Μετατίθεται για το 2023 η Ελευσίνα ως Πολιτιστική Προτεύουσα λόγω των επιπλοκών της πανδημίας

Must Read

Με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρατείνονται τα πολιτιστικά προγράμματα του 2020 έως τον ερχόμενο Απρίλιο, λόγω των καθυστερήσεων που προέκυψαν από την πορεία της πανδημία του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν πρότεινε τη μετακύλιση των πολιτιστικών πρωτευουσών σε μεταγενέστερο χρόνο από τις ημερομηνίες που είχαν επιλεγεί για τις πόλεις της Ευρώπης, με αποτέλεσμα η Ριέκα (Κροατία) και το Γκάλγουεϊ (Ιρλανδία) να πάρουν παράταση έως τις 30 Απριλίου 2021, το Νόβι Σαντ (Σερβία) έως το 2022 και η Τιμισοάρα (Ρουμανία) και η Ελευσίνα έως το 2023.

«Ευελπιστώ ότι, όσον αφορά τις πόλεις Νόβι Σαντ, Τιμισοάρα και Ελευσίνα, ο επιπλέον χρόνος θα δώσει τη δυνατότητα στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού να ανακάμψουν από τη σημερινή ύφεση και να κινητοποιήσουν σχετικές επενδύσεις, μεταξύ άλλων και μέσω της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Την πρόταση υποστήριξε και η Ευρωπαία επίτροπος Πολιτισμού, Μαρίγια Γκάμπριελ, τονίζοντας ότι ο πολιτισμός και οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες έχουν πληγεί σκληρά από την πανδημία. Για να αποκτήσει ισχύ η πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ε.Ε., ώστε να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Η πρόταση για τη μετακίνηση της Ελευσίνας στο 2023 δεν αποτελεί έκπληξη και σε περίπτωση που εγκριθεί θα αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» για τη διοργάνωση. Το «πάγωμα» που προκάλεσε η πανδημία σε όλα τα επίπεδα ήρθε να συμπληρώσει τα προβλήματα που είχαν συσσωρευθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια γύρω από τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Η πρωτοβουλία «Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης» θεσπίστηκε το
1985 και έχει απονεμηθεί μέχρι σήμερα σε περισσότερες από 50 πόλεις στην
Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 2017 το πλαίσιο επικαιροποιήθηκε, ώστε να δοθεί
δυνατότητα σε πόλεις από υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες, εν
δυνάμει υποψήφιες χώρες ή χώρες του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου να
φέρουν τον τίτλο το 2021, το 2024, το 2028, το 2030 και το 2033.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This