Το Μπλόκο της Κοκκινιάς, 17 Αυγούστου 1944: Η ναζιστική θηριωδία της Νίκαιας

Must Read

Ξημερώματα της Πέμπτης 17 Αυγούστου 1944 και δεκάδες μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα του Γερμανικού Στρατού μαζί με Γερμανούς και Έλληνες ταγματασφαλίτες εισβάλουν στη Νίκαια στο ύψος του Γ’ Νεκροταφείου και μέσα στη νύχτα αντηχεί το: «Προσοχή- προσοχή! Σας ομιλούν τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άντρες 14 έως 60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης διά έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι εντοπίζονται στα σπίτια τους θα τουφεκίζονται επί τόπου».

Πρόκειται για ένα από τα πιο μαρτυρικά γεγονότα στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα από τους κατακτητές Γερμανούς, με πατριώτες να εκτελούνται στη Μάντρα της Κοκκινιάς από τους Ναζιστές και τους Έλληνες υποτακτικούς τους.

Η Κοκκινιά μετρά τους νεκρούς της, οι οποίοι ξεπερνούν τους 148. Στη Μάντρα του Μπλόκου εκτελέστηκαν εκείνη την ημέρα 72 άντρες -τα ονόματα των οποίων έγιναν εκ των υστέρων γνωστά- και δυο γυναίκες, η Διαμάντω Κουμπάκη και η Αθηνά Μαύρου.

Τι αναφέρει ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ταινία Το Μπλόκο (1965):

https://youtu.be/TeK1WiFWfaQ

«Έτσι επέζησα από το μπλόκο της Κοκκινιάς»

O γλύπτης Κώστας Βαλσάμης (1908 – 2003) περιγράφει τα αιματηρά γεγονότα του μπλόκου της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου 1944.

Πηγή: ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ, Εκπομπή: Νυχτερινός επισκέπτης, Έτος: 1995

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This