Τρίτη 22/6/2021

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς, 17 Αυγούστου 1944: Η ναζιστική θηριωδία της Νίκαιας

Ξημερώματα της Πέμπτης 17 Αυγούστου 1944 και δεκάδες μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα του Γερμανικού Στρατού μαζί με Γερμανούς και Έλληνες ταγματασφαλίτες εισβάλουν στη Νίκαια στο ύψος του Γ’ Νεκροταφείου και μέσα στη νύχτα αντηχεί το: «Προσοχή- προσοχή! Σας ομιλούν τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άντρες 14 έως 60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης διά έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι εντοπίζονται στα σπίτια τους θα τουφεκίζονται επί τόπου».

Πρόκειται για ένα από τα πιο μαρτυρικά γεγονότα στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα από τους κατακτητές Γερμανούς, με πατριώτες να εκτελούνται στη Μάντρα της Κοκκινιάς από τους Ναζιστές και τους Έλληνες υποτακτικούς τους.

Η Κοκκινιά μετρά τους νεκρούς της, οι οποίοι ξεπερνούν τους 148. Στη Μάντρα του Μπλόκου εκτελέστηκαν εκείνη την ημέρα 72 άντρες -τα ονόματα των οποίων έγιναν εκ των υστέρων γνωστά- και δυο γυναίκες, η Διαμάντω Κουμπάκη και η Αθηνά Μαύρου.

Τι αναφέρει ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ταινία Το Μπλόκο (1965):

«Έτσι επέζησα από το μπλόκο της Κοκκινιάς»

O γλύπτης Κώστας Βαλσάμης (1908 – 2003) περιγράφει τα αιματηρά γεγονότα του μπλόκου της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου 1944.

Πηγή: ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ, Εκπομπή: Νυχτερινός επισκέπτης, Έτος: 1995

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ