Αποκαλυπτήρια της προτομής του Κώστα Καπογιωργάκη, πρωτοπαλίκαρου του Οδυσσέα Ανδρούτσου

Διεγράφη από τις τάξεις του στρατού ως... ανάξιος, λόγω της συμμετοχή του στην εξέγερση των Ακαρνάνων αξιωματικών κατά του Όθωνα!

Must Read

Το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας και την κοινότητα Πλαγιάς θα προβεί στη διοργάνωση εκδήλωσης για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αντιστράτηγου Κώστα Καπογιωργάκη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021 στις 20.00 στην Κεντρική πλατεία Πλαγιάς.

Από τους πιο αγνούς, τίμιους, απροσκύνητους και ασυμβίβαστους αξιωματικούς της Ακαρνανίας ο Κώστας Καπογιωργάκης, γεννήθηκε το 1793 στην Πλαγιά Βονίτσης. Πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου, μαζί με τους επίσης Ξηρομερίτες αδελφούς Μήνιο και Στάθη Κατσικογιάννη από τη Ζαβέρδα (Πάλαιρος) και τους Δήμο και Γιάννη Λαχήστρο (Τρύφος) έλαβε μέρος στη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς στις 8 Μαΐου 1821, καθώς επίσης και στο Μεσολόγγι ως χιλίαρχος το 1825-1826 (Α.Ε.Π. τ. Β’, σ.455).

Ανδραγάθησε υπό τον Καραϊσκάκη στο Ρίβιο (1 Νοεμβρίου 1825), καθώς και στην Αράχωβα (1826), στο Δίστομο (1827) και στην Αττική (1827). Μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη υπηρετεί υπό τον Θεόδωρο Γρίβα στο Παλαμήδι στο Ναύπλιο. Το 1828-29 ως αξιωματικός του Γαρδικιώτη Γρίβα ανδραγάθησε και στη μάχη της Βόνιτσας (15 Δεκ. 1828). Διέθεσε στον αγώνα πολλά χρήματα, διατηρώντας δικό του σώμα με 112 και πλέον στρατιώτες. Στο δε Ναύπλιο στις 3 Ιουνίου 1826 που διατελούσε ως Πολιτάρχης της πόλεως, το σώμα του αποτελούνταν από 158 συνολικά διαλεχτούς Ξηρομερίτες στρατιώτες.

Το 1824 ονομάστηκε χιλίαρχος, το 1826 αντιστράτηγος, το δε 1830 ήταν εκατόνταρχος στο Ταξιαρχικό Σώμα στη Βόνιτσα, το 1830 ήταν Πεντακοσίαρχος και το 1836 υπολοχαγός της Βασιλικής Φάλαγγας. Διεγράφη μαζί με άλλους αξιωματικούς στις 25 Απριλίου 1836 από τις τάξεις του στρατού, ως ανάξιος, λόγω της συμμετοχή του στην εξέγερση των Ακαρνάνων αξιωματικών κατά του Όθωνα. Αποκαταστάθηκε με την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 με τον βαθμό του ταγματάρχη της Βασιλικής Φάλαγγας (ΦΕΚ 14/1845). Πέθανε το 1854 στη Βόνιτσα από ανίατη ασθένεια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This