Νικήτας Κακλαμάνης: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι αν πειθαρχήσουμε θα τα καταφέρουμε»

Must Read

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι «θα τα καταφέρουμε» δηλώνει ο Νικήτας Κακλαμάνης σε συνέντευξή του στην «κυριακάτικη δημοκρατία». Ο α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί ότι η κατάσταση μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενη και τονίζει την ανάγκη οι πολίτες να πειθαρχήσουν ακόμη περισσότερο στις γνωστές απαγορεύσεις.

Δείτε επίσης: Μιχάλης Κατρίνης: «Στη μετά κορωνοϊού εποχή θα διστάζουμε να σφίξουμε ο ένας το χέρι του άλλου»

Εκτιμά ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί πρέπει να ισχύσουν ακόμη για 4-6 εβδομάδες, αν όλα πάνε καλά, και εφιστά την προσοχή ώστε το υπουργείο Υγείας από τώρα «να ετοιμάσει το σχέδιο αποκλιμάκωσης των μέτρων, κάτι που είναι δυσκολότερο από την εφαρμογή τους. Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της νόσου είναι υπαρκτός», τονίζει. Όσον αφορά τη στάση των εταίρων, διαμηνύει ότι «το στοίχημα είναι ξεκάθαρο: Η Ευρώπη ή αλλάζει ή χάνεται».

Είστε από τους ανθρώπους που ως ιατρός, πρώην υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης μπορείτε να έχετε μια σαφή και ρεαλιστική εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Πού βρισκόμαστε, κύριε Κακλαμάνη; Πώς έχει η κατάσταση;

Το 2004, όταν ανέλαβα το υπουργείο Υγείας, τον μήνα Μάρτιο, βρέθηκα μπροστά στο φαινόμενο να μην υπάρχει έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Σε χρόνο ρεκόρ, βοηθούμενος από ομάδα ειδικών, φτιάξαμε το σχέδιο «Φιλοκτήτης» για την αντιμετώπιση της βιοτρομοκρατίας και το σχέδιο «Περσέας» για την προετοιμασία των νοσοκομείων αναφοράς για κάθε ενδεχόμενο.

Αυτά τα δύο σχέδια αποτέλεσαν τη βάση το 2005 για να φτιαχτεί το σχέδιο «Άρτεμις», προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, με απόλυτη επιτυχία, την επιδημία «της νόσου των πτηνών». Αυτό το σχέδιο επικαιροποιήθηκε το 2009 και έτσι σήμερα η Ελλάδα ήταν έτοιμη επιχειρησιακά. Εφαρμόστηκε, αμέσως, από το υπουργείο Υγείας και την επιστημονική ομάδα, υπό τον κ. Τσιόδρα, με αποτέλεσμα η χώρα μας σήμερα να αποτελεί παράδειγμα θετικό για ολόκληρη την Ευρώπη. Η κατάσταση μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενη. Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα το 2005, εφαρμόζοντας το σχέδιο «Άρτεμις», είχε μηδέν θανάτους και το σχέδιο αυτό μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες.

Είστε αισιόδοξος για τη συνέχεια; Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα;

Ναι, είμαι αισιόδοξος, υπό την προϋπόθεση ότι οι συμπατριώτες μας θα πειθαρχήσουν ακόμη περισσότερο στις γνωστές απαγορεύσεις. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ έχει ξεπεράσει κάθε ανθρώπινο όριο, οι όποιες ελλείψεις στα νοσοκομεία μας συμπληρώνονται, ο Κ. Μητσοτάκης, το υπουργείο Υγείας και η ομάδα υπό τον Σ. Τσιόδρα (συνεργάτης μου μαζί με τον Πάνο Ευσταθίου στη νόσο των πτηνών), τον οποίο στηρίζω, κάνουν το καλύτερο δυνατόν, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.

Μπορεί η εικόνα στη χώρα μας να είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες του εξωτερικού, όμως προφανώς απαιτείται ο ιός να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά παγκοσμίως, προκειμένου να αρχίσουμε και πάλι να επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Πότε εκτιμάτε πως θα γίνει αυτό;

Παγκόσμια, το πρόβλημα θα ξεπεραστεί όταν βρεθεί το εμβόλιο ή το φάρμακο επιλογής. Το πρώτο, παρά τον καλπασμό της έρευνας, δεν νομίζω ότι θα το έχουμε για ευρεία χρήση πριν από το τέλος του έτους. Το φάρμακο επιλογής πιθανώς πολύ γρηγορότερα. Για αυτό και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι ξεχωριστή για κάθε χώρα. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί πρέπει να ισχύσουν ακόμη για 4-6 εβδομάδες, αν όλα πάνε καλά. Και προσοχή, από τώρα το υπουργείο Υγείας πρέπει να ετοιμάσει το σχέδιο αποκλιμάκωσης των μέτρων, κάτι που είναι δυσκολότερο από την εφαρμογή τους. Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της νόσου είναι υπαρκτός.

Όσον αφορά την οικονομία, τα πράγματα δεν φαίνονται ευοίωνα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η στάση της Γερμανίας επιτείνει το πρόβλημα. Κινδυνεύει τελικά, κατά τη γνώμη σας, η συνοχή της Ε.Ε.;

Στις 2 Μαΐου του 1998 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την ανύπαρκτη ΟΝΕ και το νέο νόμισμα το ευρώ. Τότε ήμουν ευρωβουλευτής και ψήφισα λευκό, γράφοντας ένα άρθρο με τίτλο «Η κοινωνική Ευρώπη πέθανε… ζήτω η Ευρώπη των τραπεζιτών» (εφημερίδα «ΠΑΡΟΝ»). Το τι άκουσα δεν λέγεται. Από την ίδια ομάδα που μου επιτέθηκε και τώρα, γιατί υπερασπίστηκα τα δημόσια νοσοκομεία. Επί 23 χρόνια δηλώνω «ρομαντικός ευρωσκεπτικιστής» και νιώθω χαρά γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. διά του Κ. Μητσοτάκη μιλά πλέον για στροφή στην κοινωνική Ευρώπη, για ευρωομόλογο και για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Οι αντιδράσεις, γνωστές, αλλά το στοίχημα είναι ξεκάθαρο: «Η Ευρώπη ή αλλάζει ή χάνεται».

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας κάνατε λόγο για «νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια» που αναφέρονται στη δημόσια και την ιδιωτική υγεία. Θέλετε να γίνετε πιο σαφής;

Σε ώρα εθνικής κρίσης, λόγω της πανδημίας, όταν πεθαίνουν συμπατριώτες μας, είναι πολυτέλεια να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση. Κάποιοι λίγοι στη γνωστή δήλωσή μου προφανώς είδαν τη «φωτογραφία» τους και μου επιτέθηκαν σε προσωπικό επίπεδο. Μου αρκεί η δήλωση του πρωθυπουργού ότι για την Ελλάδα προέχουν η ανθρώπινη ζωή και οι άνθρωποι και ακολουθεί η οικονομία. Μου αρκούν οι ύμνοι από τον λαό μας για το δημόσιο σύστημα Υγείας και τους λειτουργούς του. Ο ιδιωτικός τομέας έχει τον δικό του, συμπληρωματικό ρόλο.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τα τεστ με τα οποία επιχειρείται η διάγνωση του ιού. Κάποιοι ζητούν αυτά να γίνονται σε πολύ περισσότερους πολίτες, ενώ αμφισβητείται και η ποσοτική επάρκειά τους. Ποια η γνώμη σας;

Στο θέμα αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών επιστημόνων. Στο μόνο που συμφωνούν όλοι είναι το εξής: Το μοριακό τεστ είναι σαφώς πιο αξιόπιστο από το λεγόμενο rapid-test (γρήγορο τεστ) και ορθώς το υπουργείο Υγείας χρησιμοποιεί το πρώτο, με κάποια φειδώ, εξαιτίας των απαιτούμενων αντιδραστηρίων. Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, θέλω με έμφαση να πω ότι το μόνο σίγουρο «φάρμακο» αντιμετώπισης της επιδημίας είναι το «Μένουμε Σπίτι».

Το φετινό Πάσχα θα το γιορτάσουμε όλοι οι χριστιανοί κρατώντας τη λαμπάδα μας και ψέλνοντας το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ το «Χριστός Ανέστη» από τα μπαλκόνια μας, ακούγοντας τις καμπάνες των εκκλησιών μας (ανεπίσημα) και τον Μάιο, πρώτα ο Θεός, σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, επίσημα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This