«Κόκκινο πανί» ο Γιάννης Βρούτσης μετά τη νεοφιλελεύθερη «βόμβα»

Must Read

«Κόκκινο πανί» μοιάζει να αποτελεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για τα σωματεία λόγω της καθιέρωσης, για περίοδο μέχρι έξι μηνών, της απασχόλησης -μέρους ή όλου- του προσωπικού μονομερώς από τις επιχειρήσεις, για τις «μισές» εβδομάδες τον μήνα και με τον «μισό μισθό» (χωρίς όσοι δουλέψουν εκ περιτροπής και πάρουν τα μισά να απαλλάσσονται από φορολογικές υποχρεώσεις και πάγιες δαπάνες).

Την ίδια ώρα φαίνεται να επιβεβαιώνεται ακόμη μια «γκρίζα ζώνη» των πρόσφατων αλλαγών που είχε επισημάνει η εφημερίδα «δημοκρατία». Σε αναμονή της ερμηνευτικής εγκυκλίου, η αναστολή των συμβάσεων αναμένεται να ισχύσει αναδρομικά από τις 21 Μαρτίου. Άρα οι μισθωτοί θα εργαστούν κανονικά ως τα τέλη του μήνα, χωρίς να δικαιούνται αμοιβή για αυτό το δεκαήμερο.

Ο αρμόδιος υπουργός, πάντως, αντί να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις αιτιάσεις εργαζομένων και επιχειρήσεων για τα προβλήματα που προκαλούν τα μέτρα όπως έχουν διαμορφωθεί και για την ανάγκη στήριξης του ιδιωτικού τομέα με άμεση ρευστότητα, ζητά να μην του ασκούν κριτική οι δημοσιογράφοι!

Επιπτώσεις

Ήδη οι επιπτώσεις από τις πρόσφατες ΠΝΠ είναι ορατές σε ό,τι έχει απομείνει στην αγορά εργασίας. Αρκετές επιχειρήσεις θέτουν μονομερώς σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας (για δύο εβδομάδες τον μήνα και με τον «μισό μισθό») μέρος ή και το σύνολο των μισθωτών τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα ήδη υπάρχουν καταγγελίες που κάνουν λόγο για «ανεπίσημες συμφωνίες»… πιεστικού χαρακτήρα, για την παροχή εργασίας και τις υπόλοιπες -ή κάποιες- μέρες του μήνα, είτε με λίγα «μαύρα» είτε με μοναδική «αμοιβή» το επίδομα των 800 ευρώ από τις 21 Μαρτίου ως τις 30 Απριλίου.

Επίσης αρκετές επιχειρήσεις έχουν ενημερώσει τους μισθωτούς των οποίων θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις ότι το μέτρο ισχύει αναδρομικά από τις 21 Μαρτίου, ημέρα έκδοσης της σχετικής ΠΝΠ (οι τελικές αποσαφηνίσεις θα γίνουν με την ερμηνευτική εγκύκλιο η οποία θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα).

Απολύσεις

Τι σημαίνει αυτό; Εάν η επιδότηση των 800 ευρώ ισχύσει για την περίοδο από τις 21 Μαρτίου ως τις 30 Απριλίου, σχεδόν όλοι οι μισθωτοί των οποίων οι συμβάσεις θα τεθούν σε αναστολή δεν θα πληρωθούν για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.

«Οι επιλογές που έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας οδηγούν σε μαζικές απολύσεις και σε συρρίκνωση του μισθού» ανέφερε χθες η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου καλώντας την κυβέρνηση να καταργήσει το μέτρο. Σε συνέχεια των αντιδράσεων από τα σωματεία, η ηγεσία της ΟΤΟΕ εξέφρασε επίσης την πλήρη αντίθεσή της στη ρύθμιση αυτή.

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Alpha, στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής», επέμεινε στην αναγκαιότητα των μέτρων.
Μάλιστα, τόνισε ότι δεν επιθυμεί την κριτική και επισήμανε στο πλαίσιο ενός έντονου διαλόγου με τον παρουσιαστή Τάκη Χατζή τα εξής: «Κάνετε κριτική σ’ αυτά που λέω και δεν αφήνετε να κάνει την κρίση ο κόσμος. Αφήστε να δίνω τις απαντήσεις, και να μην κάνετε κριτική σε αυτά που λέω».

Δείτε επίσης: «Δώρο» 25% έκπτωση για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This