Τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος και τις πανάρχαιες αξίες πάνω στις οποίες βασίστηκε το έθνος μας επιθυμεί να φέρει στη σύγχρονη εποχή, κάνοντάς τες κτήμα της νέας γενιάς, το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» μέσα από τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στην εναρκτήρια εκδήλωση των εορτασμών στις 16 Οκτωβρίου, στο Ζάππειο, ο εορτασμός «πρέπει να μιλήσει στη σύγχρονη εποχή.
Με σύγχρονους όρους για τις πανάρχαιες αξίες, που όμως είναι οι μόνες που μπορούν να εγγυηθούν το μέλλον της Δημοκρατίας, που είναι ευθύνη όλων μας». Στο πλαίσιο των εορτασμών θα γίνουν δράσεις σε σχολεία όλης της χώρας, με σκοπό οι μαθητές και οι μαθήτριες να αναλύσουν τα ιστορικά γεγονότα, να εμπνευστούν από τους συμβολισμούς τους και να ενδυναμώσουν την εθνική τους συνείδηση.
Χωρίς να έχει γίνει γνωστό το ακριβές πρόγραμμα των δράσεων, θα περιλαμβάνουν μια σειρά από ακαδημαϊκές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα, για το φετινό σχολικό έτος το ίδρυμα θα πραγματοποιήσει διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού με θέμα τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τις ιστορικές μάχες, οι μαθητές Γυμνασίου θα διαγωνιστούν σε έκθεση ιδεών με το ίδιο θέμα, ενώ οι μαθητές Λυκείου θα πραγματοποιήσουν μαθητικές παραστάσεις της τραγωδίας «Πέρσες» του Αισχύλου, η οποία πραγματεύεται την οδύνη των Περσών, όταν πληροφορούνται την ήττα τους στη Σαλαμίνα.
Επίσης, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη θέλει μέσα από τις εκδηλώσεις να προωθήσει τον διάλογο με αφορμή τα ιστορικά γεγονότα, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα το σήμερα και να οικοδομηθεί ένα καλύτερο αύριο.
Δείτε επίσης: Τι είχες… Γιάννα, τι είχα πάντα: Η Αγγελοπούλου «έντυσε» την αλαζονεία της με σεμνότητα
Η Γιάννα και τα χάπενινγκ
Τη στιγμή που οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τα ιστορικά γεγονότα στις Θερμοπύλες και στη Σαλαμίνα στοχεύουν να αφήσουν μια εθνική σφραγίδα, η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, από την πλευρά της, βλέπει με διαφορετικό μάτι την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συγκεκριμένα ως ακόμη ένα χάπενινγκ, στο οποίο θέλει να προσκαλέσει ακόμη και Τούρκους καλλιτέχνες, ώστε να υπάρξει, όπως υποστηρίζει, μια πολύπλευρη αντιμετώπιση.
Μάλιστα, φαίνεται πως δεν είναι η μόνη που σκέπτεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, καθώς στην επιτροπή για την επέτειο υπάρχουν πολλοί «οθωμανολάγνοι» που θέλουν να αναθεωρήσουν την Ιστορία, όπως ο Μαρκ Μαζάουερ, τον οποίο η κυρία Αγγελοπούλου επισκέφτηκε πρόσφατα στο Μανχάταν.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία της στη Βουλή, στην παρουσίαση της επιτροπής για το 2021, η κυρία Αγγελοπούλου μίλησε για το αύριο της Ελλάδας χωρίς να κάνει σχεδόν καμία αναφορά στην Ιστορία και στους ήρωες της Επανάστασης.