ΑΡΧΙΚΗΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης: «Απάντηση σε όσους θέλουν μια Ελλάδα μίζερη» η πρόσκληση στη σύνοδο για τη Γάζα

Μητσοτάκης: «Απάντηση σε όσους θέλουν μια Ελλάδα μίζερη» η πρόσκληση στη σύνοδο για τη Γάζα

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά στην εφαρμογή της συμφωνίας

Με ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα και έμφαση στη διεθνή παρουσία της χώρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Κυριακή τη συμμετοχή του στην ιστορική σύνοδο για τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Αίγυπτο. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που κλήθηκαν από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Σαρμ Ελ Σέιχ, μαζί με την Κύπρο.

 

«Απάντηση σε όσους θέλουν μια Ελλάδα απομονωμένη»

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να στείλει σαφές μήνυμα προς την εσωτερική αντιπολίτευση: «Η παρουσία μας είναι μία ακόμα απάντηση σε όσους θέλουν να βλέπουν μια Ελλάδα απομονωμένη και μίζερη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τη συμφωνία ως «ιστορική στιγμή», υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά δημιουργείται μια ρεαλιστική προοπτική ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Πίστωσε τη διπλωματική επιτυχία στον Τραμπ, λέγοντας: «Αποδεικνύεται ότι η επιμονή στη διαπραγμάτευση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα».

 

Η επίσημη πρόσκληση – Ποιοι είναι στη λίστα

Η επίσημη πρόσκληση των ΗΠΑ για τη σύνοδο κορυφής περιλαμβάνει 13 χώρες, με την Ελλάδα και την Κύπρο να ξεχωρίζουν ως οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται επίσης:

  • Κύπρος
  • Αζερμπαϊτζάν
  • Αρμενία
  • Ελ Σαλβαδόρ
  • Καναδάς
  • Κουβέιτ
  • Ιαπωνία
  • Ινδία
  • Ισπανία
  • Μπαχρέιν
  • Ουγγαρία

Η παρουσία της Ελλάδας στην εκδήλωση υπογραμμίζει τον ενεργό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η χώρα στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής.

 

«Η πρόκληση είναι η εφαρμογή»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρώτη φάση του σχεδίου ειρήνευσης περιλαμβάνει την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων, καθώς και τη δέσμευση για τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, προειδοποίησε: «Η πρόκληση τώρα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας. Γιατί μόνο μέσα από τις πράξεις επιβεβαιώνεται η ειρήνη».

Με αιχμή προς την εσωτερική πολιτική σκηνή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Ενώ ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, κάποιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ομφαλοσκόπηση των μικροκομματικών σχεδιασμών τους».

 

Ενεργός ρόλος στην περιοχή

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά στην εφαρμογή της συμφωνίας, τονίζοντας: «Συνομιλούμε με όλους τους εταίρους και συμμάχους στην περιοχή και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε, ώστε αυτή η συμφωνία να προχωρήσει και να μη μείνει στα λόγια».

Κλείνοντας την ανάρτησή του, ο Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Η Ελλάδα οφείλει να βλέπει τη μεγάλη εικόνα του κόσμου. Πρέπει να κοιτάζει μπροστά και παντού».

*Φωτογραφία αρχείου

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης