«Νύχτες Πρεμιέρας»: Η νέα ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε και… ακόμη 149 λόγοι για να ανακαλύψετε την 29η διοργάνωση

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου με Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023 στους κινηματογράφους ΙΝΤΕΑΛ, ΔΑΝΑΟΣ Ι & ΙΙ, ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Must Read

Ένα μόλις χρόνο πριν κλείσει τα 30, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» επιστρέφει για ένα ακόμη φθινόπωρο, αποφασισμένο να γεμίσει της ημέρες και τις νύχτες μας όμορφες κινηματογραφικές -και όχι μόνο- εικόνες μέσα από 150 συνολικά ταινίες και ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις, αλλά και προσκαλώντας μας σε οκτώ μοναδικά πάρτυ!

Τρία διαγωνιστικά τμήματα (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους) με ταινίες που αξίζει να ανακαλύψετε, το αφιέρωμα – έκπληξη στο θρυλικό Scala Cinema του Λονδίνου, απίθανα μουσικά ντοκιμαντέρ και ειδικές προβολές, πλήθος επίσημων καλεσμένων, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες ταινιών που θα προβληθούν μέσα στη σεζόν και, φυσικά, ορισμένες από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς από τα μεγαλύτερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ του πλανήτη μέσα σε 12+1 ημέρες και… Νύχτες.

Το… βαρύ πυροβολικό του φετινού φεστιβάλ δεν είναι άλλο από την εξαιρετική νέα εποποιία του Μάρτιν Σκορσέζε «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού», με πρωταγωνιστές του -για μια ακόμη φορά- τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ίσως η πλέον πολυαναμενόμενη ταινία της χρονιάς που διανύουμε, η οποία και θα προβληθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ιντεάλ.

Οι φετινές «Νύχτες», όμως, φιλοξενούν στο πρόγραμμά τους και τη μεγάλη επιστροφή του Ιάπωνα Χάγιαο Μιγιαζάκι, του ζωντανού θρύλου του animation και του manga, ο οποίος, ευτυχώς για μας, επέστρεψε από τη… συνταξιοδότηση με μία από τις κορυφαίες δημιουργίες της καριέρας του, την ταινία κινουμένων σχεδίων «Το Αγόρι και ο Ερωδιός», η οποία και θα αποτελέσει την ταινία λήξης του 29ου φεστιβάλ, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

https://youtu.be/9NDSjS8IYqs?si=Mvz9yBWJs5_sSJbT

Η αυλαία του φετινού φεστιβάλ, όμως, ανεβαίνει την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στο Παλλάς, όπου για πρώτη φορά θα προβληθούν όχι μία αλλά δύο ταινίες back-to-back, και πιο συγκεκριμένα η ημίωρη νέα δουλειά του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Strange Way of Life» με πρωταγωνιστές τους Πέδρο Πασκάλ και Ίθαν Χοκ, η οποία και αποθεώθηκε στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, ακολουθούμενη από το θαυμάσιο «Περασμένες Ζωές» της Σελίν Σονγκ, μια συγκινητική ταινία που συγκέντρωσε ενθουσιώδεις κριτικές και αναμένεται να βρεθεί υποψήφια ακόμη και για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας!

Διεθνές Διαγωνιστικό

Δεκάξι ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο φιλοξενούνται φέτος στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, οι οποίες και θα διεκδικήσουν τα τέσσερα μεγάλα βραβεία του -Χρυσή Αθηνά, Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών, Βραβείο Σεναρίου και Βραβείο Κοινού Fischer- παρουσιάζοντας συναρπαστικές ιστορίες για την οικογένεια, τον έρωτα, την ταυτότητα, την φιλία και την ελευθερία, τρυφερές εξερευνήσεις στην παιδική και την ενήλικη ζωή, οξυδερκείς καταδύσεις σε επίκαιρα ζητήματα, καθώς και συγκινητικά ανθρώπινα πορτρέτα μέσα από την ξεχωριστή ματιά νέων και άξια ανερχόμενων κινηματογραφικών φωνών.

Ανάμεσά τους σίγουρα ξεχωρίζουν το βρετανικό «How to Have Sex» της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ, το οποίο και απέσπασε βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο Φεστιβάλ Καννών, το -επίσης βρετανικό- «Μην Πετάξεις Τίποτα» της Λούνα Κάρμουν, το οποίο τιμήθηκε με τέσσερα συνολικά βραβεία στο πρόσφατο Φεστιβάλ
Βενετίας, η ταινία-έκπληξη του επίσημου διαγωνιστικού της Βενετίας «Universal Theory» του Γερμανού Τιμ Κρέγκερ, η οποία συνδυάζει υποδειγματικά στοιχεία από ταινίες του Τρίερ, του Αρονόφσκι και του Χίτσκοκ, καθώς και το λιθουανικό «Σε Αργή Κίνηση», το οποίο απέσπασε το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

  • Δείτε εδώ αναλυτικά τις 16 ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού.

Ελληνικές Μικρές Ιστορίες

Ένα από τα πλέον αγαπημένα δημοφιλή και δυναμικά τμήματα του φεστιβάλ, φέτος περιλαμβάνει 47 ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες και επιλέχθηκαν… μετά κόπων και βασάνων από τις συνολικά 308 που κατατέθηκαν από τους δημιουργούς τους, αποτελώντας την «αφρόκρεμα» του νέου δυναμικού ελληνικού σινεμά. Ταινίες ποικίλων ειδών που παρουσιάζουν μια δημιουργική ματιά – σχόλιο στην επικαιρότητα, διαθέτοντας έντονο κοινωνικό προβληματισμό, ξεχωριστές ερμηνείες και διορατικά βλέμματα στην πραγματικότητα, κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη διαπρέψει σε κινηματογραφικά φεστιβάλ του εξωτερικού όπως οι Κάννες, το Κλερμόν Φεράντ και το Λοκάρνο.

  • Δείτε εδώ αναλυτικά τις 47 ταινίες του διαγωνιστικού ταινιών μικρού μήκους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα 11 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που συνθέτουν το πρόγραμμα του αντίστοιχου Διεθνούς Διαγωνιστικού, τα οποία και θα διεκδικήσουν την ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ. Ταινίες τεκμηρίωσης από κάθε γωνιά του πλανήτη, οι οποίες συγκεντρώνουν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, δοσμένα πάντα με την κατάλληλη δόση καλλιτεχνίας ούτως ώστε να ενημερώνουν και ταυτόχρονα να ψυχαγωγούν τους θεατές.

Ταινίες όπως το ιδιαίτερα σκληρό «20 Μέρες στη Μαριούπολη», το οποίο απέσπασε βραβείο Κοινού στο φεστιβάλ του Σάντανς και περιγράφει τις εμπειρίες μιας ομάδας δημοσιογράφων του Associated Press που βρέθηκαν παγιδευμένοι στη Μαριούπολη, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, αλλά και το χιλιανό «Αιώνια Μνήμη», μια αβίαστα συγκινητική ιστορία αγάπης με θέμα την άνοια, το οποίο και θεωρείται ένα από τα φαβορί για την πεντάδα των φετινών υποψήφιων για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

  • Δείτε εδώ αναλυτικά τις 11 ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού ντοκιμαντέρ.

14 (άγριες) νύχτες στο SCALA Cinema

Για κάτι παραπάνω από μια δεκαετία το λονδρέζικο «Scala» στάθηκε η πιο εκλεκτική art house αίθουσα της Αγγλίας. Εντός της απέκτησαν την κινηματογραφική τους παιδεία σκηνοθέτες όπως ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο Μάρτιν ΜακΝτόνα, ο Πίτερ Στρίκλαντ, ο Μπεν Γουίτλεϊ, η Μέρι Χάρον, κ.ά., με τον πρώτο να εξακολουθεί να κουβαλά στο πορτοφόλι του την ετήσια κάρτα μέλους που είχε βγάλει ώστε να επισκέπτεται την αίθουσα όσο το δυνατόν συχνότερα, την οποία και επιδεικνύει με την πρώτη ευκαιρία!

Στο πλαίσιο του μοναδικού αυτού αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες: «Οι Διχασμένοι» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, «Ms. 45» του Έιμπελ Φεράρα, «Το Άγγιγμα του Ζεν» του Κινγκ Χου, «Αίμα και Μαύρη Δαντέλα» του Μάριο Μπάβα, «Οι Μαχητές» του Γουόλτερ Χιλ, «Variety» της Μπέτι Γκόρντον, «Ο Ένοικος» του Ρόμαν Πολάνσκι, «Ταξί για τα Αποχωρητήρια» του Φρανκ Ρίπλοου, «Thundercrack» του Κερτ Μακ Ντάουελ, «Η Κραυγή που Σκοτώνει» του Γέρζι Σκολιμόφσκι, «Φίλησέ με Θανάσιμα» του Ρόμπερτ Όλντριτζ, «Ανήθικες Ιστορίες» του Βαλέριαν Μπόροβτζικ και «Out of the Blue» του Ντένις Χόπερ.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί και η πρεμιέρα του απολαυστικού ντοκιμαντέρ – αφιερώματος στη θρυλική αυτή αίθουσα, με τίτλο «Μια Νύχτα στο Σκάλα», παρουσία της συγγραφέα και σκηνοθέτιδας Τζέιν Τζάιλς, η οποία υπήρξε υπεύθυνη προγράμματος στο «Scala», και του συν-σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, Αλι Κάτερολ.

  • Δείτε εδώ αναλυτικά τις 14 ταινίες του αφιερώματος στον cult κινηματογράφο «Scala».

Νύχτες Πρεμιέρας… στην κυριολεξία

Ένας από τους βασικούς λόγους που επισκέπτονται οι κινηματογραφόφιλοι το φεστιβάλ, είναι για να δουν «πρώτοι απ’ όλους» μερικές από τις πλέον πολυαναμενόμενες ταινίες της σεζόν, κάποιες από τις οποίες αναμένετεται να φτάσουν μέχρι και τα Όσκαρ.

Όπως, για παράδειγμα, το αριστουργηματικό «Άγνωστοι Μεταξύ μας» του Άντριου Χέιγκ με τους Πολ Μέσκαλ και Άντριου Σκοτ, το «May December» του αγαπημένου του φεστιβάλ Τοντ Χέινς, το «Θηρίο» του Μπερτράν Μπονελό, το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Βενετίας (και… μίνι σκάνδαλο στη χώρα του, Πολωνία) «Πράσινα Σύνορα» της Ανιέσκα Χόλαντ, το βραβευμένο στις Κάννες «Ξερά Χόρτα» του Νούρι Μπιλγκέ Τζεϊλάν, το βραβευμένο στη Βενετία «Πρισίλα» της Σοφία Κόπολα, το «Dream Scenario» του Κρίστοφερ Μπόργκλι με τον Νίκολας Κέιτζ σε μεγάλα κέφια, το βραβευμένο στη Βενετία «Memory» του Μισέλ Φράνκο με τους εκπληκτικούς Τζέσικα Τσαστέιν και Πίτερ Σάρσγκαρντ, το «Περασμένο Καλοκαίρι» της Κατρίν Μπρεγιά, το «Κόκκινο Νησί» του Ρομπέν Καμπιγιό, το «The Royal Hotel» της Κίτι Γκριν και το «The Teachers’ Lounge» του Ιλκέρ Σατάκ, το οποίο και αναμένεται να βρίσκεται στην τελική πεντάδα του Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

  • Δείτε εδώ αναλυτικά τις 33 συνολικά ταινίες που θα προβληθούν σε πρεμιέρα.

Στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας, όμως, θα υπάρχει και ένα μίνι αφιέρωμα στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του στούντιο της Disney, όπου, μεταξύ άλλων, θα προβληθεί και η θρυλική «Φαντασία», ενώ στο πλαίσιο των ειδικών προβολών του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και η επετειακή προβολή του αριστουργηματικού  «Στιγμιότυπα» του Ρόμπερτ Όλτμαν, με το ασυναγώνιστο all-star καστ για τα 30 χρόνια από την ημερομηνία της πρώτης κυκλοφορίας της στις αμερικανικές αίθουσες.

  • Κατεβάστε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ.
  • Βρείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες για τις Κάρτες Διαρκείας και τα εισιτήρια για όλες τις προβολές του φεστιβάλ.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες γενικά για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» συντονιστείτε στα sites των aiff.gr και cinemagazine.gr και στις σελίδες του φεστιβάλ στα social media: Facebook AIFF, AIFF Instagram, Cinemagazine Instagram και Twitter.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This