O συνθέτης Χρήστος Χατζής «επιστρέφει» στην Ελλάδα

Must Read

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος συνθέτης και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο Χρήστος Χατζής επιλέγει στο ζενίθ της καριέρας του να δωρίσει το αρχείο του στη Μουσική Βιβλιοθήκη, πραγματοποιώντας μια συμβολική κίνηση «επιστροφής» στα πάτρια εδάφη.

Παράλληλα, με τη δωρεά αυτή της πλήρους συνθετικής παραγωγής του ο συνθέτης αναγνωρίζει την προσφορά της Μουσικής Βιβλιοθήκης στην μουσική εκπαίδευση και την έρευνα, καθώς και τον ρόλο της στη διάσωση και την ανάδειξη του μουσικού πολιτισμού. Η Βιβλιοθήκη με τη σειρά της δεσμεύεται για την άμεση διάθεση του αρχείου του Χρήστου Χατζή για έρευνα, όπως έχει μέχρι σήμερα κάνει με τα 47 αρχεία συνθετών, καλλιτεχνών και δασκάλων που αριθμεί η συλλογή της.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» διοργανώνει σήμερα (7 μ.μ.) στον Πολυχώρο της στο Μέγαρο Μουσικής, υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα, εκδήλωση αφιερωμένη στον Χρήστο Χατζή, ο οποίος θα συστήσει στο κοινό τον Καναδοπολωνό συνθέτη Norbert Palej, επίσης καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Τορόντο. Οι δύο συνθέτες θα μιλήσουν για τη μουσική τους και θα ακολουθήσει μουσικό μέρος με δύο νέα έργα τους για βιμπράφωνο, τα οποία θα ερμηνεύσει σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα η διακεκριμένη βιμπραφωνίστα Beverley Johnston. Το έργο του Χατζή έχει τον τίτλο «Eris» («Ερις») και έχει γραφεί για βιμπράφωνο και playback audio, ενώ το έργο τού Palej για σόλο βιμπράφωνο τιτλοφορείται ως «Ser Con Él».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των 80 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Καναδά. Θα προλογίσει ο πρέσβης Mark Allen, ενώ παρών θα είναι και ο επίτιμος πρόξενος του Καναδά στη Θεσσαλονίκη Παντελής Πετμεζάς. Είσοδος ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης (https://www.eventbrite.com/e/297898300837).

Αύριο (8.30 μ.μ.) η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα ερμηνεύσει στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» (210 7282333) το έργο «Εαρινή Ισημερία, κοντσέρτο για μαρίμπα και ορχήστρα» του Χρήστου Χατζή, παραγγελία της ΚΟΑ για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης, σολίστ ο Θεόδωρος Μιλκόβ (μαρίμπα). Θα προηγηθεί (7.30 μ.μ.) δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων.

Ο Χρήστος Χατζής γεννήθηκε το 1953 στον Βόλο, όπου άρχισε μαθήματα μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο. Συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1982 μετανάστευσε στον Καναδά. Σήμερα ζει με την οικογένειά του στο Τορόντο. Θεωρείται ένας εκ των σημαντικότερων συγχρόνων συνθετών διεθνώς, ειδικώς στον χώρο των κρουστών οργάνων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This