Ν. Μηταράκης-μεταναστευτικό: «Στόχος του νομοσχεδίου η μείωση ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες»

Must Read

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και  Δικαιοσύνης μίλησε πριν από λίγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σχετικά με νομοσχέδιο του υπουργείου με τίτλο «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (A’ 169), 4375/2016 (A’ 51), 4251/2014 (Α’ 80) και άλλες διατάξεις».

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου που περιέχει 61 άρθρα, επιδιώκεται η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου παροχής διεθνούς προστασίας, η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου, ενώ η τροποποίηση σειράς υφιστάμενων διατάξεων και ταυτόχρονα η εισαγωγή νέων αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και των υπηρεσιών του.

Ο Μηταράκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να φρενάρει όσους δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του υπουργού:

«Λαμβάνουμε μέτρα που μειώνουν τη θελκτικότητα της χώρας μας ως προορισμός μεταναστών. Εκπέμπουμε το μήνυμα ότι η χώρα μας δεν είναι, πλέον προορισμός για όσους δε δικαιούνται και, πλέον, δεν θα λάβουν διεθνή προστασία.
• Η μείωση των ροών επιτυγχάνεται με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων – εμφανής πλέον σε όλους. Είχαμε 39 μόνο αφίξεις τον Απρίλιο, πλέον στο τετράμηνο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με το 2019. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και την αύξηση των επιστροφών – με μείωση του χρόνου πρώτης απόφασης από 183 μέρες το 2019 σε 27 στις νέες αιτήσεις το 2020. Ενώ το 2019 εκδίδαμε περίπου 4,000 αποφάσεις το μήνα, τον Μάρτιο εκδώσαμε 7 χιλιάδες και τον Απρίλιο περισσότερες από 15 χιλιάδες. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών, χωρίς τον πολλαπλασιασμό των δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

• Γνωρίζουν οι νησιώτες ότι εξαιτίας της κοινής αυτής δήλωσης, που ενέκρινε το 2016 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα αργή τότε διαδικασία ασύλου οδηγηθήκαμε στον εγκλωβισμό στα νησιά. Βέβαια επί ΣΥΡΙΖΑ, αλήθεια είναι, γίνονταν μετακινήσεις. Γιατί; Απλούστατα για να βρίσκονταν οι αιτούντες στην Ηπειρωτική Ελλάδα όταν εκδίδεται αρνητική απόφαση και να μην επιστρέφονται. Διότι ήταν πλέον εκτός του πλαισίου της Κοινής Δήλωσης, όπως την είχε δεχθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

• Ο δεύτερος στόχος μας είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Στόχο που υπηρετούμε με την μετατροπή των δομών από ανοικτές σε κλειστές και ελεγχόμενες. Στόχο που υπηρετούμε με αυστηρή πιστοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Στόχο που υπηρετούμε με την στήριξη με 50 εκ Ευρώ των εμπλεκόμενων Δήμων, είτε με τη μορφή ανταποδοτικών τελών είτε με το Ταμείο Αλληλεγγύης για την στήριξη τοπικών έργων.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο

• Ενοποιείται η διαδικασία πλήρους καταγραφής η οποία θα διεκπεραιώνεται από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
• Συστήνεται «Μητρώο Εισηγητών – βοηθών χειριστών Ασύλου» από τοπικούς δικηγόρους, οι οποίοι θα επιτελούν χρέη βοηθών εισηγητών στο έργο των χειριστών των αιτημάτων ασύλου. Αυτή δυνατότητα θα συμβάλει στην διευκόλυνσή τους και για την επιτάχυνση των διαδικασιών διεκπεραίωσης των υποθέσεων. Με δικηγόρους των τοπικών συλλόγων, εκεί που έχουμε δομές.

Μειώνεται ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων για τις προσφυγές αιτούντων άσυλο, κατόπιν απορριπτικής απόφασης σε πρώτο βαθμό.
• Οι προσφυγές των διαμενόντων στα νησιά θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα, ενώ βελτιώνεται συνολικά η λειτουργία των ανεξάρτητων Αρχών Προσφυγών.

Ζητήματα διαβούλευσης

• Για τους μετακλητούς, δεν διαφωνώ με την ουσία της κριτικής. Πράγματι δεν μπορεί ένα Υπουργείο να στηρίζεται ούτε σε συμβασιούχους, όπως σήμερα, ούτε και σε μετακλητούς.
• Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Υπουργείου: Ψηφίσαμε διάταξη για την διευκόλυνση μετατάξεων και αποσπάσεων το Φεβρουάριο. Δίνουμε κίνητρα στους δημοσίου υπαλλήλους με τα άρθρα 46 & 47, ώστε να αυξήσουμε το ενδιαφέρον για μετατάξεις και αποσπάσεις . Παρατείναμε έως 30 Απριλίου του 2021 τους ΣΟΧ .Πήραμε με αυστηρή μοριοδότηση έκτακτο προσωπικό λόγω κρίσης .Ψηφίσαμε διάταξη τον Φεβρουάριο και προκηρύσσουμε τον Μάιο θέσεις συμβασιούχων για 3 + 3 χρόνια. Και ζητάμε την προκήρυξη μόνιμων θέσεων από τον ΑΣΕΠ Όλα αυτά θέλουν χρόνο, αλλά θα γίνουν. Και για αυτό οι θέσεις μετακλητών σε Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φτιάξει ένα υπουργείο μόνο ως προς τον τίτλο και όχι προς την ουσία. Πώς έφτιαξε τα ΚΥΤ και τις δομές της ενδοχώρας χωρίς τεχνική υπηρεσία, χωρίς τεχνικό συμβούλιο, χωρίς νομική υποστήριξη; Αυτά έπρεπε να προϋπάρχουν. Ενισχύσαμε την διοίκηση και στην Υπηρεσία Ασύλου και στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Και για αυτό από 4 χιλιάδες αποφάσεις εκδώσαμε τον Απρίλιο 15 χιλιάδες. Και για αυτό, αναλαμβάνουμε την διοίκηση των δομών της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι οποίες σήμερα διοικούνται από ΜΚΟ. Με κονδύλια που ανήκουν στην Ελλάδα. Ουσιαστικά δηλαδή από χιλιάδες μετακλητούς που δεν γνωρίζουμε.

• Το Φεβρουάριο στην ίδρυση ενιαίας τεχνικής υπηρεσίας, με διάταξη που ο ίδιος παρουσίασα στην Ολομέλεια. Δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός, απόλυτη διαφάνεια. Θέλουμε να παραδώσουμε ένα πλήρες και αποτελεσματικό Υπουργείο, με μόνιμους δημοσίους Υπαλλήλους. Αλλά δεν μπορούμε σε εποχή κρίσης απλώς να περιμένουμε. Θα είμασταν πολλαπλά υπόλογοι στον Ελληνικό λαό.

• Σε θέματα συμβάσεων, πράγματι έγιναν με κατεπείγουσες διαδικασίες κατασκευές στη Μαλακάσα και τη Σιντική Σερρών. Θυμίζω τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου είχαμε εισβολή στη χώρα 2.000 ατόμων τα οποία ούτε μπορούσαν, αλλά ούτε χωρούσαν στα ΚΥΤ των νησιών. Και δεν υπήρχαν διαθέσιμες τόσες θέσεις στις δομές της ενδοχώρας. Όλοι τότε συμφωνήσαμε στην ανάγκη μεταφοράς τους, εκτός των απαράδεκτων συνθηκών στα λιμάνια. Και έπρεπε να μεταφερθούν από 11 νησιά σε ξεχωριστά λιμάνια, σε λίγες μέρες. Και λόγω κορωναίου όχι με πλοία με άλλους επιβάτες.

• Είμαστε αντιμέτωποι με κυκλώματα λαθροδιακινητών, κυκλώματα που εμποδίζουν τις απελάσεις, κυκλώματα που δημιουργούν ζητήματα ασφαλείας μέσα στα ΚΥΤ και τις δομές. Συνεργαζόμαστε με τις διωκτικές αρχές, χρειάζονται κάποια απόρρητα κονδύλια με σκοπό να επιτύχουμε περαιτέρω περιορισμό των ροών, να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τις απελάσεις και να μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια στις δομές. Ως προς τη διαχείριση των κονδυλίων, αφενός υπάρχουν ξεκάθαροι περιορισμοί στη διάταξη για τους σκοπούς χρήσης των ποσών αυτών. Παράλληλα, η διάθεση οποιουδήποτε ποσού γίνεται κατόπιν της έγκρισης του Γενικού Γραμματέα και δύο διευθυντών, μονίμων υπαλλήλων του Δημοσίου. Και υπάρχει και σχετική πρόβλεψη Κανονισμός Βουλής».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This