13.5 C
Athens
8-4-2020

Ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης των οικοδομημάτων στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας ζήτησε η Λίνα Μενδώνη

Κατάρτιση ειδικού προγράμματος συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των οικοδομημάτων της ρωμαϊκής περιόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας την περασμένη Πέμπτη, συνοδευομένη από κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και από την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ.

Πρόκειται για έξι κτίρια, τα τέσσερα εκ των οποίων σώζονται στο σύνολο σχεδόν της ανωδομής τους: το Οκτάγωνο -οι λεγόμενες Θέρμες του Νέρωνος-, η Λέσχη των Αθλητών, οι Θέρμες του Λεωνιδαίου, οι Θέρμες του Κλαδέου, οι Νότιες Θέρμες και η Παλαιοχριστιανική Βασιλική.

Η ανάδειξή τους, πέρα από την προστασία των μνημείων αυτών καθαυτών, θα προσδώσει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εικόνα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, ενώ θα ενισχύσει σημαντικά τον χρόνο παραμονής των επισκεπτών στον χώρο, καθώς σήμερα οι περισσότεροι επισκέπτες περιορίζουν την περιήγησή τους στην έκταση που είχε το Ιερό στη φάση της κλασικής αρχαιότητος.

Επίσης, θα προσφέρει στον επισκέπτη μια πληρέστερη εμπειρία του χώρου και των διαφορετικών χρονικών περιόδων, όπως αποτυπώνονται και τεκμαίρονται στα μνημεία της Ολυμπίας.

Μέτρα

Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ληφθούν τα αναγκαία άμεσα σωστικά μέτρα για το σύνολο των κτιρίων, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάστασή τους. Η υπουργός προγραμμάτισε τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων παραγόντων τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα μελετών για τη συντήρηση, την αναστήλωση και την ανάδειξη των συγκεκριμένων οικοδομημάτων.

Όπως τόνισε η κυρία Μενδώνη, το υπουργείο θα καλύψει τα τρία πρώτα χρόνια του προγράμματος από πόρους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ. Φορείς υλοποίησης του προγράμματος θα είναι οι υπηρεσίες του υπουργείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Επιπλέον των ρωμαϊκών η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων έλαβε οδηγίες να εκπονήσει κατά προτεραιότητα συμπληρωματική μελέτη για την αντιμετώπιση ολισθήσεων περιορισμένης έκτασης στον Κρόνιο Λόφο.

Υπενθυμίζεται ότι με την ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής ΕλλάδοςΕΣΠΑ 2014-2020, εντός του έτους ξεκινάει το πρόγραμμα της β΄ φάσης αποκάλυψης της στοάς του Γυμνασίου των Ολυμπιακών Αγώνων.

Επιπλέον, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, τον πρόεδρο του ΤΑΠΑ Παναγιώτη Νταή και στελέχη και των δύο φορέων, κατά την οποία ρυθμίστηκαν θέματα που αφορούν την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

«Συγκεκριμένα, η χωροθέτηση του νέου πωλητηρίου στη σημερινή είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, η χρήση του παλαιού αναψυκτηρίου ως ιατρείου και χώρου φιλοξενίας των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού -με τον οποίο το υπουργείο Πολιτισμού έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία για την κάλυψη των δέκα μεγαλύτερων σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικών χώρων-, καθώς και η λειτουργία νέου αναψυκτηρίου στο πρώην κτίριο του ΟΠΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία επιλογής αναδόχου για τη μίσθωση του αναψυκτηρίου -έχει κατατεθεί διψήφιος αριθμός προσφορών- είναι σε εξέλιξη από το ΤΑΠΑ» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Δείτε επίσης: Τάνια Τρύπη: «Θα δικαιωθούν οι παππούδες μας και ολόκληρες γενιές που εξοντώθηκαν»

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άλλοι 936 νεκροί στην Βρετανία από τον κορωνοϊό – Ξεπέρασαν τους 7.000 στο σύνολο

Τους 7.095 έφτασαν οι νεκροί στη Βρετανία από τον κορωνοϊό, καθώς άλλοι 936 ασθενείς έφυγαν από τη ζωή το τελευταίο 24ωρο. Επιπλέον, τα κρούσματα...

Νέο πρόγραμμα αλληλεγγύης και ανάπτυξης για την Αυτοδιοίκηση ανακοινώνει το ΥΠΕΣ

Το Υπουργείο Εσωτερικών, που, σε στενή συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, δημιουργεί και το...

Ο Andrea Bocelli θα τραγουδήσει ζωντανά στο άδειο Duomo (video)

Φέτος ζούμε ένα διαφορετικό Πάσχα με εκατομμύρια ανθρώπους να προσεύχονται από τα σπίτια τους να μπει σύντομα ένα τέλος στην φονική πανδημία που πλήττει...

«Ύμνοι» και αποθεωτικά σχόλια από Ισπανούς και Al Jazeera για το ελληνικό «θαύμα» κατά της πανδημίας

Για ελληνικό «θαύμα» κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, τα ισπανικά ΜΜΕ και ενημερωτικά sites, πλέκοντας το εγκώμιο της χώρας μας, αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης...

To μήνυμα της Ελεονώρας Μελέτη στις γυναίκες που μένουν σπίτι και κακοποιούνται (video)

To φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας που φαίνεται να εντείνεται όσο αυξάνεται η περίοδος εγκλεισμού, θίγει σε μήνυμά της η δημοσιογράφος Ελεονώρα Μελέτη και καλεί...

Νεκρός ο 16χρονος Αφγανός που μαχαιρώθηκε από ομοεθνή του, στη Μόρια

Στα τραύματά του υπέκυψε 16χρονος Αφγανός, ο οποίος μαχαιρώθηκε τα χαράματα της Τετάρτης από 20χρονο ομοεθνή του, λίγο έξω από τη βόρεια πύλη του...