Η Σαλίνα Γαβαλά εξηγεί πώς το τραγούδι στις μέρες μας, έχασε το «βάρος» του (video)

Must Read

Η εκφραστική Σαλίνα Γαβαλά που έχει ξεχωρίσει με το πολυσχιδές της ταλέντο και την μουσική της παιδεία, με την συμμετοχή της σε θεατρικές παραστάσεις, μιούζικαλ, καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές, μιλά στο newsbreak.gr για την πορεία της και όσα την ανησυχούν στην βιομηχανία της μουσικής.

  • Συνέντευξη στην Πωλίνα Χρήστου

Με μακρά πορεία στην μουσική βιομηχανία, η Σαλίνα ξεχώρισε ως καθηγήτρια φωνητικής στην ομάδα του Γιώργου Θεοφάνους στο Χ-FACTOR, όπου μαζί κέρδισαν και την πρώτη θέση. Στο ενεργητικό της, μετράει μια πορεία αρκετών χρόνων στη μουσική βιομηχανία αλλά και στον χώρο της μουσικής εκπαίδευσης, ενώ πολλές είναι και οι συνεργασίες της με αξιόλογα ονόματα καλλιτεχνών όπως ο Γιώργος Καραδήμος, η Ευρυδίκη, ο Γιώργος Παπαδόπουλος και ο Μάνος Ξυδούς. Πρόσφατα συμμετείχε στην «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Βάλαρης με μια σύγχρονη χροιά, η οποία και θα επιστρέψει στην σκηνή τον Μάιο.

Με αφορμή το νέο σας κομμάτι «Μεγάλη» το οποίο συνθέσατε, γράψατε τους στίχους, ερμηνεύετε, και σκηνοθετήσατε το videoclip, ποιος τομέας της τέχνης θεωρείτε σας εκφράζει λίγο περισσότερο;

Όλοι οι τομείς της τέχνης με εκφράζουν το ίδιο, αφού νιώθω ότι ένας συμπληρώνει τον άλλον. Θεωρώ τον εαυτό μου καλλιτέχνη που εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους και μιλάει πολλές γλώσσες. Μια είναι η μουσική, άλλη το θέατρο και μπορώ έτσι, να επικοινωνήσω με περισσότερους τρόπους και να μεταδώσω το συναίσθημα πιο έντονα.

Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, υπήρξε κάποιο δυνατό έναυσμα που σας οδήγησε στον δρόμο της μουσικής;

Από μικρή έκανα μαθήματα πιάνου και φωνητικής και η μουσική και το θέατρο ήταν τα αγαπημένα μου παιχνίδια Με κέρδισε όμως η μουσική επαγγελματικά, όταν ένιωσα κουρασμένη και απογοητευμένη από τον τρόπο που λειτουργούσαν τα πράγματα στο χώρο της υποκριτικής. Έτσι η μουσική μπήκε στη ζωή μου σαν από μηχανής θεός και μου έδωσε νέους τρόπους να εκφραστώ και καινούργιες αντοχές. Τα τελευταία όμως χρόνια κατάφερα να συμπορεύομαι με τις δυο μου αγάπες, το τραγούδι και το θέατρο και αυτό με κάνει να νιώθω πιο γεμάτη και σίγουρη ότι χαράζω τον δικό μου δρόμο.

Έχετε συνεργαστεί με δυνατά ονόματα στον χώρο και αξιόλογους καλλιτέχνες όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μάνος Ξυδούς, ο Στέφανος Κορκολής, κ.α. υπήρξε κάποιος καλλιτέχνης που ξεχωρίσατε ή σας επηρέασε στην πορεία σας στον χώρο;

Κάθε συνεργασία ήταν μια πολύτιμη εμπειρία. Πιο σημαντική ήταν όμως η απόφαση να αρχίσω να εξερευνώ τις δικές μου δυνάμεις, γράφοντας κείμενα, σκηνοθετώντας , συνθέτοντας. Πάνω απ όλες τις σχέσεις και συνεργασίες ξεχωρίζει η σχέση μας με τον εαυτό μας. Εκεί είναι η δύναμη μας. Αφού νιώσουμε ολοκληρωμένοι τότε και μόνο αποκτούν νόημα οι σχέσεις (καλλιτεχνικές ή προσωπικές).

Τραγουδήσατε σε μια σύγχρονη εκδοχή της «Όμορφης πόλης» μια μοναδική θεατρική-μουσική υπερπαραγωγή αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, πώς αισθάνεστε γι αυτή σας την συμμετοχή και τι αποκομίσατε από αυτή την εξαιρετική συνεργασία καλλιτεχνών;

Ήταν μια συνεργασία ιστορική αφού αναβιώνει μετά από 50 χρόνια και έγινε αφορμή να συναντηθούμε τόσοι πολλοί και σημαντικοί καλλιτέχνες από όλους τους χώρους της τέχνης. Είμαι ευτυχής και ευχαριστώ τον σκηνοθέτη μας Γιώργο Βάλαρη, που είμαι μέρος αυτής της παράστασης και που μου δίνεται η ευκαιρία να ξεδιπλώσω όλα τα εκφραστικά μου μέσα, σαν τραγουδίστρια και σαν ηθοποιός.

Ποια είναι η γνώμη σας για την μουσική βιομηχανία της ελληνικής μουσικής του σήμερα;

Είναι σε αδιέξοδο και όλο αυτό έχει αντίκτυπο στη δημιουργία. Πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες είναι ανενεργοί και άλλοι μεγάλοι δημιουργοί έχουν φύγει από τη ζωή αφήνοντας ένα κενό που δεν φαίνεται να μπορεί να καλύψει κάποιος άλλος. Το τραγούδι έχει χάσει το βάρος του. Έχει γίνει τόσο διαθέσιμο που απαξιώνεται. Τα ραδιόφωνα και οι παραγωγοί έχουν χάσει τη δύναμη τους και γενικά έχουν αλλάξει όλα τα παλιά δεδομένα στον χώρο. Όσο για τις δισκογραφικές εταιρείες κυκλοφορούν περισσότερα απ’όσα μπορούν να διαχειριστούν και είναι κι αυτές έρμαιο της γενικότερης κατάστασης. Δεν ξέρω που θα βγάλει όλο αυτό…

Συνήθως οι καλλιτέχνες είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί με τον εαυτό τους, έχετε αμφισβητήσει ποτέ τις ικανότητες σας;

Αν είμαστε τόσο σίγουροι για τον εαυτό μας τότε νομίζω ότι δεν προχωράμε και δεν βελτιωνόμαστε. Εγώ αισθάνομαι μαθήτρια και εξελίσσομαι καθημερινά. Είμαι πολύ απαιτητική με τον εαυτό μου. Νιώθω όμως ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχω βρει σημαντικές δυνάμεις και ικανότητες σαν δημιουργός και σαν καλλιτέχνης.

Ποια είναι τα επαγγελματικά σας σχέδια για το μέλλον και τι έχουμε να αναμένουμε από εσάς;

Ξανασυναντιόμαστε με τον Γιώργο Καραδήμο και ετοιμάζουμε ένα live με αγαπημένα μας τραγούδια που έχουν γράψει ιστορία ,την Παρασκευή24 Απριλίου στην μουσική σκηνή σφίγγα.  Παράλληλα ολοκληρώνω το νέο μου μουσικοθεατρικό έργο που θα ανέβει την επόμενη σεζόν . Έχει στοιχεία αυτοβελτίωσης δεμένα με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια όπως και τα« ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ» . Αυτό προχωρά ομως και ένα βήμα πιο πέρα .Αν τα «όνειρα» εξέταζαν τη σχέση μας με τον εαυτό μας , το νέο έργο εξετάζει η σχέση μας με τους άλλους. Παράλληλα επιστρέφει και η «όμορφη πόλη» τον Μάη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συνεχίζει με μια καλοκαιρινή περιοδεία σε Κύπρο και Θες/νίκη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This