Παρασκευή 14/5/2021

27 Σεπτεμβρίου 1831: Η δολοφονία Καποδίστρια, η δολοφονία της Ελλάδας (video)

Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 (με το Ιουλιανό ημερολόγιο), έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο, δολοφονήθηκε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας.

Οι δράστες, Κωνσταντίνος και Γεώργιος Μαυρομιχάλης πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον Καποδίστρια, καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη θεία λειτουργία.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ανακήρυξε την ίδρυση της Ελληνικής Πολιτείας και προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της κρατικής μηχανής, καθώς και για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου της πολιτείας, απαραίτητου για την εγκαθίδρυση της τάξης, ενώ αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις υπό ενιαία διοίκηση.

Δείτε ένα αφηγηματικό αφιέρωμα με αφορμή την 27η Σεπτεμβρίου 1831, ημέρα δολοφονίας του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια. Kατά τον Ελβετό φιλέλληνα Ιωάννη-Γαβριήλ Εϋνάρδο η δολοφονία του Ι.Καποδίστρια ισοδυναμούσε με την δολοφονία της Ελλάδος.

Το αφιέρωμα είναι βασισμένο στο έργο του συγγραφέα Ιωάννη Κορνιλάκη με τίτλο: «Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής» και η μουσική από το συμφωνικό έργο-ποίημα «Οραματισμοί» σε σύνθεση και ενορχήστρωση του Γιώργου Βούκανου που συνοδεύει την Α’ Έκδοση του συγγραφικού έργου.

Βίντεο από: Vassilis Kostoulas

Επιμέλεια | Κείμενα | Αφήγηση
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΝΙΛΑΚΗΣ

Μουσική | Ενορχήστρωση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΚΑΝΟΣ

Σκηνοθεσία | Δημιουργικό
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

Επιμέλεια Φωτογραφίας
ΜΑΡΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

Ερμηνεύει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού

Παραγωγή:
ΕΛΑΙΑ ΑΜΚΕ | Copyright 2006-2016

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ – ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ – ΣΚΑΪ – 2009

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ