Πέθανε η σπουδαία στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή

Θα τη θυμόμαστε πάντα (και) για τους στίχους των τραγουδιών της θρυλικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη».

Must Read

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή η Μαριανίνα Κριεζή, η καταξιωμένη στιχουργός και ραδιοφωνική παραγωγός που, μεταξύ πολλών άλλων, υπέγραψε τους στίχους των τραγουδιών της θρυλικής παιδικής ραδιοφωνικής σειράς «Εδώ Λιλιπούπολη».

Τη θλιβερή είδηση του θανάτου της Μαριανίνας Κριεζή έκανε γνωστή μέσα από ανάρτησή της στο Facebook η δημοφιλής τραγουδίστρια Ελένη Δήμου, αδελφική φίλη της σπουδαίας στιχουργού.

«Αγαπημένη μου που πας? Γιατί έφυγες? Μας πάγωσες το χαμόγελο Ήσουν πολύ πολύ σπουδαία. Εγώ πόσο σε ευχαριστώ για τα σπουδαία λόγια που έβαλες στο ρεπερτόριο μου στο έλεγα συνέχεια. Το φωνάζω σε και όσους ακούνε. Ήσουν είσαι και θα είσαι πάντα η σπουδαία ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΚΡΙΕΖΗ. Καλό ταξίδι ψυχή μου», έγραψε η Ελένη Δήμου, ραγίζοντας καρδιές με το μήνυμά της.

Η Μαριανίνα Κριεζή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Η καταγωγή της ήταν από την Ύδρα και μεγάλωσε στο Ψυχικό. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών, χωρίς να πάρει πτυχίο και Διακοσμητική – Σκηνογραφία στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ολοκλήρωσε τις διετείς σπουδές της.

Το 1969 πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει σχέδιο υφάσματος, επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε ως γραφίστρια και την άνοιξη του 1977 άρχισε να συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα όταν διευθυντής ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις.

Εκεί έγραψε τους στίχους όλων των τραγουδιών της ραδιοφωνικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη», ενώ συμμετείχε και στα κείμενα, ιδίως ως συγγραφικό δίδυμο με την ηθοποιό Άννα Παναγιωτοπούλου. Συνέπραξε επίσης, ως κειμενογράφος, σε επιθεωρήσεις της «Ελεύθερης Σκηνής».

Ως στιχουργός συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους Αρλέτα, Ελένη Δήμου, Στράτο Διονυσίου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Σαβίνα Γιαννάτου, Μιχάλη Μπαζάκα, Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Μιχάλη Χατζηγιάννη, ενώ στίχους της έχουν μελοποιήσει συνθέτες όπως οι Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Νίκος Χριστοδούλου, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σπανός, Δήμητρα Γαλάνη, Μιχάλης Καπούλας, Ευσταθία, Τάκης Μουσαφίρης, Διονύσης Τσακνής, κ.ά.

Ως παραγωγός στην ΕΡΑ παρουσίασε διάφορες εκπομπές, όπως την φιλοζωική «Μου το’ πε ένα πουλάκι», τη νυχτερινή «Το νυχτικό του πύργου», καθως και την εκπομπή «Αύριο όλα θα είναι καλύτερα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This