμενο Σάββατο είδα ρεπορτάζ στην τηλεόραση με εκατοντάδες Θεσσαλονικείς να κατακλύζουν την παραλία της Θεσσαλονίκης εν μέσω πανδημίας. Αντιλαμβάνομαι ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν ίσως να μοιάζουν ασφυκτικοί για ένα κομμάτι της κοινωνίας μας, που λόγω ιδιοσυγκρασίας αρνείται να πειθαρχήσει. Ωστόσο, όσοι κάνουν του κεφαλιού τους εκθέτουν στον ιό τον εαυτό τους και όσους βρίσκονται γύρω τους, αφού δεν βοηθούν στο να περιορίσουμε την εξάπλωσή του.

Πρόκειται για μια πράξη που είναι τελείως ανεύθυνη και επικίνδυνη, γι’ αυτό ζητώ να πρυτανεύσουν η σύνεση και η λογική. Μένουμε σπίτι, πλένουμε τα χέρια μας, ενημερωνόμαστε και ενημερώνουμε, προστατευόμαστε και προστατεύουμε, καθώς η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που έχασαν τον ύπνο τους εξαιτίας της πανδημίας. Εσείς πώς το περνάτε όλο αυτό μέσα σας; Φοβάστε λιγάκι;

Συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία της κοινωνίας μας σε προσωπικό, συλλογικό και επαγγελματικό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, θα επαναλάβω ότι πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προστασίας και υγιεινής. Στην πατρίδα μας έχει γίνει πολύ καλή και προσεκτική δουλειά στον τομέα της πρόληψης έναντι του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να παίρνει γρήγορες αποφάσεις για να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία, αλλά και τους γιατρούς με τους νοσηλευτές να δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους, ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Ας περάσουμε τώρα στα της πολιτικής. Ποιες είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου σας;

Απόλυτη προτεραιότητά μου είναι να επιτευχθεί στη Μακεδονία και τη Θράκη η ισόρροπη ανάπτυξη. Θέλω οι Βορειοελλαδίτες να ζουν στον τόπο τους, να έχουν δουλειά, καλή ποιότητα ζωής και καλή παροχή υπηρεσίας. Αυτό είναι το ζητούμενο για εμένα. Πέραν αυτού, στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μου βρίσκονται η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς Thess Intec και η ανάπλαση της ΔΕΘ. Για το πρώτο, βρίσκεται σε πλήξη εξέλιξη μια σειρά διαδικασιών, τις οποίες ο πρωθυπουργός θέλει να δει ολοκληρωμένες στα επόμενα δυο χρόνια, ενώ όσον αφορά τον νέο εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ, έχουμε θέσει ως στόχο να ανοίξει τις πύλες του το 2026, όταν και θα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από την πρώτη έκθεση του 1926.

Τι έχει αλλάξει στη Μακεδονία μας μετά τη συμφωνία με τα Σκόπια; Πώς εξελίσσεται όλο αυτό;

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα, αφού δημιουργεί τετελεσμένα τα οποία αλλάζουν τα δεδομένα προς το χειρότερο, και οι συνέπειές της είναι ήδη ορατές.

Η Ν.Δ. τοποθετήθηκε με σαφήνεια και ειλικρίνεια, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή της εντός και εκτός Βουλής, αξιοποιώντας όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης δυσπιστίας. Δυστυχώς, από τη στιγμή που η συμφωνία υπογράφηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, παράγει αποτελέσματα. Δεδομένου ότι ο χρόνος δεν γυρνά πίσω, δική μας έννοια είναι να αμβλύνουμε τις «γωνίες» της διασφαλίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα.

Πώς θα εξελιχθεί, πιστεύετε, όλο αυτό το πρόβλημα που υφίσταται ο Έβρος με τους μετανάστες από την Τουρκία; Είναι απειλή οι μόνιμοι καταυλισμοί στα σύνορά μας; Τι θα γίνει όταν χαλαρώσουν τα μέτρα;

Στις Καστανιές η πατρίδα μας -και μέσω της Ελλάδας συνολικά η Ευρώπη δεδομένου ότι τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας είναι το ακροσύνορό της- αντιμετώπισε με άμεσο, αποτελεσματικό και δυναμικό τρόπο μια ασύμμετρη απειλή που είχε ως εμπνευστή την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα εργαλειοποίησε το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Η απόπειρα παράνομης εισβολής χιλιάδων ανθρώπων άγνωστης προέλευσης και αγνώστων σκοπών, που μεθοδεύτηκε από τη γειτονική χώρα, αποτέλεσε πράξη επιβουλής του εθνικού μας εδάφους. Αντιδράσαμε, λοιπόν, καίρια με γνώμονα την προστασία των συνόρων μας αλλά και την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης, κινούμενοι εντός του πλαισίου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Δείτε επίσης: Άλλη μια «κωλοτούμπα» Άδωνι! Τα.. μαζεύει για την αναστολή της λειτουργίας των εισπρακτικών

Με τον τρόπο αυτό κατορθώσαμε να στείλουμε δυο ηχηρά μηνύματα. Το ένα είχε αποδέκτες όσους βρίσκονται πίσω από τον φράχτη, ξεκαθαρίζοντάς τους ότι τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα και πως δεν θα καταφέρουν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα. Το δεύτερο αφορούσε την Τουρκία, καθιστώντας της σαφές ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται.

Πρόσφατα επισκέφθηκα τις Καστανιές και είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τα παιδιά μας που κρατούν Θερμοπύλες.

Ελπίζετε σε βελτίωση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας; Τι ζητεί η Ελλάδα; Ο Ερντογάν θα κάνει πίσω;

Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα την κοινή δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την οποία οφείλει να συγκρατεί πρόσφυγες στο έδαφός της και να εμποδίζει τις παράνομες οδούς προς την Ελλάδα. Από τη δική μας πλευρά περιφρουρούμε αποφασιστικά την ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία χωρίς να συμμετέχουμε στα ανατολίτικα παζάρια που επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Είμαι βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα σταθούν και εκείνοι στο ύψος των περιστάσεων.

Επειδή γνωρίζετε από ποδόσφαιρο, σας ρωτώ, τι παίκτης είναι τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τον ζείτε και τον ζούμε σήμερα;

Είναι “δεκάρι”. Συντονίζει και οργανώνει την ομάδα, μοιράζοντας σωστά την… μπάλα στο γήπεδο.

Το 2020 εξελίσσεται σε πολύ δύσκολη χρονιά. Πώς νιώθετε εσείς που ζήσατε, όπως μου έχετε πει, μια φοβερά δύσκολη ζωή και σκληρά παιδικά χρόνια;

Οι απολογισμοί γίνονται στο τέλος κάθε χρονιάς, οπότε ας μην προδικάσουμε από τώρα την εξέλιξη των εννέα μηνών που απομένουν μέχρι την έλευση του 2021. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και προτιμώ συνειδητά να βλέπω το ποτήρι πάντα μισογεμάτο και ποτέ μισοάδειο. Από αυτήν τη στάση ζωής δεν θα παρεκκλίνω ούτε τώρα. Ναι, ζούμε ημέρες έκτακτων συνθηκών. Ναι, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, όμως δεν χωρά καμία αμφιβολία πως θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε εφόσον παραμείνουμε ενωμένοι, αποφασισμένοι και πειθαρχημένοι.

Η Γιώτα τι λέει για τον υπουργό σύζυγό της; Πώς στέκεται δίπλα σας σήμερα;

Η Γιώτα είναι ο άνθρωπός μου! Γνωριστήκαμε στο πανεπιστήμιο, αποκτήσαμε δυο υπέροχα παιδιά και όλα τα χρόνια της κοινής μας διαδρομής στηρίξαμε με σθένος ο ένας τις επιλογές του άλλου. Μου δίνετε την ευκαιρία να της εκφράσω για ακόμη μια φορά ένα μεγάλο δημόσιο «ευχαριστώ», διότι με κάνει καλύτερο άνθρωπο. Στάθηκε δίπλα μου σε όλες τις αποφάσεις και δεν θα υπερβάλω λέγοντας ότι η συμβολή της υπήρξε καθοριστική για όσα έχω πετύχει στην προσωπική και επαγγελματική διαδρομή μου. Την ευχαριστώ για όλα, καθότι εκείνη σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο της οικογένειάς μας.

Τώρα που και εσείς μένετε περισσότερο στο σπίτι, βλέπετε τηλεόραση;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν προλαβαίνω να δω τηλεόραση. Και αν καθίσω απέναντί της, είναι μόνο για να παρακολουθήσω δελτία ειδήσεων. Τον ελεύθερο χρόνο μου προτιμώ να τον επενδύω διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο. Σίριαλ δεν παρακολουθώ ποτέ, γιατί δεν θέλω να δεσμεύομαι τηλεοπτικά συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

Εάν υπήρχε ρόλος για εσάς σήμερα στο θέατρο, ποιον ήρωα θα θέλατε να ερμηνεύσετε, καθώς υπήρξατε κάποτε ηθοποιός;

Τον Ηρακλή Πουαρό, γιατί είμαι λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Κλαίνε οι άντρες από έρωτα;

Και βέβαια κλαίνε. Το κλάμα είναι λυτρωτικό για την ψυχή. Όποιος άνδρας σάς πει ότι δεν έχει κλάψει για μια γυναίκα είναι ψέμα. Κλάμα και έρωτας πάνε μαζί.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ