Αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες ξένες ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα!

Must Read

Ένα σκηνικό γεμάτο ρομαντισμό και περιπέτεια. Η Ελλάδα έχει μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης, ήδη από την εποχή του Οδυσσέα. Παρακάτω θα βρείτε τις καλύτερες ταξιδιωτικές ταινίες που γυρίστηκαν στα ελληνικά νησιά, από την κοσμοπολίτικη Μύκονο μέχρι τη μαγευτική και καταπράσινη Σκόπελο.

  • Από την Πασχαλιά Πυρένη

Boy on a Dolphin (1957)

Μια πρώιμη ελληνική γιορτή για το Χόλιγουντ, αυτή είναι μια πραγματική σύμπραξη μεταξύ της ομορφιάς της Ύδρας και αυτής της Σοφίας Λόρεν, στον πρώτο της αγγλόφωνο ρόλο. Παίζει τη Φαίδρα, μια δύτρια σφουγγαριών που ανακαλύπτει ένα άγαλμα που δίνει την ταινία το όνομά, και σύρεται στον κόσμο των μεγάλων εμπόρων αντικών.

Οι σκηνές γυρίστηκαν στη Ρόδο, τη Μύκονο και τη Δήλο, αλλά οι περισσότεροι ήταν μαγεμένοι από την Ύδρα: ο ανεμόμυλος στον οποίο ζει η Φαίδρα είναι ακόμα εκεί, δυτικά του λιμανιού, και έκτοτε ενώθηκε με ένα άγαλμα που τιμά τη μαγνητοσκόπηση. Το νησί εμφανίζεται επίσης στη «Φαίδρα» του 1962, με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη, στη συνέχεια της πρωτοποριακής της επιτυχίας, «Never on Sunday».

The Guns of Navarone (1961)

Αυτή η αγαπημένη πολεμική περιπέτεια έχει ως πρωταγωνιστές τον Gregory Peck, τον David Niven και τον Anthony Quinn, οι οποίοι αναλαμβάνουν μια ζωτική αποστολή με στόχο την εξουδετέρωση ενός ναζιστικού οχυρού με πανίσχυρα κανόνια, σε ένα «φανταστικό» ελληνικό νησί. Στην πραγματικότητα, είναι η Ρόδος που παρέχει τη μεγάλη ποικιλία τοποθεσιών, ξεκινώντας από την προσγείωση στο Λιμάνι Μανδράκι.

Η Λίνδος στα ανατολικά παρέχει το Ναό της Αθηνάς Λυδίας, όπου οι ήρωές μας συναντιούνται με την αντίσταση, καθώς και το χωριό όπου γίνεται ο γάμος, ενώ το φρούριο είναι το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου, το γοτθικό κάστρο του 14ου αιώνα στα βορειοανατολικά του νησιού, κοντά στο λιμάνι της Ρόδου, όπου κάνουν την τελική τους απόδραση.

Ο Niven επέστρεψε για την κατώτερη «Απόδραση» του 1979 στην Αθηνά, μια άλλη περιπέτεια πολέμου με τον Roger Moore, που έκανε επίσης χρήση της Λίνδου, ενώ στον Quinn άρεσε τόσο πολύ το νησί που αγόρασε έναν κόλπο που εξακολουθεί να φέρει το όνομά του, ενώ έκανε καριέρα το να παίζει Έλληνες.

Zorba the Greek (1964)

Ακολουθώντας το «The Guns of Navarone», ο Anthony Quinn μετακόμισε στην Κρήτη για έναν από τους καθοριστικούς ρόλους της ζωής του. Ο απατεώνας Έλληνας γκουρού του γνωρίζει τον κληρονόμο του Alan Bates μετά από μια τυχαία συνάντηση και τον ακολουθεί στο νησί. Η ταινία γυρίστηκε γύρω από τα Χανιά, στη βορειοδυτική ακτή, και βλέπουμε την πόλη, το λιμάνι και τον γραφικό φάρο της.

Με κατεύθυνση ανατολικά προς την κοινότητα Κόκκινο Χωριό, βλέπουμε τους συναδέλφους του Quinn και την Ειρήνη Παπά, η οποία υποδύεται μια χήρα που ψάχνει να βρει το ξενοδοχείο της Madame Hortense όπου μένουν. Ακριβώς στα βόρεια βρίσκεται η πιο διάσημη τοποθεσία της ταινίας, η παραλία Σταυρός, όπου ο Ζορμπάς οδηγεί τον Βασίλη σε έναν από τους πιο διάσημους παραδοσιακούς χορούς στην άμμο.

For Your Eyes Only (1981)

Την περίοδο όπου τον James Bond υποδυόταν ο Roger Moore, οι παραγωγοί γοητεύτηκαν από την Κέρκυρα και την επέλεξαν για γυρίσματα. Στο ξεκίνημα βλέπουμε το νησί από το αεροπλάνο, ενώ στη συνέχεια υπάρχουν διάφορες σκηνές διάσπαρτα γύρω από το νησί. Στην πόλη της Κέρκυρας, ο Moore και η συμπρωταγωνίστριά του, Carole Bouquet, περπατούν πέρα από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία έχει το ψηλότερο κωδωνοστάσιο στα Επτάνησα και στη συνέχεια προχωρούν στο Παλιό Φρούριο στα ανατολικά, που χρονολογείται από την Ενετική εποχή του 15ου αιώνα.

Το καζίνο είναι το Αχίλλειο στο Γαστούρι, βίλα του 19ου αιώνα που ανήκε κάποτε  στην Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας και στον Kaiser Wilhelm II, ενώ ο Μποντ κάνει το ραντεβού του με τον Q στο χωριό όπου χτίστηκε ειδικά για τις ανάγκες της ταινίας βόρεια της Πόλης της Κέρκυρας. Όσον αφορά στην αξιομνημόνευτη καταδίωξη, με τον Μποντ να οδηγεί ένα Citroen 2CV, ξεκινά στο χωριό Πάγοι, στα βορειοδυτικά του νησιού.

Shirley Valentine (1989)

Η Μύκονος έχει μια εντυπωσιακή λίστα με credits ταινιών. Υπάρχει ο επίλογος στο «The Bourne Identity» (2002), όπου ο Matt Damon βρίσκει μια «αίσθηση κλεισίματος» σε ένα περίπτερο ενοικίασης σκούτερ κάτω από τους ανεμόμυλους τη)ς Μικρής Βενετίας, στη δυτική ακτή του νησιού. Υπάρχει ο Ωνάσης του Anthony Quinn στο «The Greek Tycoon» (1978), ενώ το 2019 στην «Απληστία» ο δισεκατομμυριούχος Richard McCreadie (Steve Coogan) καταφθάνει στο νησί των ανέμων για τους υπέρλαμπρους εορτασμούς των 60ων γενεθλίων του.

Η πιο φημισμένη «μυκονιάτικη» ξενόγλωσση ταινία, όμως, είναι αυτή που αφηγείται την ιστορία της Shirley Valentine (Pauline Collins), της νοικοκυράς από το Λίβερπουλ που κατέληξε στον Άγιο Ιωάννη, στη νοτιοδυτική γωνία της Μυκόνου. Το εστιατόριο shoreside που διευθύνεται από τον Κώστα (Tom Conti) ονομάζεται τώρα Hippie Fish. Το ξενοδοχείο της, «Ο μανούλας», είναι ακόμα εκεί, ακριβώς πάνω στο δρόμο. Και, όπως και πριν από 35 ολόκληρα χρόνια, τα ηλιοβασιλέματα στην παραλία μπορούν ακόμη να σας δελεάσουν να… χάσετε αυτή την πτήση της επιστροφής.

The Big Blue (1988)

Η περιπέτεια βαθέων υδάτων του Luc Besson δεν αναδεικνύει μόνο την υποβρύχια δράση, καθώς υπάρχει απαράμιλλη ομορφιά και πάνω από την επιφάνεια του νερού. Οι αντίπαλοι ελεύθερης κατάδυσης Jacques (Jean-Marc Barr) και Enzo (Jean Reno) ταξιδεύουν ευρέως, στη Γαλλία, την Ιταλία και το Περού, αλλά οι βασικές τοποθεσίες και σε αυτή τη ταινία είναι ελληνικές.

Ο Ζακ μεγαλώνει στην Ίο, στο Μαγγανάρι στα ανατολικά, και βλέπουμε σε πολλές σκηνές την Αμοργό, στα νοτιοανατολικά της Νάξου στις Κυκλάδες. Υπάρχει η ασβεστωμένη πόλη της χώρας και το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας που χτίστηκε στον γκρεμό τον 11ο αιώνα, η παραλία της Αγίας Άννας και το ναυάγιο της Ολυμπίας έξω από τον Κόλπο του Λιβερίου, όπου ο Enzo πραγματοποιεί διάσωση. Όπως τότε, το νησί είναι σχετικά ανεξερεύνητο και αισθάνεται σαν να υπάρχει στη δική του ζώνη ώρας.

Captain Corelli’s Mandolin (2001)

Αν αυτή η προσαρμογή του βιβλίου του Louis de Bernière ήταν λίγο «της πλάκας», σίγουρα δεν αποτελεί σφάλμα της τοποθεσίας, της Κεφαλονιάς. Δυστυχώς, χρειάστηκε μεγάλη επιδεξιότητα για την ανασύσταση της πρωτεύουσας του νησιού, του Αργοστολίου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς καταστράφηκε από τον σεισμό του 1953, όπως και ολόκληρο το νησί. Η παραγωγή επίλεξε τη Σάμη, στα ανατολικά του νησιού, διαμορφώνοντας τα σκηνικά γύρω από υπάρχοντα κτίρια, όπως το ξενοδοχείο Κάστρο και δημιουργώντας το χωριό όπου ζει ο Δρ. Γιάννης (John Hurt) κοντά στη Διχαλία.

Η θρησκευτική παρέλαση που ξεκινά και τελειώνει την ταινία, ενώ λαμβάνει χώρα στη Μονή Αγίου Γερασίμου, στην πραγματικότητα γυρίστηκε στους Άγιους Φανέντες, κοντά στη Σάμη, ενώ το στρατόπεδο στήθηκε κοντά στην Παραλία Αντίσαμος. Η παραλία όπου τραυματίζεται σε έκρηξη ο Corelli (Nicolas Cage) είναι ο Μύρτος, στα βορειοδυτικά του νησιού.

  • Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο mensarena.gr.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This