ΑΡΧΙΚΗΠΟΛΙΤΙΚΗΣτη χειροτονία του νέου Ηγουμένου της Μονής Σινά ο Γεραπετρίτης

Στη χειροτονία του νέου Ηγουμένου της Μονής Σινά ο Γεραπετρίτης

«Ένα ζήτημα, το οποίο παρέμενε επί αιώνες άλυτο και αναλάβαμε, όπως και πολλά άλλα, να το λύσουμε»

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραστεί την Κυριακή, 19 Οκτωβρίου, στη χειροτονία του νέου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά, κ. Συμεών, στα Ιεροσόλυμα.

Την είδηση γνωστοποίησε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Ο Γεραπετρίτης στη Βουλή για τη Μονή Σινά

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αναφέρθηκε  στο ζήτημα της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ένα θέμα «που ανέκυψε σήμερα, αλλά βεβαίως ανατρέχει δεκαετίες και αιώνες». Διευκρίνισε δε ότι «η πρωτόδικη απόφαση που αφορά το Όρος Σινά ανατρέχει πολλά χρόνια — δεν είναι τωρινό ζήτημα. Τώρα ήταν η εφετειακή απόφαση».

Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι δεν υπήρχε οποιαδήποτε συμφωνία που θα έλυνε τα θέματα των δικαιωμάτων της Μονής, λέγοντας:

«Ούτε υπήρχε καμία συμφωνία, η οποία θα έλυνε τα θέματα των δικαιωμάτων της Μονής. Εκείνο, το οποίο υπήρχε — και καλό είναι να μην μπερδεύουμε τα πράγματα αυτά — ήταν μία εξωδικαστική επίλυση, παραίτηση δηλαδή από την υφιστάμενη δίκη. Την επόμενη της παραίτησης θα μπορούσε προφανώς να εκκινήσει μία νέα δίκη».

Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες διπλωματικές ενέργειες, ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με την αιγυπτιακή πλευρά για την εξεύρεση λύσης που θα εξασφαλίζει τον ιστορικό χαρακτήρα της Μονής:

«Εκείνο που τώρα φροντίζουμε με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αγαστής μας συνεργασίας, είναι ακριβώς να υπάρχει μία συμφωνία, η οποία θα τεθεί υπόψιν της πιο αρμόδιας Ιεράς Σιναϊτικής Κοινότητας στην Αγία Αικατερίνη — η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο — και θα διασφαλίζει τη συνέχεια, τη βιωσιμότητα και κυρίως τον αναλλοίωτο χαρακτήρα ανά τους αιώνες της Μονής».

Κλείνοντας, τόνισε: «Στην πραγματικότητα είναι ένα ζήτημα, το οποίο παρέμενε επί αιώνες άλυτο και αναλάβαμε, όπως και πολλά άλλα, να το λύσουμε».

Δείτε ακόμη:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης