Διχασμένοι οι αρχαιολόγοι για τον τάφο της Ολυμπιάδας στην Πιερία

Ποιοι λένε ότι ανήκει σε άλλον

Must Read

Πόλεμος μεταξύ των επιστημόνων αλλά και τεράστια έκπληξη έχει προκληθεί μετά την ανακοίνωση του καθηγητή Αθανάσιου Μπίντα ότι ο τάφος της μητέρας του Αλέξανδρου και συζύγου του Φιλίππου, Ολυμπιάδας, βρίσκεται στον Τύμβο του Κορινού, στην Πιερία, όπου πραγματοποιεί αρχαιολογικές εργασίες!

Ο καθηγητής Ιστορίας στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Νις στη Σερβία εμφανίζεται απόλυτα σίγουρος πως ο επιβλητικός αυτός τάφος είναι της Ολυμπιάδας.
«Είμαι 100% σίγουρος ότι αυτός ο τάφος ανήκει στην Ολυμπιάδα, γιατί τα ντοκουμέντα, όπως τα επιτύμβια μάρμαρα, τα ευρήματα στον τάφο και οι αρχαίοι συγγραφείς μιλούν για το μεγάλο γεγονός» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μπίντας.

Οι διαστάσεις του τάφου δεν περνούν απαρατήρητες από τους επιστήμονες. Εχει μήκος 22 μέτρα, έναντι μόλις 9,5 μέτρων του Φιλίππου, αλλά είναι και ο μοναδικός τριθάλαμος μακεδονικός τάφος που έχει ανασκαφεί. Επίσης και οι μαρμάρινες επιγραφές που επικαλείται ο καθηγητής, που δημοσιεύθηκαν πριν από 106 χρόνια, τον έχουν πείσει ότι εκεί δολοφονήθηκε το 316 π.Χ. και τάφηκε η Ολυμπιάδα.

«Ξένε, στάσου, περνώντας βιαστικά από τον τάφο του Νεοπτόλεμου, στάσου απέναντι να δεις τον τύμβο της διάσημης Ολυμπιάδας» αναφέρει η περίφημη επιγραφή, που κάνει τον καθηγητή να πιστεύει ότι έγινε η αρχαιολογική ανακάλυψη του αιώνα.

Τα φίδια

Αλλα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Μπίντας είναι τα φίδια στα επιτύμβια μάρμαρα. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι η Ολυμπιάδα εμφανιζόταν με εξημερωμένα φίδια. Επίσης, η προτομή ενός σκύλου, που φέρεται ότι της χάρισε ο Αλέξανδρος πριν από την εκστρατεία του στην Ασία. Αλλά και η τοποθεσία του τάφου ταιριάζει με ιστορικές πηγές, τις οποίες παρέθεσε ο κ. Μπίντας σε επιστημονικό συνέδριο.

Με τη μελέτη του καθηγητή συμφωνεί και η γνωστή αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή, η οποία είχε διευθύνει τις ανασκαφές στην όαση της Σίουα και υποστήριζε πως εκεί βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αλλοι αρχαιολόγοι ωστόσο διαφωνούν, όπως ενδεικτικά η διακεκριμένη αρχαιολόγος, βοηθός του Μανόλη Ανδρόνικου στην ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου στη Βεργίνα, Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία επικαλείται στοιχεία πως η Ολυμπιάδα δεν ετάφη καν.

Η κυρία Κοτταρίδη μιλώντας σε σάιτ για το επιχείρημα του κ. Μπίντα αναφέρθηκε σε στοιχεία που άντλησε από τις σημειώσεις του σπουδαίου ιστορικού Charles Edson. «Ο Edson είναι εκείνος που αναφέρει πως η Ολυμπιάδα δεν θάφτηκε αλλά το πτώμα της πετάχτηκε και πως στη συνέχεια φτιάχτηκε στην Πύδνα ένα ιερό ως εξιλέωση, όχι όμως τάφος» τονίζει, ενώ εκτιμά με βεβαιότητα πως «αν την έθαβαν, θα την έφερναν στις Αιγές, όπως όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας».

Οπως είχε αναφέρει πριν από λίγες μέρες το pontosnews.gr, που πρώτο παρουσίασε το θέμα, ο καθηγητής από τον Δεκέμβριο του 2019 έως σήμερα προσπαθεί να πείσει τις αρμόδιες Αρχές του πολιτισμού να τον δεχτούν προκειμένου να τους παρουσιάσει τα στοιχεία που έχει, όμως, όπως γράφει η ιστοσελίδα, βρίσκει κλειστές πόρτες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This